Sari direct la conținut

Bulgaria va construi un gazoduct care va lega Turkish Stream de Serbia

HotNews.ro
Borisov si Putin, Foto: kremlin.ru
Borisov si Putin, Foto: kremlin.ru

Bulgaria a anunțat vineri proiectul unui nou gazoduct, care va traversa teritoriul său de la granița turcă la Serbia, pentru a beneficia de tranzitul gazului rusesc prin viitorul gazoduct Turkish Stream, scrie AFP.

Sofia militează de mult timp pentru a fi deservită de Turkish Stream, care va aduce gazul rusesc în Turcia pe sub Marea Neagră, ocolind astfel Ucraina.

Compania publică Bulgartransgaz a fost însărcinată să lanseze „înainte de sfârșitul lui 2018” construcția noului tronson care va lega Turcia de Serbia, cu o lungime de aproape 500 km.

Proiectul, estimat la 1,4 miliarde de euro, face parte dintr-un plan de strategie energetică adoptat vineri de Parlamentul bulgar.

Gazprom a salutat anunțul Bulgariei, anunțând într-un comunicată că este „interesat de realizarea” viitorului gazoduct bulgar.

Anunțat în decembrie 2014, proiectul gazoductului Turkish Stream urmează să compenseze abandonarea South Stream, un precedent proiect care urma să alimenteze sudul Europei. Rusia a anunțat stoparea proiectului din cauza blocajului Comisiei Europene.

Turkish Stream a suferit întârzieri din cauza unei crize diplomatice de mai multe luni între Ankara și Moscova dar acum este pe punctul de a fi terminat. Mai rămâne de construit partea terestră din Turcia, înainte de deschiderea vanelor, prevăzută pentru finalul lui 2019.

Ambasadorul american în Bulgaria, Eric Rubin, și-a exprimat dezaprobarea pentru proiectul unei conducte secundare Turkish Stream spre Europa care „nu face nimic pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc”.

Integral dependentă de livrările de gaz rusesc prin intermediul Ucrainei, Bulgaria încearcă să-și diversifice sursele. Guvernul are în vedere să participe la construirea unui terminal de gaz lichefiat la Alexandropoulis în Grecia și să primească gaz din Marea Caspică prin viitorul gazoduct Tanap.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro