Sari direct la conținut

Business report: Cu ce? Romania – de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor;  Cum va fi afectat pretul gazelor din Romania de explozia din Austria. Minister: Incidentul nu se va resimti pe piata energetica romaneasca; Estimarile bancilor: Dobanzile vor creste si leul se va deprecia sub presiunea inflationista

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Estimarile bancilor: Dobanzile vor creste si leul se va deprecia sub presiunea inflationista. Analistii bancari sunt convinsi ca inflatia si reactia pietei monetare la accelerarea acesteia va obliga banca centrala sa creasca dobanda de politica monetara, acum de 1,75%. Erste Group Research considera inca de luni ca BNR va creste dobanda de politica monetara in primul trimestru din 2018, pana la 2,25% si ca o va mai face de alte trei ori anul viitor, pana la 2,75% la sfarsitul lui 2018, ca urmare a presiunii inflationiste cauzata nu numai de efectul de baza, dar si de consumul casnic, scrie Curs de guvernare.

Uber vrea sa ramana in Romania si propune autoritatilor romane sa-i reglementeze activitatea dupa modelul Lituaniei. Exclus ca taximetrie. Romania este a cincea piata ca marime din Uniunea Europeana pentru Uber si are un potential foarte mare, iar compania americana vrea sa continue sa-si dezvolte operatiunile de aici. Uber le propune autoritatilor romane sa-i reglementeze activitatea dupa modelul altor state din UE, vizand in primul rand Lituania, unde au fost definite in lege serviciile de ride sharing, sau exemple ca Marea Britanie si Franta, unde Uber functioneaza ca platforma pentru servicii de inchiere de masina cu sofer. Uber subliniaza ca serviciile pe care le ofera nu pot fi asimilate activitatii de taximetrie, informeaza Economica.net.

Cum va fi afectat pretul gazelor din Romania de explozia din Austria. Minister: Incidentul nu se va resimti pe piata energetica romaneasca. Dupa explozia majora produsa marti la o conducta de gaz a OMV din Austria, preturile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani. Cel mai mare soc a fost resimtit de Marea Britanie, unde preturile au crescut cu 23%, atingand cel mai mare nivel din 2013.

Italia a declarat stare de urgenta

Citeste mai mult: adev.ro/p0wplq

Italia a declarat stare de urgenta

Citeste mai mult: adev.ro/p0wplq

Italia a declarat stare de urgenta. Analistul Dumitru Chisalita, specialist in domeniul gazelor, a scris ca pozitia Italiei, de a declara situatie de urgenta, indica o gravitate ridicata a situatiei care va determina o explozie a pretului pe toate pietele SPOT din Europa. In schimb, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a spus, pentru bursa.ro, ca „explozia nu va avea un impact direct foarte mare asupra cotatiilor Petrom si Romgaz”, potrivit Adevarul.

Cu ce? Romania – de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale. Romania a intreprins in perioada 2006 – 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut. De la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%. Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE a scazut de la 74% la doar 65%, informeaza Curs de guvernare.

Muntean (ASSAI): Taxa auto 2018 se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, valoarea maxima va fi de circa 200 de euro pe an. Noua taxa auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto la masina. Aceasta taxa auto se va plati anual, la fel ca si impozitul auto sau RCA-ul. Noua taxa auto se va aplica in functie de gradul de poluare al autovehicului. Exemplu: masinile cu norma de poluare Euro 1 sau Non Euro vor plati o taxa anuala mare, estimata la 200 euro/an. Masinile cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6 vor achita in jur de 50 euro/an. Cei care s-au grabit sa isi cumpere si inmatriculeze masini in acest an in speranta ca vor scapa de taxe, nu au scapat. „Majoritatea masinilor inmatriculate in acest an au norma de poluare Euro 3, Euro 2 si Euro 1. Vor plati taxe mari”, spune Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente, scrie Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro