Sari direct la conținut

Business Report: Google mareste si salariile sefilor. Afla cat castiga un executiv Google; Batalia aeriana se incinge: inca patru rivali pentru Tarom, din 2011; Fondul Proprietatea a ajuns sa fie "listat" pe internet, la Viena sau Frankfurt, numai la Bursa nu

HotNews.ro

Google mareste si salariile sefilor. Afla cat castiga un executiv Google. Dupa ce saptamana trecuta s-a aflat ca gigantul web Google va oferi angajatilor sai o crestere de salariu de 10% si un bonus de 1.000 de dolari, cei de la computerworld.com au descoperit, recent, ca si executivii vor castiga mai mult de anul viitor, cu 30% mai mult. Executivii Google, Patrick Pichette, CFO (Chief Financial Officer), Nikesh Arora presedinte vanzari globale si dezvoltarea afacerilor, Alan Eustace, vicepresedinte inginerie&cercetare si Jonathan Rosenberg, vicepresedinte management de produs, vor primi de la 1 ianuarie un salariu anual de 650.000 de dolari, fata de 500.000 de dolari, cat primeau pana acum. Bonusurile acestora vor creste, de asemenea, de la 150% la 250%. Pichette si Arora vor primi in plus, de la 1 decembrie, actiuni in valoare de 20 milioane de dolari, in timp ce Eustace si Rosenberg vor primi actiuni in valoare de 10, respectiv 5 milioane de dolari. Sefii mari Eric Schmidt, CEO-ul companiei, Sergey Brin, presedinte al tehnologiei si Larry Page, presedinte al produselor, isi vor pastra salariul actual de 1 dolar. Ei nu primesc bonusuri, relateaza Capital.

Inca un cutremur financiar: Irlanda pe urmele Greciei. Irlandezii ar putea cere, saptamana aceasta, sa fie salvati de UE. Uniunea Europeana preseaza Irlanda sa ceara ajutor financiar cat mai rapid, pentru a potoli astfel noul val de temeri legate de stabilitatea financiara a zonei euro. Deocamdata, Irlanda se impotriveste din rasputeri desi va avea anul acesta un deficit bugetar de peste 30% din PIB, din cauza costurilor scapate de sub control cu salvarea sistemului bancar. Estimata in 2008 la 1,5 miliarde de euro, salvarea sistemului bancar – in principal a Anglo-Irish Bank – a inghitit deja 35 de miliarde si ar putea ajunge la o nota de plata totala de 50 de miliarde de euro. Potrivit unor surse citate de Reuters, negocierile ar fi inceput deja. „Discutiile sunt in curs si vor fi folosite fonduri din Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Europeana (EFSF)”, a spus una din surse, adaugand ca este extrem de probabil ca Irlanda sa obtina un astfel de program. „Au loc discutii intre UE si Irlanda referitoare la un program de imprumut prin EFSF, de o marime nespecificata”, a spus cea de-a doua sursa. Oficialul a adaugat ca nu va avea loc o reevaluare in scadere (haircut) a activelor pentru detinatorii privati de obligatiuni, ceea ce ar trebui sa reinstituie calmul pe pietele financiare. Si liderii europeni au asigurat, vineri, intr-un comunicat publicat la reuninea G20 din Coreea de Sud, ca detinatorii de obligatiuni emise de Irlanda nu vor fi obligati sa contribuie la un eventual pachet de ajutor pentru guvernul de la Dublin, precizeaza Adevarul.

Tendintele din magazinele online: telefoanele si laptopurile scumpe domina topul celor mai vandute produse. Prezenta unor produse scumpe in topul vanzarilor de electronice si electrocasnice ale magazinelor online este un prim indicator ca piata ar putea sa stagneze, cel putin ca valoare in acest an comparativ cu 2009. In plus, zicala potrivit careia „sunt prea sarac ca sa cumpar ceva ieftin” pare ca justifica astfel de topuri. Cum explica retailerii? Daca ne uitam care sunt cele mai vandute produse electronice si electrocasnice in magazinele online, vom avea o surpriza. Printre cel mai bine vandute zece telefoane mobile, spre exemplu, pe eMAG gasim patru modele cu preturi care depasesc 250 de euro, printre care un iPhone 4 cu capacitate de 16 GB pe locul al patrulea si acelasi model, dar cu capacitate de 32 GB, pe locul al saptelea, la preturi de 850 de euro, respectiv 900 de euro. Destul de piperate, dat fiind ca un mobil costa in medie cateva zeci de euro, beneficiind de subventiile acordate de operatorii de telefonie mobila in magazinele GSM, potrivit Ziarul Financiar.

Patriciu vrea 2.000 de Mic.ro mobile şi transformă miniMax Discount în Mac.ro. Între fâşii de iarbă artificială, pomi artificiali albi cu fundiţe roşii (ptiu-ptiu să nu fie de deochi) şi un amestec de street dance şi tango, adică un kitsch-uleţ aşa, Dinu Patriciu a lansat o idee care, zice domnia sa, a apărut pe o barcă, când discuta cu mangerii Rompetrol. Mic.ro mobil. Adică nişte dubiţe devenite băcănii mobile, care vor fi amplasate în diverse locuri din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării. „Sunt multe zone din Bucureşti şi nu numai, unde blocurile au apartamente la parter, deci nu pot fi deschise spaţii comerciale. Acolo vom fi noi cu Mic.ro mobil“, spune omul de afaceri. Mic.ro mobil va pune pe străzi 2.000 de maşini-magazin, care ar putea costa în jur de 100 de milioane de euro, iar primul fericit e Herbert Stein, şeful Autoitalia, care a livrat primele maşini, deşi Patriciu spune că s-ar putea să mai apară un furnizor. Investiţia într-o astfel de unitate mobilă se amortizează în 6-12 luni. În aceeaşi notă a expansiunii agresive şi magazinele Mic.ro fix vor ajunge, potrivit lui Patriciu la un număr de 1.000 până la sfârşitul anului viitor, recent fiind deschis primul din provincie, la Ploieşti, mentioneaza Business Cover.

Presiuni la limita legii in procesul Krupp contra Metalexportimport. Un document incendiar din dosarul celui mai vechi litigiu comercial din Europa (ThissenKrupp, Germania, contra Metalexportimport, Romania, inceput in anul 1983) arata ca avocatii companiei germane au intervenit la nivel inalt, pe langa conducerea Ministerului Justitiei, pentru a influenta cursul procesului. Iar interventia lor se pare ca a dat si rezultate. Mai exact, la data de 13 ianuarie 1999, la sediul Ministerului Justitiei a avut loc o audienta solicitata de catre Ambasada Germaniei la Bucuresti, la care au participat, pe langa reprezentantul institutiei diplomatice, si doi avocati ai companiei germane Otto Wolf (oponentul de atunci al Metalexportimport). Ei bine, potrivit Notei de audienta intocmite in urma acestei intruniri, obtinuta de „Adevarul”, avocatii companiei germane au cerut nici mai mult, nici mai putin decat ca „la formarea completului de judecata, atat in apel, cat si, probabil, in recurs, sa se manifeste o grija deosebita”. Asta in contextul in care, potrivit documentului, „marea majoritate a judecatorilor romani sunt tineri, fara o experienta profesionala si deosebita” si „tinand cont ca dosarul ridica foarte multe probleme de drept”. Cu alte cuvinte, Ministerul Justitiei de la Bucuresti a fost atentionat pe o cale nu tocmai „ortodoxa” din punct de vedere diplomatic, dar cu asistenta din partea unei ambasade sa aiba grija la formarea completului care se va ocupa de litigiul dintre firma germana si Metalexportimport, anunta Adevarul.

Ambasadorul Germaniei: „E mult prea scump sa cucerim Romania”. Invitat la emisiunea „Dupa 20 de ani”, la Pro Tv, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a spus ca Romania va depasi criza economica. N-a avut un raspuns clar despre aderarea la Schengen, dar ne-a dat sfaturi si sperante. Diplomatul a declarat ca trebuie sa gasim singuri solutii. A spus ca ii place tara noastra, romanii, doar ca a trebuit sa se adapteze spontaneitatii noastre, obisnuit cu lucruri bine planificate. O serie de companii germane prezente pe piata romaneasca se plang de licitatiile aranjate, de pilda in domeniul infrastructurii rutiere, dar guvernul Romaniei a transmis semnale ca lucrurile se vor schimba, a declarat ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim. Tot in ceea ce priveste neaplicarea legii, el a adaugat ca un concern german de otel se lupta de 27 de ani sa isi primeasca banii de la un datornic din Romania. Desi are trei decizii judecatoresti in favoarea sa, nici pana astazi nu a primit banii, pentru ca mereu apar obstacole in executarea datornicului, scrie EVZ.

Sprijin pentru agricultura bio. Din 2011, fermierii vor primi un sprijin pentru culturile ecologice care va ajunge pana la 400 de euro pe hectar. Si asta, in timp ce, pana de curand, Romania a fost singura tara europeana care nu primea subventii pe hectar pentru culturile bio. „Grecia dispune de 600 de euro pe hectar, in conditiile in care seceta din Baragan ar impune un minimum de 400 de euro pe hectar pentru culturile de aici”, precizeaza Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, din martie, agricultorii vor putea depune cereri pentru subventie pentru fiecare hectar de teren cultivat ecologic prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pe masura pentru plati de agro-mediu pentru agricultura ecologica. „Fermierii pot primi intre 153 si 400 de euro pentru fiecare hectar, in functie de tipul de cultura. De exemplu, 360 de euro pentru legume, inclusiv ciuperci, si chiar 400 de euro pentru livezi”, explica Andrei Balan, consilier in cadrul Autoritatii pentru Management al PNDR, citat de Adevarul.

Fondul Proprietatea a ajuns sa fie „listat” pe internet, la Viena sau Frankfurt, numai la Bursa nu. Amanarile intervenite in listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti din ultimi doi ani au dus la o sofisticare tot mai mare a tranzactiilor cu actiuni FP, de la anunturile de mica publicitate la produse complexe listate pe piete externe si la deturnarea fondului de la scopul pentru care a fost creat: despagubirea corecta si transparenta a proprietarilor deposedati de regimul comunist. Supapa oferita de autoritatile locale fostilor proprietari in 2008 cand au devenit posibile tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) prin intermediul Depozitarului Central s-a transformat intr-o poarta de intrare pentru investitorii profesionisti de tipul fondurilor de investitii si pentru speculatori, scrie Ziarul Financiar.

Bataliile gigantilor IT in instanta. Colosii din domeniul IT-ului se sicaneaza intre ei, acuzandu-se de incalcarea unor patente. Marile companii care produc gadgeturi duc, pe langa lupta de a-si atrage cat mai multi clienti, si razboaie in instanta. Motorola, Apple, Google, Microsoft sau Nokia se acuza intre ele de nerespectarea patentelor de inventii, de copierea unor idei de softuri si aplicatii. La inceputul lunii trecute, Motorola anunta ca va chema Apple in instanta pentru ca a folosit fara drept 18 patente. Printre cele mai cunoscute ar fi tehnologia 3G, GPRS sau WLAN. Cei de la Motorola au spus ca au incercat sa le vanda drepturile de a folosi tehnologia lor, insa au fost refuzati. Acest lucru se intampla la o saptamana dupa ce reprezentantii Microsoft i-au dat in judecata pe cei Motorola pentru ca o parte dintre telefoanele care functioneaza cu sistemul de operare Android, produs de Google, ar folosi inventii ale companiei patronate de Bill Gates. Intre timp, compania lui Steve Jobs nu a stat cu mainile in san. I-a chemat la judecata pe cei de la Motorola pe motiv ca unul dintre telefoanele lor, Droid, ar folosi cateva aplicatii copiate de la iPhone, informeaza EVZ.

Bugetul de chirii al expatilor, limitat de companii la 1.600 de euro pe luna. Companiile straine au taiat din cheltuielile de cazare ale expatilor in Romania. Lunar, acestia au la dispozitie cel mult 1.600 de euro pentru apartamentele cu 2-3 camere, suma ajungand la 2.500 de euro pentru patru camere. Reducerea este de 10-15% fata de anul trecut. „Companiile au inceput sa aiba bugete din ce in ce mai reduse pentru inchirierea de locuinte pentru expati. Fata de anul trecut, scaderea este de 10-15%”, a declarat pentru Mediafax Andrei Rusu, managerul agentiei imobiliare Vission House. Scaderea de anul trecut vine dupa un alt an, 2008, cand bugetele au fost ajustate. Astfel, daca aceeasi companie in 2008 cheltuia 2.000 de euro pentru inchirierea unui apartament cu trei camere, in acest an pentru un apartament de acelasi tip bugetul alocat este de 1.500 de euro, potrivit Gandul.

Batalia aeriana se incinge: inca patru rivali pentru Tarom, din 2011. Trei companii aeriene originare din tarile arabe si una din Turcia sunt asteptate sa inaugureze, din 2011, curse spre si dinspre Bucuresti, aglomerand rute pe care Tarom are, deocamdata, un grad de ocupare de peste 60%. Incepand cu luna ianuarie, Qatar Airways, operatorul din statul arab cu acelasi nume si una dintre companiile aeriene cu cea mai mare rata de dezvoltare din lume, va introduce zboruri din Bucuresti catre Doha, cu o frecventa de patru curse pe saptamana. Un bilet de avion va costa aproximativ 539 de euro, iar durata zborului este de patru ore si jumatate. In prezent, cea mai ieftina optiune pentru Doha este o cursa operata de Turkish Airlines, cu escala la Istanbul, pretul biletului fiind de aproximativ 560 de euro, iar durata zborului, din cauza conexiunii, poate depasi si 12 ore. „Operarea Qatar de pe Otopeni va genera o crestere de 0,5% a traficului pe aeroport, inclusiv a traficului de tranzit, chiar daca Bucurestiul nu este un punct important in acest sens (tranzitul anual direct este de ordinul miilor de pasagei – n.red.)”, declara Valentin Iordache, purtatorul de cuvant al aeroportului international Henri Coanda, citat de Capital.

Terenul sintetic de fotbal, o afacere de 100.000 de euro. Pentru ca fotbalul este extrem de popular in Romania, amenajarea unui teren sintetic a devenit in numai cativa ani o afacere extrem de profitabila. Cu o investitie de circa 80.000 de euro si un spatiu de 1.000 de metri patrati, poti amenaja un teren de minifotbal. Investitia poate fi recuperata chiar intr-un singur an. Suntem un popor de fotbalisti. Toata lumea, de la copiii de scoala pana la managerii companiilor de top, frecventeaza terenurile sintetice de fotbal care s-au inmultit considerabil in ultimii ani. Preturile de inchiriere nu sunt deloc mici, acestea variind intre 90 si 150 de lei, in functie de calitatea terenului, locatie si conditiile oferite. Insa acest hobby se practica in gasca. Asa incat pentru doua ore de fotbal, un client scoate din buzunar in jur de 15 lei. Proprietarii acestui tip de afaceri spun ca au clienti de dimineata pana noaptea tarziu, media duratelor de inchiriere fiind de sapte-opt ore pe zi, relateaza Adevarul.

Oficialii BNR despre posibilitatea iesirii din criza: Ajustarea bugetului e doar inceputul reformelor. „Reforme” este cuvantul care a fost rostit cel mai frecvent in cadrul unui seminar de trei zile organizat de BNR si Asociatia Romana a Bancilor pentru jurnalistii din domeniul economic, la sfarsitul saptamanii trecute. Confruntata cu perspectivele unui al treilea an consecutiv de scadere economica in 2011, Romania lucreaza inca la ajustarea deficitelor – atat din sectorul bugetar, cat si de cont curent – insa nu a facut aproape nimic pentru a avea o economie mai „competitiva”. Din perspectiva Bancii Nationale, mingea este acum in curtea Guvernului, contributia politicii monetare limitandu-se acum la mentinerea stabilitatii cursului si a unui sector bancar functionabil. Guvernatorul Mugur Isarescu a facut, intr-o prezentare de trei ore tinuta in fata a circa 30 de jurnalisti, o analiza a situatiei economiei, iar principala problema identificata a fost incapacitatea statului de a-si plati datoriile la timp, anunta Ziarul Financiar.

Firmele vor fi infiintate cu mai putini nervi si bani. Procedurile de inregistrare a firmelor vor fi simplificate, iar costurile de publicitate vor fi reduse, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei. Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, Ministerul Justitiei (MJ) a realizat un proiect de lege care vizeaza simplificarea procedurii de inregistrare a firmelor, respectiv reducerea costurilor prin inlocuirea publicitatii in Monitorul Oficial (MO) cu publicitatea intr-un buletin electronic (fiind prevazuta o taxa unica de publicare/act de 30 lei). Insa aceasta procedura ar urma sa fie aplicabila la doi ani dupa intrarea in vigoare a legii. Reprezentantii mediului de afaceri au recomandat ca publicarea sa se faca, pentru o perioada, atat in MO, cat si in buletinul electronic pentru a remedia eventualele lacune initiale ale programului informatic, potrivit EVZ.

Sase greseli pe care le fac tinerii investitori si cum sa te feresti de ele. Vreti sa faceti bani in plus pe care sa-i cheltuiti inainte sa incepeti sa puneti deoparte pentru pensie? Sau doriti sa investiti doar in anumite companii? Sunt doua greseli pe care le comit tinerii atunci cand se gandesc sa investeasca in piata de capital, potrivit Yahoo! News. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori cu care se confrunta tinerii investitori, insotite de cateva sfaturi cum pot fi evitate. Acestea sunt: 1. Sa te entuziasmezi de o singura actiune; 2. Sa te gandesti ca doar cei bogati trebuie sa faca investitii; 3. Uiti sa urmaresti cheltuielile; 4. Sa tii pasul cu cresterile si scaderile pietei; 5. Un portofoliu nediversificat; 6. Sa lasi parintii sau un consilier sa investeasca in locul tau, informeaza EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro