Bulgaria negociaza cu Exxonmobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi – surse diplomatice
Litigiul dintre Romania si Bulgaria pentru o zona din Marea Neagra, anuntat marti seara de ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu, se refera la o zona de aproximativ 300 de kilometri patrati. Care este miza aducerii subiectului in actualitate, in conditiile in care negocierile diplomatice au inceput inca din 1994? Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro surse diplomatice. In plus, suprafata aflata in discutie s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.
In plus, suprafata aflata in discutie s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream. Sursele citate sustin ca Romania va duce litigiul in fata Curtii de la Haga daca nu se va ajunge la o intelegere la urmatoarea runda de negocieri.
- Sursele citate sustin ca Romania va duce litigiul in fata Curtii de la Haga daca nu se va ajunge la o intelegere la urmatoarea runda de negocieri.
Reamintim ca South Stream este o initiativa a Rusiei, via Gazprom, care concureaza gazoductul Nabucco sustinut de UE si SUA.
South Stream ar urma sa aduca gazul rusesc in Europa Centrala si Est via Bulgaria, in timp ce Nabucco ar alimenta Europa cu gaz din Azerbaidjan via Romania.
Realizarea gazoductului South Stream ar intari dependenta Europei de importurile de gaze din Rusia, in timp ce Nabucco ar reprezenta oportunitatea diversificarii surselor de aprovizionare. Insa ultimele luni au adus vesti mai degraba negative pentru Nabucco.
Istoricul litigiului Romania – Bulgaria
Teritoriul aflat in litigiu, circa 300 de kilometri patrati, ar fi cam cat suprafata reunita a Bucurestiului (228 de kilometri patrati) si Iasiului (93 de kilometri patrati), cu mult mai mic decit ceea ce a obtinut Romania in urma procesului de la Haga impotriva Ucrainei – 9700 de kilometri patrati.
Frontiera maritima cu Bulgaria nu este delimitata pe niste coordonate clare, intrucat nu s-a gasit cu partea bulgara un consens asupra acestora. Vechea demarcatie facute de Legea 39/1956 nu se mai aplica, ea fiind abrogata prin Legea 17/1990, care insa nu prevede nimic in acest sens. Prin urmare, in absenta oricarei intelegeri bilaterale problema a ramas nesolutionata.
Dar situatia se discuta la nivel de experti din Ministerul de Externe cu omologi bulgari inca din 1994, au spus surse diplomatice consultate de HotNews.ro, cand actualul ministru de externe era director al directiei juridice in MAE.
Referintele publice la aceasta disensiune lipsesc tocmai pentru ca intalnirile nu au ajuns nici macar la nivel de secretar de stat, ci doar la nivel de experti. Bulgaria si Romania poarta negocieri pentru delimitarea zonelor din Marea Neagra de mai bine de 20 ani. Ultima runda de negocieri a avut loc la Sofia in decembrie 2011, iar urmatoarea va avea loc la Bucuresti in acest an, a spus purtatorul de cuvant al MAE bulgar, Vessela Cerneva citata de Agerpres.
Intr-un raspuns oficial pentru HotNews.ro, MAE Roman arata ca negocierile cu Bulgaria pe aceasta tema au inceput in 1994 si au avut loc 14 runde (spre deosebire de cele 17 inventariate de Bulgaria), purtandu-se la nivel de experti, conduse de sefii departamentelor juridice din cele doua ministere.
„Romania urmareste, in prezent, solutionarea problematicii mentionate pe calea negocierilor bilaterale si va examina impreuna cu partenerii bulgari toate posibilitatile de ajungere la un compromis avantajos pentru ambele parti. Avem speranta ca vom ajunge de la un acord prin negocieri bilaterale intr-un interval de timp rezonabil”, arata MAE roman.