Sari direct la conținut

Business Report: Brexitul si Romania. Cati romani traiesc in Marea Britanie, cat exportam acolo si ce; Raportul de tara CE pe Romania: Vulnerabilitatile acestui an; Solutia pentru criza petrolului – falimentul unor producatori mondiali

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Brexitul si Romania. Cati romani traiesc in Marea Britanie, cat exportam acolo si ce investitii atragem Dupa ridicarea barierelor din calea romanilor si bulgarilor care vor sa lucreze in Marea Britanie, Romania a ajuns in top 5 al tarilor de origine a rezidentilor de nationalitate straina din Regatul Unit. Marea Britanie este in top 10 investitori straini in Romania si este pe primul loc in topul tarilor cu balanta comerciala favorabila Romaniei.Potrivit presei britanice, peste 152.000 de romani lucrau in Marea Britanie in 2014, de trei ori mai multi decat in 2013, evolutie pusa pe seama ridicarii barierelor din calea romanilor si bulgarilor, de la 1 ianuarie 2014. Cele mai recente date de la Statistica britanica plaseaza totalul romanilor rezidenti in Marea Britanie la 175.000 in 2014, Romania aparand in top 5 al tarilor de origine ale imigrantilor, anunta Economica.net.

Raportul de tara CE pe Romania: Vulnerabilitatile acestui an Comisia Europeana a publicat vineri analiza anuala a provocarilor economice si sociale cu care se confrunta statele membre. In raportul de tara pentru Romania se recomanda autoritatilor sa aiba in vedere trei prioritati pentru politica economica si sociala a UE in 2016: relansarea investitiilor, continuarea reformelor structurale si adoptarea unor politici bugetare responsabile. Legat de acest ultim capitol, in raport se estimeaza faptul ca deficitul finantelor publice in Romania va creste de peste trei ori ca procent din PIB in numai doi ani din cauza masurilor bugetare expansioniste care au intrat in vigoare in 2016 si a celor care sunt planificate pentru 2017. Acest lucru, afirma documentul, submineaza consolidarea bugetara care a fost realizata treptat in ultimii ani, scrie Curs de Guvernare.

Tinerii cu studii in strainatate care pariaza pe Romania Revista Capital a intervievat patru tineri romani care au cunoscut sisteme de invatamant de pe mai multe continente si au revenit in tara, unde au cariere sau afaceri de succes. Toti sustin acelasi lucru : ca sistemul din strainatate incurajeaza tinerii sa isi exprime propriile opinii, iar in Romania studentul preia niste idei de pe tabla, pe care le intelege sau nu. Coruptia la nivel inalt si nivelul scazut de salarizare sunt principalele motive pentru care studentii romani prefera sa ramana peste hotare, arata cel mai recent sondaj realizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Cu toate acestea, dorinta de a avea succes in tara lor le da curajul sa riste.

Solutia pentru criza petrolului – falimentul unor producatori mondiali Solutia pentru iesirea din criza petrolului nu este scaderea productiei titeiului, ci reducerea numarului celor care o produc, prin faliment. Aceasta este una dintre concluziile pe care le desprindem in urma conferintei „2016 IHS CERAWeek” de la Houston, Texas (SUA), desfasurata in perioada 22-26 februarie 2016 si prezentata, in partile ei esentiale, de Bloomberg. In aceasta perspectiva, in perioada 2016-2017, se asteapta falimente in lant in industria petrolului, proces care va afecta piata globala petroliera, inclusiv Romania, integral pe Bursa.ro.

Subventii APIA 2016. Lista documentelor ce trebuie depuse odata cu cererea unica de plata APIA desfasoara campania de depunere a cererilor in perioada 1 martie – 16 mai. Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa acest termen, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 16 mai. Se va depune o singura cerere, chiar daca fermierii detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete. La depunerea cererii unice de plata, fermierii trebuie sa prezinte la APIA o serie de documente de identificare pe langa cele de utilizare a terenului sau diversele adeverinte care se cer, scrie Economica.net.

Singura mina de uraniu, pe cale sa fie inchisa Mina de la Crucea, judetul Suceava, ultima exploatare de uraniu inca activa din Romania, este pe punctul sa se inchida. In prezent, autoritatile dezbat metodele prin care cei aproape 600 de angajati vor fi scosi, treptat, la pensie, urmand ca mina sa intre, in timp, in faza de inchidere si ecologizare. Procesul ar putea dura ani de zile. Efectele sociale ar putea fi insa uriase: economia locala este dependenta de locurile de munca de aici. Mai mult, minele de uraniu lasa in urma serioase efecte ecologice, anunta Capital.

Volvo V60 de la 6.000 de euro: Un suedez de moda veche Pentru fanii Volvo V60 arata prea trendy. Ca masina second-hand, a obtinut note bune. Este, asadar, un Volvo clasic? Mai intai la Ford, apoi la Geely. Volvo a trecut prin vremuri grele. Daca V60 ar fi fost un copil, ai fi ingrijorat: cu asa de mult stres, nu apar si traumele? Nici fanii loiali ai marcii nu au incredere in modelul V60. Prea mult stil, prea putin spirit practic. Chiar si portbagajul, cu un maxim de 1.240 de litri, este doar cu o idee mai mare decat al regretatului 240. Nu are importanta, chiar daca nu este un gigant al spatiului, V60 este totusi o masina buna, scrue Auto- Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro