Sari direct la conținut

Bulgaria doreste sa importe de patru ori mai putin gaz rusesc, iar Romania de patru ori mai mult

HotNews.ro

Rusia ar putea exporta de patru ori mai mult gaz in Romania si de patru ori mai putin in Bulgaria. Romania se afla in plina renegociere a conventiei semnate cu Rusia in 1996, fapt care ar putea duce la cresterea livrarilor de gaze pana la de patru ori. In acelasi timp, Bulgaria anunta ca doreste sa reduca de patru ori cantitatile de gaze importate din Rusia. Potrivit agentiei Novinite care citeaza publicatia rusa Kommersant, Bulgaria este decisa sa faca pasi definitivi pentru scaderea importurilor din Rusia de la 2 miliarde de metri cubi la 500 de milioane de metri cubi pe an. Si aceasta in doar 2-3 ani.

Ministrul bulgar al Energiei Traykov Traycho a anuntat intentia Bulgariei de a renunta la contractele pe termen lung cu gigantul rus Gazprom. Acum se pune problema inlocuirii cu alte surse. Bulgaria are solutii in aceasta privinta si anume gazele care tranziteaza Turcia, Romania si Grecia. In plus, sunt perspective pentru dezvoltarea unor zacaminte de gaze de sist.

  • Bulgaria se bazeaza pe dezvoltarea rezervelor de gaz sist din Novi Pazar (in nord-estul Bulgariei de nord-est), unde ar putea fi cantiati suficiente pentru 300 de ani de acum inainte. In acest proiect intentioneaza sa se implice compania americana Chevron american care a anuntat disponibilitatea sa de a investi 30 de milioane de euro in cercetare si explorare. Insa, aceste explorari au starnit controverse in Bulgaria, declarandu-se total impotriva organizatiile ecologiste, autoritatile locale si Partidul Socialist Bulgar. Acestea considera ca producerea gazelor de sist ar putea avea un impact negativ puternic asupra mediului.

In ceea ce priveste alte surse de aprovizionare, Bulgaria spera sa-si sporeasca tranzitul de gaze prin Turcia, intentionand sa construiasca un gazoduct in prin care sa fie aduse gaze azere. Vor mai fi construite conducte de interconectare cu Romania si cu Grecia. Bulgaria mai pune la socoteala si proiectul Nabucco.

Declaratiile privind reducerea cantitatilor de gaze din Rusia nu au fost comentate pana in acest moment de reprezentantii Gazprom. Intentiile Bulgariei ridica mari semne de intrebare in conditiile in care a tot purtat discutii cu Rusia pe tema implicarii in proiectul South Stream. In cateva luni, Gazprom va face publice rezultatele studiului de fezabilitate a proiectului, fiind luate in calcul doua posibile rute de tranzit: Prin Bulgaria sau prin Romania. Pana acum, Bulgaria a fost vazuta ca fiind preferata de Rusia, mai ales ca in noiembrie, anul trecut, un acord de infiintare a unei companii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream. Atunci, seful Gazprom, Alexei Miller, a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro