Sari direct la conținut

Business report: Estonia, Danemarca şi România – ţările cel mai puţin dependente de importurile de energie pentru consumul intern; Rata ocupării forței de muncă în România a avut una dintre cele mai mari creșteri din UE în 2017 și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2001

HotNews.ro

Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj.Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a depus o solicitare la un tribunal internaţional de arbitraj în care cere terminarea contractelor de furnizare şi tranzit de gaze naturale încheiate cu Ucraina, transmite Reuters. ‘Negocierile cu compania ucraineană Naftogaz nu au dat niciun rezultat’ şi în consecinţă Gazprom a depus documentele necesare la tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm pentru terminarea contractelor de furnizare şi tranzit cu Naftogaz. În mod normal, cele două contracte urmează să expire la finele lui 2019. Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a declarat vineri reporterilor că grupul rus este gata să poarte negocieri cu compania ucraineană Naftogaz pe tema tranzitului gazelor naturale după expirarea actualului contract. ‘Gazprom este gata să negocieze cu Naftogaz pe tema tranzitului gazelor naturale după 2019. Cu toate acestea, Ucraina trebuie să motiveze fezabilitatea economică a tranzitului pe teritoriul său’, a subliniat Alexei Miller, citat deEconomica.

Estonia, Danemarca şi România – ţările cel mai puţin dependente de importurile de energie pentru consumul intern.Estonia, Danemarca şi România erau în 2016 ţările cel mai puţin dependente de importurile de energie pentru consumul intern la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2016, UE a trebuit să importe puţin peste jumătate (53,6%) din energia consumată. Din 2004, dependenţa de energie în UE a fost de peste 50%, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat în 2008 (54,5%). În 2016, Estonia (6,8%) a fost statul membru al UE cel mai puţin dependent de energia importată, fiind urmată de Danemarca (13,9%), România (22,3%), Polonia (30,3%), Suedia (31,9%) şi Cehia (32,8%). La polul opus, cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în Malta (peste 100%), Cipru (96,2%), Luxemburg (96,1%), Italia (77,5%), Lituania (77,4%) şi Belgia (76%), conformCapital.

Investitorii străini, replică pentru Dragnea: Cele mai multe efecte economice negative sunt rezultatul legislației adoptate fără fundamentare.Consiliul Investitorilor Străini din România a publicat, vineri, o replică la acuzațiile pe care Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, le-a făcut joi seară și în care a spus despre companiile cu capital strain că au mărit prețurile, când au văzut că salariile și pensiile au crescut. „Cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa. FIC și întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii și ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea”, se arată într-un comunicat publicat, vineri, de Consiliul Investitorilor Străini, relateazăNewMoney.

Rata ocupării forței de muncă în România a avut una dintre cele mai mari creșteri din UE în 2017 și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2001.Ponderea persoanelor care lucrează plătit în totalul populației apte de muncă din România a înregistrat anul trecut a patra cea mai mare creștere din Uniunea Europeană comparativ cu 2016 și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2001. România se apropie de ținta Europa 2020 la acest indicator, însă rămâne în continuare în plutonul statelor aflate la coada clasamentului european, potrivit datelor publicate de Eurostat. Rata ocupării forței de muncă pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani a crescut anul trecut cu 2,5 puncte procentuale față de 2016 în România, la 68,8%. Doar Bulgaria (+3,6 pp), Slovenia (+3,3 pp) și Portugalia (+2,8 pp) au înregistrat creșteri mai mari ale ponderii lucrătorilor salariați în totalul populației din aceeași categorie de vârstă la nivelul UE, aratăProfit.

ANRE va recalcula tarifele de distribuţie a energiei electrice, după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei.Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va modifica tarifele de distribuţie, în sensul reducerii lor, în momentul în care va primi decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia din care a rezultat că au fost prejudiciaţi consumatorii, se arată într-un comunicat al ANRE. ‘ANRE nu a primit, până în prezent, decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia desfăşurată. În momentul în care o vom primi, vom declanşa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuţie, în sensul reducerii lor, luând în considerare efectele cumulate ale achiziţiilor de contoare, în perioada 2008 -2015’, spun oficialii ANRE. Comitetul de reglementare al ANRE acordă, în continuare, o atenţie deosebită analizei tuturor costurilor care compun factura finală de energie şi nu va ezita să facă toate corecţiile necesare în sensul reducerii tarifelor care se vor dovedi că sunt afectate de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa de energie, se mai arată în comunicat, conformEconomica.

Comisia Europeană își majorează competențele privind aprobarea noilor modele de mașini.În baza noului act normativ, Comisia Europeană (CE) a obţinut dreptul de a aplica o amendă de până la 30.000 de euro pentru fiecare vehicul considerat neconform. De asemenea, CE poate stabili operaţiuni de rechemare (recall). Puterea obţinută prin această nouă măsură aduce CE mai aproape de drepturile aferente Agenţiei pentru Protecţia Mediului din S.U.A. Alături de măsura de anul trecut prin care s-a impus ca emisiile poluante ale maşinilor să fie măsurate în traffic real şi nu doar în laborator, noul act normativ marchează cea mai profundă modificare a legislaţiei din Uniunea Europeană în privinţa omologării şi verificării vehiculelor. „Această reformă îmbunătăţeşte cu adevărat sistemul defectuos de testare a autoturismelor”, a afirmat organizaţia europeană a consumatorilor din Bruxelles într-o declaraţie, noteazăCapital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro