Breaking news cu Dumnezeu
Parintele ortodox Iulian Nistea, aflat acum in Franta, a fost unul dintre primii preoti internauti din Romania: in urma cu zece ani a creat un site bisericesc pe cind lucra la arhiepiscopie, la Alba: „La vremea aia, oamenii te priveau ca si cind ai fi fost intr-o doaga, nici nu aveau Internet, nici nu vedeau interesul“.
Intre timp, site-urile oficiale ale bisericilor s-au inmultit, preotul Nistea, alaturi de alti webmasteri ai Domnului, a creat Asociatia Webmasterilor Ortodocsi Romani, iar acum coordoneaza varianta in limba romana a unei enciclopedii ortodoxe online.
“Adresa este orthodoxwiki.org., E un proiect demarat de un preot ortodox din SUA, la care noi lucram de un an. Te ajuta sa te tii le curent cu stirile din lumea ortodoxiei, poti gasi personalitati din lumea ortodoxa, sfinti, notiuni. Pina acum, varianta in limba romana a strins 600 de articole mari si alte citeva sute de articole mai mici.
Enciclopedia ortodoxa foloseste acelasi software si acelasi principiu ca Wikipedia”, spune parintele Nistea. Daca atunci cind pictezi o biserica nu poti sa te abati nici macar o umbra de idee de la canoanele iconografiei ortodoxe, atunci cind creezi un site nu te mai incadrezi in tipare strimte, ci te lafai intre principii generale.
“Se folosesc culori precum auriul, care duce cu gindul la imparatie, si albastrul deschis, care duce cu gindul la cer, ideea de baza e sa nu folosesti culori agresive. Dar aceste culori ne transmit ceva doar noua, ortodocsilor. In biserica mea de linga Paris au intrat intr-o zi doi liceeni care s-au uitat la picturi, iar unul dintre ei a inceput sa rida.
Cind l-am intrebat de ce, el mi-a spus ca picturile ii amintesc de benzile desenate”, priveste cu intelegere diferentele culturale preotul.
Avind sub ochi statisticile din Franta, unde 70% din populatie foloseste Internetul, Iulian Nistea e sigur ca in scurt timp cei mai multi credinciosi vor sti cum sa consulte cuvintul lui Dumnezeu si online si de aceea se straduieste sa creasca performantele site-urilor: “Nu e destul sa fii prezent, trebuie sa fii vizibil.
Lucram la imbunatatirea retelei de site-uri pentru a putea fi gasite cit mai usor de catre motoarele de cautare”.
Un articol de Raluca Ion