Sari direct la conținut

Bulgaria incheie negocierile de aderare la UE saptamana viitoare

Adevarul

Totusi, Sofia va trebui sa astepte Bucurestiul pana in 2007 Autoritatile de la Sofia au anuntat, ieri, ca saptamana viitoare vor incheia negocierile de aderare cu UE. Comisarul european pentru extindere, Guenter Verheugen, declarase si el, in urma cu cateva zile, ca Bulgaria poate finaliza negocierile in timpul presedintiei irlandeze a UE, adica pana la sfarsitul acestei luni.

Surse europene sustin chiar ca acest proces s-ar putea incheia peste numai trei zile, adica martea viitoare, cu prilejul unei reuniuni ministeriale UE-Bulgaria.

Cu toate acestea, autoritatile de la Sofia se vad nevoite sa astepte pana cand Romania va inchide cele sase capitole de negocieri care i-au mai ramas, pentru ca cele doua state sa semneze impreuna Tratatul comun de aderare, moment prevazut pentru 2005, pentru ca integrarea propriu-zisa sa aiba loc la inceputul anului 2007.

Asta in cazul in care Romania va reusi sa finalizeze negocierile pana la sfarsitul acestui an, pentru ca, daca negocierile se prelungesc si in 2005, momentul semnarii se va amana si el. Atat oficialii de la Bucuresti, in frunte cu premierul Adrian Nastase, cat si comisarul Guenter Verheugen cred ca Romania poate finaliza negocierile pana la sfarsitul acestui an.

Chiar si in aceste conditii, ramane de vazut daca la summitul european de la Bruxelles, de la sfarsitul saptamanii viitoare, liderii europeni vor face o diferentiere intre progresele realizate de Romania si Bulgaria, asa cum ar vrea unii membri ai UE, sau vor utiliza o exprimare comuna, asa cum ar prefera alte state europene.

Si in acest ultim caz, Romania trebuie sa astepte toamna acestui an, cand va fi dat publicitatii un nou raport de tara al Comisiei Europene, pentru a vedea daca, macar in ceasul al doisprezecelea, va primi statutul de economie de piata functionala, statut pe care Sofia l-a primit inca de acum doi ani.

Pana atunci, Bulgaria nu poate decat sa astepte, iar in tot acest timp va fi monitorizata, dupa acelasi „sistem de control” instituit si in cazul celorlalte state candidate care au aderat la 1 mai 2004.

„Nu putem cere unei tari sa fie pregatita pentru aderare imediat dupa ce a incheiat negocierile”, iar Bulgaria trebuie sa continue eforturile pentru a putea indeplini angajamentele adoptate in cadrul acestor negocieri, a precizat o sursa comunitara.

Iar Guenter Verheugen a evidentiat, zilele trecute, punctele sensibile ale Bulgariei: coruptia si crima organizata, doua fenomene care impiedica afluxul de investitori straini in Bulgaria.

Primul-ministru al Romaniei:

„Noi nu suntem in competitie cu Bulgaria”

Premierul Adrian Nastase a declarat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca „fiecare tara avanseaza in pregatirea pentru aderare conform propriului sau ritm, intrucat procesul actual de extindere a Uniunii Europene cu 12 state candidate este indivizibil si ireversibil”.

Seful Executivului a facut aceasta afirmatie in contextul in care comisarul pentru extindere, GUnter Verheugen, a declarat, recent, ca Romania nu trebuie sa se teama ca va fi lasata deoparte in negocierile de aderare, desi Bulgaria este mai avansata.

„Trebuie sa luam lucrurile asa cum sunt, repet, nu suntem in competitie cu Bulgaria, avem insa obiective comune, care sunt acceptate la nivelul UE: sa devenim membri in 2007, sa semnam tratatul in 2005 si, bineinteles, sa finalizam negocierile in cursul anului 2004, poate la momente diferite, in functie de aceasta scadenta, aceasta repartizare in timp a eforturilor pe care cele doua tari le-au

facut”, a precizat Adrian Nastase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro