Sari direct la conținut

Business report: "Haiducie" in Parlament: Scad taxele pentru masini cu motoare mari, cresc pentru cele cu motoare cu cilindree mica; In octombrie 2017: romanii au cumparat mai putin cu mai multi bani; Split TVA – lovitura de teatru: Institutiile publice, singurele exceptate de la plata defalcata

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

„Haiducie” in Parlament: Scad taxele pentru masini cu motoare mari, cresc pentru cele cu motoare cu cilindree mica. Un grup format din zeci de deputati pozitionati pe intreg esichierul politic incearca sa modifice legea privind Codul Fiscal astfel incat impozitele datorate statului de proprietarii de masini de teren, SUV-uri de lux si limuzine cu motoare mari sa se reduca cu pana la 90 la suta. Reversul medaliei: impozitele datorate de romanii care au masini cu motoare pana in 1.600 de centimetri cubi cresc cu aproximativ 50 la suta. Dan Barna , isi motiveaza propunerea de modificare legislativa sustinand ca scaderea nivelului impozitarii masinilor ii va convinge pe romani sa nu mai apeleze la solutia inmatricularii masinilor in Bulgaria unde taxele sunt sensibil mai mici, informeazaAdevarul.

Split TVA – lovitura de teatru: Institutiile publice, singurele exceptate de la plata defalcata. Dupa modificarile votate saptamana trecuta la Comisia de Buget din Camera Deputatilor, institutiile publice sunt singurele scutite de obligatia de a plati contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA. Justificarea oficiala a acestei decizii: Exceptarea se face, potrivit documentului, „datorita sistemului de evidenta contabila si a procedurilor de achizitie publica, aspecte ce ingreuneaza aplicarea acestui mecanism de defalcare a TVA.”, scrie Curs de guvernare.

Romgaz va primi o finantare de pana la 321 milioane lei, pentru noua centrala termoelectrica de la Iernut. Producatorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de 430 MW, pe care compania de stat o va construi la Iernut. Valoarea estimata a finantarii nerambursabile este de minimum 227,22 milioane lei si maximum 320,9 milioane lei, inclusiv TVA, arata un raport publicat de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Pentru Romania, proiectul reprezinta cea mai mare investitie publica in energie conventionala din ultimii 20 de ani. Termocentrala pe gaze de la Iernut va fi finalizata la sfarsitul anului 2019, potrivit graficului, informeazaAdevarul.

Primele semne – octombrie 2017: romanii au cumparat mai putin cu mai multi bani. Castigul salarial mediu brut anuntat de INS pentru luna octombrie 2017 a fost de 3.327 lei, cu 0,7% mai mare fata de luna precedenta iar suma neta corespunzatoare a urcat la 2.392 de lei, cu 16 lei in plus. Cu toate acestea, salariul real ( puterea de cumparare a banilor incasati) a scazut cu 0,6% fata de septembrie 2017. Fundamentele economice incep sa-si spuna cuvantul iar teoria economica sa se transpuna implacabil in realitate. Practic, este un semnal ca, daca nu incercam sa ne corectam noi de buna voie, de o maniera controlata, atunci ne va corecta economia de piata, potrivitCurs de guvernare.

Unu din doi romani ar accepta un job mai slab platit, daca i-ar aduce mai mult timp liber si mai putin stres. Circa 55% din romani spun ca ar accepta un loc de munca mai prost platit, daca acest lucru le-ar aduce mai mult timp liber si mai putin stres. In acest timp, piata muncii trece printr-o criza si companiile cauta diferite oferte prin care sa atraga angajati. „Oamenii vor sa isi recupereze timpul personal… Romanii nu mai sunt dispusi sa lucreze peste program sau in weekend si simt ca ziua este prea scurta pentru tot ceea ce vor sa faca”, spun analistii. 30% din romani spun ca se implica in actiuni de voluntariat. „Ne pasa mai mult, am devenit mai empatici si simtim nevoia sa oferim ajutor”, scrieNew Money.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro