Sari direct la conținut

Business report: Cum să faci bani cu banii altora; Consumul individual efectiv al românilor – la 68% din media UE; Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat

HotNews.ro
business, Foto: Hotnews
business, Foto: Hotnews

Cum să faci bani cu banii altora. Modelul Du-Pont descompune rentabilitatea capitalurilor în rate de marjă, de rotaţie şi de structură a capitalurilor. Astfel, acest model ne ajută să înţelegem sursele care generează randamentul pentru acţionari, mergând pe firul investiţional şi operaţional al oricărei companii, după cum urmează: orice companie începe cu un capital social mai departe, îşi suplimentează capitalul propriu prin atragerea de datorii, respectiv împrumuturi de natură financiară, comercială, fiscală şi diverse credite, potrivitCapital.

„Câlcâiul lui Ahile“ la Pilonul II: statul, singurul garant al banilor. În afara argumentelor de tipul „statul nu dă faliment niciodată, dar privații da“, guvernanții vor exploata toate slăbiciunile legislative din jurul Pilonului II, în demersul de a demola sistemul de pensii administrate privat. Ministrul Muncii a declarat că va face o amplă prezentare a Pilonului II, cu avantaje și dezavantaje, astfel încât cotizanții să poată opta în cunoștință de cauză. Vor urma lovituri “sub centură” date administratorilor care au profitat de legislația ambiguă timp de 10 ani, dar și mistificări cu privire la faptul că Pilonul I ar fi infailibil, potrivit Romania Libera.

Consumul individual efectiv al românilor – la 68% din media UE. Eurostat spune că ne-am apropiat de Letonia. România a ajuns în 2016 la 68% din nivelul de trai mediu al UE 28, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC) publicat de Eurostat pentru toate statele membre. Astfel, ţara noastră a a depăşit grupul format din Ungaria, Croaţia şi Bulgaria, şi, în premieră absolută, a fost inclusă în comunicatul oficial alături de Estonia şi Letonia, printre ţările care au de recuprat un decalaj de circa 30% faţă de media europeană, potrivit Curs de guvernare.

Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat. Zeci de mii de tineri români au primit de la stat, gratuit, terenuri care acoperă o suprafaţă mai mare decât cea a municipiului Alexandria, pentru a-şi construi case. O parte dintre ei au cumpărat aceste loturile cu preţuri derizorii şi le-au vândut cu profit. Prin această schemă legală, statul a pierdut cel puţin 80 mil. euro. O condiţie esenţială pe care solicitanţii trebuie să o îndeplinească este să nu deţină în proprietate o locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe, potrivitCapital.

Cele mai mari pensii speciale din Apărare: şase foşti magistraţi militari iau peste 30.000 de lei brut lunar. Cea mai mare pensie de serviciu din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, plătită în luna aprilie, s-a ridicat la 34.638 lei brut, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei de Pensii Sectoriale (CPS) a MApN, care administrează pensiile din Apărare. Pensia a fost încasată de un magistrat militar pensionat, au adăugat reprezentanţii CPS a MApN, a informatEconomica.

Banca Mondială: creșterea economică din România nu s-a tradus în reducerea sărăciei. România are a doua cea mai rapidă creştere economică din Europa, dar aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei, iar problema incluziunii este predominant o constantă rurală, relevă un raport al Băncii Mondiale. „Aproximativ 45% din populaţia ţării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunităţi inegale şi un acces inegal la pieţe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre ţările Uniunii Europene”, potrivit Romania Libera.

Munca de acasă: În UE și în România.România figurează pe penultimul loc în UE la ponderea angajaţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani care lucrează de acasă, potrivit cifrelor publicate de Eurostat. Cu doar 0,4% pe anul 2017, ne situăm cu un ordin de mărime sub media europeană de 5,0% şi departe de cele 5,7 procente consemnate în Zona Euro, potrivitCurs de guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro