Sari direct la conținut

Bronșiolita: Un tratament preventiv, eficient în proporție de 90% în prevenirea spitalizării – Studiu

HotNews.ro
Bebelusi, Foto: AGERPRES
Bebelusi, Foto: AGERPRES

Un tratament preventiv recent autorizat pentru bronșiolită a fost eficient în proporție de 90% în protejarea sugarilor de spitalizare în acest sezon epidemic în Statele Unite, au anunțat joi autoritățile sanitare americane, citate de AFP.

Bronsiolita acuta este o infectie pulmonara frecvent intalnita la bebelusi si copii. Ea determina inflamatia si congestia bronhiolelor, cele mai mici cai respiratorii din structura plamanilor. In majoritatea cazurilor, bronsiolita este determinata de o infectie virala, iar lunile de iarna par sa fie cele mai favorabile aparitiei acesteia.

Tratamentul în cauză, nirsévimab, acționează prin injectarea unui anticorp conceput pentru a imuniza sugarii împotriva virusului scințial respirator (VSR) care provoacă bronșiolita.

Începând din această vară, el este recomandat în Statele Unite pentru bebelușii cu vârsta sub 8 luni care trec prin primul sezon de expunere la VSR, dacă mama lor nu a fost vaccinată în timpul sarcinii.

Datele publicate joi de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sunt primele care oferă o estimare a eficienței tratamentului în Statele Unite, unde bronșiolita este principala cauză de spitalizare în rândul sugarilor.

Studiul a analizat 685 de bebeluși între octombrie 2023 și februarie 2024 (un întreg sezon epidemic se întinde în general din octombrie până în martie, potrivit autorităților sanitare).

„Rezultatele arată că nirevimab a fost eficient în proporție de 90% în prevenirea spitalizărilor legate de virus la sugari în timpul primului sezon de bronțiolită”, a scris CDC.

Cele mai multe bronsiolite sunt cauzate de virusul respirator sincitial, o infectie care afecteaza majoritatea copiilor inainte de varsta de 2 ani. Reinfectarea este posibila, deoarece virusul nu creeaza imunitate de durata. Dar virusul sincitial nu e singurul care poate determina bronsiolita, existand cazuri declansate de raceala comuna sau de gripa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro