Sari direct la conținut

Business report: Interes mare pentru "Prima Casă": 4.000 de credite acordate în doar o lună şi jumătate; Proiectele majore de infrastructura, blocate în contestații; Corupția sistemului a blocat transplantul din România: Doar 8 donatori anul acesta, față de 138 în 2014

HotNews.ro

Interes mare pentru „Prima Casă”: 4.000 de credite acordate în doar o lună şi jumătate.„În cadrul Programului Prima Casă 2018, până la această dată au fost acordate un număr de circa 2.900 de garanţii şi promisiuni de garantare, iar un număr de aproximativ 1.000 de solicitări de garanţii sau promisiuni de garantare se află în diverse stadii ale procesului de analiză”, spun reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor. Programul „Prima Casă” a fost demarat pe 15 februarie şi deja a fost epuizat 5% din plafonul pe 2018, a declarat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Alexandru Petrescu, citat deEconomica.

Proiectele majore de infrastructura, blocate în contestații.Infrastructura României se deteriorează pe zi ce trece, proiectele majore bat pasul pe loc, în timp ce sectorul transporturilor rămâne în continuare subfinanțat. Cel mult 60 de noi kilometri de autostradă vor fi finalizaţi în acest an, dar nu toţi vor fi deschişi circulaţiei, iar legătură directă, pe calea ferată, între aeroportul Otopeni şi Gara de Nord nu vom avea până la începerea campionatului european de fotbal din 2020. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale Conferinţei Transporturi & Infrastructură – 2018, organizată, săptămâna trecută, de Capital, la Hotel Domenii Plaza. În deschiderea evenimentului, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a transmis că la începutul lunii viitoare va fi promovat un proiect de lege referitor la simplificarea şi urgentarea organizării şi atribuirii marilor proiecte de infrastructură prin licitaţie publică, conformCapital.

Prognoze noi privind inflația. Care sunt armele BNR.BNR ar putea să majoreze dobânda-cheie în acest an până la 3,5%, pe măsură ce inflaţia accelerează, iar economia va continua să avanseze peste potenţial. Totodată, cursul mediu ar putea creşte spre 4,7 lei/euro, inflaţia medie va urca la 3,4%. inflaţia accelerează, iar economia va continua să avanseze peste potenţial. Totodată, cursul mediu ar putea creşte spre 4,7 lei/euro, inflaţia medie va urca la 3,4%, iar dobânda medie la titlurile de stat pe 10 ani – barometru pentru costul de finanţare în economie – va urca spre 5%. „Prin încorporarea evoluţiilor recente ale indica­torilor macrofinanciari din Statele Unite, Zona Euro şi România am revizuit prognozele pe termen mediu pentru dimensiunea financiară a economiei interne”, scrie într-un raport Andrei Rădulescu, director analiză macroeco­nomică în cadrul BT, noteazăRomânia Liberă.

Corupția sistemului a blocat transplantul din România: Doar 8 donatori anul acesta, față de 138 în 2014.Doar 12 transplanturi (fără cel medular) s-au făcut anul acesta în România – cinci de ficat, șapte de rinichi, două de piele și două de cornee. Pentru a înțelege catastrofa din domeniu, cifrele trebuie puse alături de cele din anii trecuți: de exemplu, în 2014, în România au avut loc 310 transplanturi de rinichi și 122 de ficat. Singurul transplant cu o evoluție bună a numărului acestor intervenții complexe a fost cel de inimă – de la un singur transplant în 2013, s-a ajuns la 4 în 2014 și 2015, respectiv 11 și 12, în 2016 și 2017. ANul acesta nu a avut loc însă niciunul. Dacă ritmul se păstrează și pentru restul anului, totalul va fi de numai 20 de transplanturi de ficat și 28 de rinichi, în condițiile în care listele de așteptare, cu pacienți ale căror vieți depind de transplant, se lungesc, numărul deceselor înregistrate pe liste crește, aratăCurs de Guvernare.

Preţul gazelor creşte cu 10%, de duminică, pentru clienţii Engie România.Gazele se scumpesc cu 10% începând de duminică, 1 aprilie, pentru consumatorii casnici alimentaţi de Engie România, principalul furnizor de gaze pe piaţa reglementată, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Engie deserveşte aproximativ 1,65 milioane de clienţi din Bucureşti şi din 19 judeţe din sudul României, după ce a achiziţionat, în 2005, fostul Distrigaz Sud. ‘Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh’, argumentează specialiştii ANRE, potrivitCapital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro