București: Teatrul de vară din Parcul Bazilescu va fi în sfârșit restaurat după ce a stat în paragină în ultimii 20 de ani
Teatrul de vară din Parcul Bazilescu va fi în sfârșit consolidat și restaurat după ce a stat în paragină în ultimii 20 de ani. Primăria Sectorului 1 a anunțat că a primit autorizația de construire de la Primăria Capitalei, iar lucrările vor începe în următoarele două săptămâni. Valoarea investiției se ridică la circa 16 milioane lei.
„Administrația locală a Sectorului 1 a primit în această săptămână autorizația de începere a lucrărilor la această clădire simbol a Sectorului 1, iar în următoarele două săptămâni echipele Primăriei Sectorului 1 vor intra pe șantier”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Sectorului 1.
Teatrul de Vară a fost gândit și proiectat ca un amfiteatru în aer liber și va fi utilizat ca un spațiu de evenimente în aer liber. Prin revitalizarea acestui imobil, va fi redat comunității locale și orașului un spațiu pentru desfășurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăți, film și teatru).
“În prezent, din cauza dezinteresului autorităților centrale și a fostelor administrații locale, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, a fost scos din uz, abandonat, iar accesul a fost interzis publicului. Principalele degradări arhitecturale afectează zona amfiteatrului (degradări ale tencuielilor, structurilor, infiltrații la nivelul plafoanelor), pardoselile întregii clădiri și învelitoarea care a dispărut aproape integral în zona porticului. Clădirea prezintă și degradări ale elementelor structurale, astfel încât nu este asigurat gradul minim de rezistență prevăzut de normativele actuale. Intervențiile la clădire vizează rezolvarea degradărilor menționate, precum și conformarea construcției la noile exigențe legislative privind siguranța în exploatare, securitatea la incendiu, accesibilitate, igienă, mediu etc”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Contractul pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și execuția lor a fost semnat de reprezentanții Primăriei Sectorului 1 pe 23 decembrie 2022, cu firmele Rom Service Construct și Athenaeum Construct, valoarea fiind de 16, 1 milioane lei.
Clădirea care face obiectul investiției este construită în anul 1953 după planurile arhitecților Paul Emil Miclescu, Dan Virgil Marinescu (coautor), Victor Aslan și Paul Bortnowski (colaboratori). Construcția a fost inaugurată în același an, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților organizat la București, funcțiunea inițială a clădirii fiind cea de teatru de vară, amplasat în aer liber, cu amenajări specifice desfășurării de spectacole, concerte și piese de teatru.
Până în 2019 Teatrul de vară a fost în administrarea Ministerului Culturii, apoi a fost transferat la Primăria Sectorului 1 ca instituția să-l restaureze.