Business report: Cutremurul, cel mai mare risc natural din proiectia pe urmatorii patru ani a Finantelor. Pagubele ar fi de 1,8 miliarde de euro; Turistii romani au cheltuit in tara circa 9,4 milioane euro in minivacanta de 1 Decembrie; Repartizarea de la Bucuresti a banilor pentru drumuri judetene si comunale: Teleormanul ia mai mult decat Clujul sau Brasovul
Cutremurul, cel mai mare risc natural din proiectia pe urmatorii patru ani a Finantelor. Pagubele ar fi de 1,8 miliarde de euro. „Urmare a analizarii principalelor riscuri generate de dezastrele naturale, a rezultat ca riscul major este cel generat de cutremure”, se arata in Raportul privind situatia macroeconomica a Romaniei pe anul 2018. „Se poate estima ca un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977, ar genera pierderi de cca 1,8 miliarde EURO”, arata Ministerul de Finante. Institutia a elaborat si un set de propuneri pentru a reduce pagubele si aduce aminte ca Romania poate primi fonduri nerambursabile de peste jumatate de miliard de euro pentru a finanta proiectele referitoare la prevenirea si gestionarea riscurilor, scrieEconomica.net.
Turistii romani au cheltuit in tara circa 9,4 milioane euro in minivacanta de 1 Decembrie. Mai mult de 88.000 de turisti romani, care au petrecut in diverse destinatii din tara minivacanta de 1 Decembrie, au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare si servicii de masa. Turistii au profitat de tarifele cu pana la 70% mai mici decat cele din timpul Sarbatorilor de iarna si de faptul ca au avut mai multe zile libere decat in alti ani, spun oficialii FPTR. De asemenea, 1 Decembrie se situeaza, ca numar de turisti, in topul sarbatorilor nereligioase dintr-un an, alaturi de 1 Mai, potrivit Adevarul.
Romania, penultima in UE in functie de ponderea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare in PIB. Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europena in functie de ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB, singurul stat membru unde acest procent este mai mic fiind Letonia, potrivit unui raport Eurostat, bazat pe date din 2016. Astfel, ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare (R&D) in PIB este de numai 0,48% in cazul Romaniei si de 0,44% in Letonia. Ponderea cheltuielilor pentru R&D in Romania a scazut usor fata de anul trecut, cand s-a situat la 0,49%, scrieProfit.ro.
Repartizarea de la Bucuresti a banilor pentru drumuri judetene si comunale: Teleormanul ia mai mult decat Clujul sau Brasovul. In total, in anul 2018, 450 de milioane de lei din incasarile din TVA vor merge la bugetele locale pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale. In termeni absoluti, cea mai mare suma, de 14 milioane de lei, va merge catre judetul Vaslui, urmat de Botosani, cu 13,8 milioane de lei, acestea fiind cele mai sarace zone din Romania. Insa Teleorman, care are o retea de drumuri judetene si comunale de 1.147 km, primeste 12 milioane de lei, mai mult decat primeste Clujul si judetul Brasov, acestea avand o retea mai mare de drumuri judetene, arataEconomica.net.
Spitalul Pantelimon, in vrie catre faliment. Reactia managerului la problemele financiare ale unitatii sanitare. Sectia de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Pantelimon si-a reluat activitatea dupa ce internarile au fost sistate de medicul de garda din lipsa materialelor sanitare si a medicamentelor necesare. Potrivit managerului spitalului, Dragos Davitoiu, problemele financiare grave cu care se confrunta Spitalul Pantelimon nu pot fi solutionate de Ministerul Sanatatii si nici de primaria de sector. „Ar fi deturnare de fonduri, nu au cum sa ne ajute. De patru luni, reusim sa indeplinim contractul cu casa de asigurari, dar avem de recuperat pierderi financiare masive din urma”, informeazaAdevarul.