Sari direct la conținut

Bucuresti, cea mai drastica scadere a nivelului de ocupare hoteliera din regiune

HotNews.ro

Bucuresti a inregistrat cea mai drastica scadere a nivelului de ocupare a hotelurilor in primul trimestru din acest an, comparativ cu situatia din celelalte capitale din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Hotels. Rata medie de ocupare (RMO) in hotelurile din Bucuresti a inregistrat o scadere cu 23,6% fata de perioada similara a anului trecut, capitala Romaniei fiind urmata de Varsovia, cu o scadere a ratei medii de ocupare de 21,6%.

Cea mai mica scadere din toata regiunea in ceea ce priveste performantele hoteliere a fost inregistrata de Viena. Cu toate acestea, nivelurile de ocupare a hotelurilor din Viena pentru primul trimestru din 2009 sunt cu aproximativ 12.6% mai mici decat in perioada similara din 2008.

„Un factor decisiv in acest sens este scaderea numarului de calatori ce sosesc pe aeroportul din Viena, respectiv cu un procent de 14.8% in T1 2009, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Spania, SUA si Italia sunt tarile de unde calatorii au scazut drastic ca numar”, se arata in comunicatul companiei.

In Bratislava, Budapesta si Praga, nivelul de ocupare in primul trimestru din acest an a scazut cu peste 20% in comparatie cu perioada simlara din 2008 (Bratislava -25.8%, Budapesta -24.1% si Praga -22.9%). Numarul de pasageri de pe aeroportul din Bratislava a scazut cu 30% in primele trei luni din 2009 in comparatie cu aceeasi perioada din 2008, in vreme ce hotelierii din Praga au inregistrat scaderi semnificative ale numarului de vizitatori din Marea Britanie si SUA.

“Hotelurile se confrunta cu un numar redus de vizitatori. Acesti vizitatori, oameni de afaceri sau turisti, sunt mult mai sensibili la prêt. In plus, oferta din aceste orase continua sa creasca si de aceea scaderea RMO nu constituie o surpriza”, a precizat Adrian Flueck, analist la CBRE Hotels.

Grupul de consultanta imobiliara pentru industria hoteliera CB Richard Ellis Hotels a inregistrat in 2008 o valoare combinata a activelor vandute si evaluate in intreaga lume de peste 23.5 miliarde de euro. In regiunea EMEA, valoarea activelor tranzactionate de CBRE Hotels a depasit cinci miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro