Sari direct la conținut

Brutarii nu se indura sa ieftineasca painea

Adevarul

Federatia Agrostar considera ca producatorii de cereale si produse derivate din Romania vor inregistra pierderi importante in acest an din cauza pretului scazut impus de procesatori. Conform Legii pietelor agricole, intrata in vigoare in urma cu doi ani, la nivel national ar fi trebuit sa se organizeze organizatii interprofesionale producatori-procesatori in toate domenile agricole.

In cadrul acestor organizatii, ar fi trebuit sa se negocieze un pret minim pe produs, pret ce urma apoi sa fie insusit de Ministerul Agriculturii si garantat de stat.

Organizatia Interprofesionala a Cerealelor si Produselor Derivate s-a infiintat anul trecut, dar, pana in prezent, procesatorii si producatorii de grau nu au reusit sa ajunga la un acord asupra pretului minim pe care ar trebui sa-l aiba graul in acest an. Singurul „produs” al acestei organizatii este un pret de referinta al graului pentru acest an – 5.

500 de lei/kg – pret care, nefiind garantat de stat, nu este luat in seama in negocierile contractelor de vanzare-cumparare dintre producatori si procesatori.

Liderii Federatiei Agrostar sustin ca, avand in vedere calamitatile din acest an si faptul ca despagubirile pentru culturile asigurate si distruse de seceta de anul trecut n-au fost platite nici pana acum, pretul scazut al graului intern va duce la falimentarea multor producatori autohtoni.

„Procesatorii de paine impun producatorilor un pret inacceptabil de mic, fara sa ieftineasca painea nici macar cu 100 de lei. Anul trecut, cand, din cauza secetei, a trebuit adus grau din import cu 7.500 de lei/kg, au scumpit painea. Anul acesta, cand ofera cel mult 5.500 de lei/kg – exista contracte incheiate chiar cu 3.

800 de lei/kg – pretul painii este acelasi”, declara Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro