Business Report: Cea mai mare cantitate de energie eoliana din istoria Romaniei. Moristile produc de doua ori cat centrala de la Cernavoda; Romanii de la sate se conecteaza la internet; BCE – masuri mai ample decat cele anticipate de analisti: reducerea la zero a dobanzii de referinta si extinderea relaxarii cantitative
Cea mai mare cantitate de energie eoliana din istoria Romaniei. Moristile produc de doua ori cat centrala de la Cernavoda Ieri, ora 15.16, productia de energie eoliana din Romania era, potrivit datelor Transelectrica, de 2.709 MW. Este cea mai mare valoare pentru energia de acest tip, de la inceputurile industriei eoliene din Romania. La sfarsitul anului trecut, existau 3.100 de MW instalati in parcuri eoliene. Practic, ieri, aproape toate moristile de vant din Romania se invarteau si produceau energie. Pentru comparatie, productia de energie inregistrata de sectorul eolian ieri este de doua ori mai mare decat intreaga capacitate a centralei nucleare de la Cernavoda, anunta Economica.net.
Romanii de la sate se conecteaza la internet Romania are printre cele mai mari viteze la internet din lume, iar majoritatea celor care au avut sansa sa calatoreasca in strainatate au remarcat imediat avantajul pe care tara noastra il are in comparatie cu multe alte tari europene. Noua dintre primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteza se regasesc in Romania, arata un raport al Bancii Mondiale, dar tara noastra se afla pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste conectivitatea, iar aproape jumatate dintre gospodarii nu au un abonament la o retea de internet de mare viteza. „Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri pentru reducerea decalajului existent intre zonele urbane si rurale pe acest segment”, a afirmat Elisabetta Capannelli, director de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, scrie Capital.
BCE – masuri mai ample decat cele anticipate de analisti: reducerea la zero a dobanzii de referinta si extinderea relaxarii cantitative Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanzile si a majorat plafonul achizitiilor lunare de active de la 60 la 80 de miliarde de euro, masura fiind menita sa impiedice o eventuala instalare a deflatiei in zona euro. Totodata, banca centrala din zona euro o extins cosul de obligatiuni ce pot fi achizitionate in cadrul programului de stimulare cantitativa, menit sa stimuleze cresterea economica, acesta incluzand si bonduri corporative. BCE a decis sa reduca dobanda la facilitatea de depozite cu 10 puncte procentuale, pana la -40%, in timp ce rata principala de refinantare a scazut cu 5 puncte de baza, la zero la suta. Masurile sunt mai ample decat cele anticipate de analistii financiari, informeaza Curs de Guvernare.
Proprietarii de imobile mai au zece zile sa-si depuna raportul de evaluare Persoanele juridice si cele fizice care detin imobile cu utilitate nerezidentiala sau mixta mai au doar zece zile la dispozitie pentru a-si depune rapoartele de evaluare in vederea impozitarii, termenul final fiind 31 martie, au anuntat, ieri, reprezentantii Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). Conform noului Cod Fiscal, pentru ca impozitul aferent imobilelor respective sa fie calculat la cotele din lege (0,08-0,2% pentru cele cu utilitati rezidentiale si 0,2%-1,3% pentru unitatile nerezidentiale), detinatorii lor trebuie sa realizeze rapoarte de evaluare. Altfel, autoritatile locale vor aplica in mod automat cote majorate de 2% si, respectiv, 5% pentru cele doua tipuri de imobile, dupa cum au explicat sursele citate, anunta Bursa.ro.
Topul celor mai mari platitori de despagubiri in asigurari in 2015 Totalul daunelor platite de asiguratorii din Romania au fost de 3,77 miliarde de lei. Cel mai mare platitor de daune a fost Omniasig VIG cu peste jumatate de miliard de lei despagubiri brute. Primele zece societati au acoperit 96% din daune, in timp ce primele patru au acoperit aproximativ 50% din total despagubiri. Cele mai multe despagubiri platite de societatile de asigurari in 2015, din punct de vedere valoric, au fost achitate de Omniasig, 539,11 milioane de lei, dar care, surprinzator, nu s-au datorat pagubelor inregistrate pe zona RCA sau CASCO. In continuare, cele mai mari daune au fost platite de Euroins, Groupama si Allianz Tiriac, anunta Economica.net.
Novel Research: Comertul ilegal cu tigarete a crescut, in Romania, pana la 17,8%. In Suceava si Botosani, in multe sate si comune, ponderea produselor ilegale ajunge si la 90% Contrabanda cu tigarete a crescut in Romania, in ianuarie, pana la 17,8%, fata de procentul de 17,5% inregistrat in noiembrie 2015, arata cele mai noi date publicate, miercuri, de compania de cercetare Novel Research. In functie de zonele din tara, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre de 36,8%, insa in usoara scadere fata de intervalul de referinta noiembrie, anul anterior. De asemenea, regiunile nord-vest si vest detin cote importante pe segmentul pietei negre a tigaretelor, cu 28,3%, respectiv 26,7% din volumul total comercializat, informeaza Capital.
Romania: Inmatricularile din februarie, in crestere cu 24% Numarul inmatricularilor de vehicule noi a inregistrat, in februarie, o crestere de 23,88% (5.099 de unitati), comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Datele sunt furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). In topul marcilor preferate de romani, Dacia continua sa ocupe prima pozitie a clasamentului cu 1.394 de unitati, valoare in crestere cu 4,81% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe doi se claseaza Skoda cu 500 de masini (+9,89%), urmata de Volkswagen cu 437 de unitati (28,91%) si Ford cu 393 de autoturisme (60,82%), scrie Auto-Bild.ro.