Sari direct la conținut

Bush fara Powell din ianuarie 2005

Secretarul de Stat din cadrul Administratiei americane, Colin Powell, a parasit ieri echipa guvernamentala a lui George W. Bush. Ministrul de Externe al Statelor Unite si-a depus ieri demisia pe biroul presedintelui Bush, a mentionat ieri seara un inalt oficial de la Washington care a preferat sa-si pastreze anonimatul, dezvaluie agentiile americane de presa.

Mai multi responsabili americani au confirmat ieri seara ca seful diplomatiei SUA a renuntat la functie, desi nici Colin Powell si nici Casa Alba nu confirmasera inca aceasta informatie pana la inchiderea editiei. Prin demisia lui Powell, presedintele Bush pierde unul din cei mai moderati si mai echilibrati membri ai Administratiei sale.

Ramane in functie pana in ianuarie 2005

De-a lungul timpului, Colin Powell a lasat de inteles ca vrea sa ramana in functia de secretar de Stat al SUA numai pentru un singur mandat. Totusi, de-a lungul ultimelor luni, prestigiosul post BBC dezvaluia ca exista informatii credibile potrivit carora seful diplomatiei americane si-ar fi schimbat opinia si ar fi fost dispus sa continue in functie pentru un al doilea mandat.

In prezent, se pare ca succesorul lui Colin Powell a fost deja stabilit in cadrul Administratiei Bush, deoarece Colin Powell a indicat permanent ca isi va depune demisia pe masa numai atunci cand noul secretar de Stat va fi stabilit.

Oricum, se pare ca secretarul demisionar va ramane „de facto” in functie pana in ianuarie 2005, poate chiar pana la reinvestirea presedintelui George W Bush, in 20 ianuarie 2005.

Erou al Americii

In cadrul Administratiei republicane de la Washington, Colin Powell a fost unul din moderati, in comparatie cu mult mai radicalii Dick Cheney (vicepresedintele SUA), Donald Rumsfeld (secretar al Apararii), Paul Wolfowitz (secretar-adjunct al Apararii), sau George W. Bush (presedinte).

In ceea ce priveste problema Irakului, Colin Powell a dorit la inceput o abordare mai diplomatica, insa in cele din urma a trebuit sa accepte in final pozitia mai dura a colegilor sai de Cabinet. In varsta de 67 de ani, Powell a urmat de-a lungul vietii sale o cariera militara stralucita timp de 35 de ani, luptand in razboaiele din Coreea si Vietnam, fiind considerat un erou al Americii.

Dupa ce s-a retras din activitatea militara a intrat in viata politica cu o abordare foarte moderata. El a facut eforturi in Administratia Bush sa intarzie atacarea Irakului, si a facut eforturi uriase sa ii convinga pe partenerii internationali ai SUA sa sprijine politic interventia militara.

Printre altele, numele sau se leaga de celebrul sau discurs de la sediul Organizatiei Natiunilor Unite de anul trecut, cand a pledat pentru interventia militara impotriva lui Saddam Hussein si a cerut sprijinul comunitatii internationale; el a argumentat atunci cu informatii privind arsenalul de distrugere in masa al lui Saddam Hussein, care insa dupa razboi s-au dovedit a fi false, deoarece pana

in prezent SUA nu au reusit sa prezinte nici macar una din fantomaticele arme de disrugere in masa ale dictatorului irakian.

In conflict cu radicalii

Pozitia sa moderata si diplomatica privind Irakul a dus la inasprirea relatiilor cu restul radicalilor din Administratia lui George W. Bush. De altfel, exista scenarii credibile privind faptul ca seful diplomatiei americane ar fi fost indepartat de la putere de catre ceilalti membri ai Administratiei Bush, mai ales din cauza divergentelor privind politica externa a SUA.

Un argument in favoarea acestui scenariu este faptul ca acum doua zile Colin Powell anunta programarea unui turneu in Orientul Mijlociu, turneu confirmat de inalti oficiali palestinieni.

„Colin Powell va veni in teritoriile palestiniene, la Ramallah, si, probabil, si la Gaza, la 23 noiembrie, pentru a se intalni cu liderii palestinieni”, declara chiar ieri dimineata ministrul de Externe al palestinienilor, Nabil Shaath.

Un excelent ambasador

Din punct de vedere al relatiilor internationale, Administratia Bush pierde un excelent ambasador peste hotare, puterile europene critice fata de politica externa a SUA vazand totusi in Colin Powell drept unul din putinii parteneri de dialog rezonabili de la Washington.

De remarcat ca dintre cei trei favoriti la preluarea Secretariatului de Stat (Condoleezza Rice – consilierul Casei Albe pentru securitate nationala, Paul Wolfowitz – secretar-adjunct la Aparare si John Danforth – ambasador al SUA la ONU), doi dintre ei (Condoleezza Rice si Paul Wolfowitz) sunt considerati radicali in cadrul Administratiei Bush.

Impreuna cu seful diplomatiei SUA si-au mai anuntat ieri demisia secretarul american al Agriculturii, Anne Veneman, secretarul Educatiei, Rod Paige, si secretarul Energiei, Spencer Abraham. Urma ca toate cele patru demisii sa fie acceptate de Bush in cursul serii de ieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro