Sari direct la conținut

Business report: INS: Cinci milioane de romani sunt saraci. Copiii si tinerii sub 18 ani sunt cei mai afectati; Romania, codasa pana si la cheltuirea banilor europeni; David si Goliat, varianta din bricolaj: povestea micului antreprenor care concureaza cu Dedeman

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Topul judetelor in care se construiesc cele mai putine case. Numarul autorizatiilor de constructie pentru locuinte in mediu urban a scazut in primele noua luni din acest an si se constata o crestere a locuintelor construite in mediul rural, arata cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Aproape 40.000 de locuinte au fost finalizate la nivel national, din care 1.288 din fonduri publice. Cele mai multe locuinte sociale au fost terminate in judetul Bihor, in numar de 380, arata datele INS. Chiar daca in mediul rural se construiesc mai multe case, in unele judete nu au fost finalizate nici macar 100 de locuinte. Este vorba de judetele Covasna, Caras-Severin si Teleorman, potrivitEconomica.net.

David si Goliat, varianta din bricolaj: povestea micului antreprenor care concureaza cu Dedeman. Cristian Gavan si-a deschis primul business in 1994, orientandu-se initial catre reparatiile de mobilier. In 2010 i-a venit ideea sa vanda materiale si accesorii pentru mobilier in sistem cash & carry, iar un an mai tarziu, a infiintat MAM Bricolaj, in urma unei investitii de 100.000 de euro. Acum, MAM Bricolaj re un portofoliu de aproximativ 10.000 de produse pe stoc si se pregateste sa depaseasca vanzari anuale de cinci milioane de euro, mizand inclusiv pe apetitul in crestere al romanilor pentru conceptul do-it-yourself. Si o face cu doar doua magazine, in Bucuresti, scrieNew Money.

INS: Cinci milioane de romani sunt saraci. Copiii si tinerii sub 18 ani sunt cei mai afectati. Rata saraciei relative a ajuns la 25,3% anul trecut si a inclus astfel peste cinci milioane de romani, valoarea indicatorului fiind in usoara scadere, cu 0,1 puncte procentuale, fata de anul precedent. Riscul de saracie afecteaza insa cu intensitate diferita populatia in functie de grupa de varsta, de capacitatea de munca de care dispune si, evident, de veniturile dobandite. „Pe intreaga perioada analizata, cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor”, informeaza INS, potrivitEconomica.net.

O anomalie care si-a atins potentialul: Depopularea nu mai ajuta prea mult la cresterea PIB/Locuitor. Datele publicate de Eurostat referitoare la evolutia PIB/locuitor in perioada 2005 – 2015 ne arata ca intrarea in UE si liberalizarea treptata a circulatiei fortei de munca au dus la amplificarea strict pe aceasta cale a PIB/locuitor al Romaniei cu circa doua procente si jumatate. Acest aport semnificativ la valoarea cu care ne raportam la media europeana de nivel de trai pe locuitor nu este rezultatul cresterii economice, ci al parasirii tarii de o parte a celor care nu au mai gasit aici conditii pentru a desfasura o activitate platita decent. Desigur, valoarea PIB a fost amplificata apoi an de an de banii trimisi rudelor ramase in tara, care au contat ca investitii „straine”, informeazaCurs de guvernare.

Romania, codasa pana si la cheltuirea banilor europeni. Romania, alaturi de Austria si Irlanda, au cheltuit cei mai putini bani europeni alocati programarii 2014-2020, in timp ce tari precum Bulgaria si Polonia ne-au lasat mult in urma. Astfel, Romania a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocati programarii 2014-2020, reprezentand 400,4 milioane euro, cea mai mare parte fiind cheltuita prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, 241,9 milioane euro. In acelasi timp, Bulgaria si Polonia au cheltuit 7,5%, respectiv 6,5%, potrivit datelor Comisiei Europene, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro