Business Report: Petrom si ExxonMobil vor investi pana la un miliard USD in Marea Neagra; Singura industrie care creste anual cu doua cifre, si totusi prea incet; Mugur Isarescu: "Daca nu atragem fonduri europene, sa nu mai vorbim despre crestere economica"
Petrom si ExxonMobil vor investi pana la un miliard USD in Marea Neagra. Evaluarea rezultatelor sondei Domino-1 si noua achizitie seismica programata pentru 2012 vor determina pasii urmatori ai explorarilor Petrom din Marea Neagra. Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, ne-a declarat: „Este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a determina daca blocul Neptun se va dovedi viabil din punct de vedere comercial. Cu toate acestea, in cazul in care activitatile viitoare vor confirma viabilitatea tehnica si comerciala a productiei de gaze de mare adancime pe blocul Neptun, investitiile viitoare in fazele de explorare si dezvoltare s-ar putea ridica la mai multe miliarde USD, cu potential pentru prima productie estimat pentru sfarsitul acestei decade. In perioada imediat urmatoare, Petrom si ExxonMobil vor investi in Romania pana la un miliard USD pentru acest proiect”, scrie Bursa.ro.
Singura industrie care creste anual cu doua cifre, si totusi prea incet. Piata de comert electronic din tara noastra este singura care creste constant in ultimii ani, insa Romania este departe de tarile din Uniunea Europeana, desi avem o infrastructura mult mai performanta. Peste jumatate dintre utilizatorii de internet din tarile Uniunii Europene au comandat bunuri sau servicii prin internet, anul trecut, britanicii, germanii si suedezii ocupand primele locuri, conform unei analize a Eurostat. Tara noastra, care este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste viteza la internet, a ocupat ultima pozitie in analiza Eurostat, avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre romani nu au utilizat niciodata internetul. Piata de comert electronic din Romania este sustinuta de peste 2.000 de magazine online si a fost estimata, in 2011, la 350 milioane euro. Spre comparatie, piata de comert electronic din Statele Unite a fost de 194,3 miliarde de dolari, iar cea din China, de 23 de miliarde de dolari, anunta Capital.ro.
TVA la incasarea facturii (II). Despre masuri de combatere a fraudei in retail. In articolul de saptamana trecuta am prezentat solutia cea mai eficienta de combatere a fraudei de TVA in B2B: taxarea inversa. Solutia are atat de multe avantaje, incat nu putem sa nu ne intrebam de ce nu este folosita, mai ales ca ea este cunoscuta de foarte mult timp. Raspunsul tine de frauda in retail, frauda care poate si ea sa fie, in principal, de doua tipuri. Primul tip de frauda este si cel cu care ne intalnim astazi cel mai des in viata reala: vanzari nefiscalizate. Ma refer aici in principal la horeca (restaurante, hoteluri), servicii (de la frizerie la cabinetul medical), dar ti vanzari de bunuri, in special maruntisuri, de catre magazine mici – problema fiind in mare masura rezolvata in cazul marilor lanturi de retail. Integral pe Cursdeguvernare.ro.
Top 10 exportatori. Vezi cine învârte miliarde Cele mai puternice motoare ale creşterii economice din România s-au menţinut pe poziţii şi în 2012, topul celor mai mari zece companii exportatoare fiind similar cu cel de anul trecut. Există însă unele noutăţi, date de dispariţia din clasament a unui mare jucător, Nokia. Vezi cum mai arată topul celor mai mari exportatori, scrie Income Magazine
Schimba Romania. Avem nevoie de nemti! Satul inviat de Joachim. Butada a devenit fapt real: Joachim a construit o moara in Hosman, apoi o brutarie, apoi un circuit turistic vandut prin agentii. Si banii au inceput sa curga. Joachim Cotaru nici nu gandea acum zece ani ca va ajunge sa cumpere o casa intr-un sat uitat din centrul tarii, pe care o va transforma apoi in atractie turistica care sa repuna satul Hosman pe harta turistica a Romaniei. Nascut acum 38 de ani in Germania, Joachim Cotaru a studiat Istoria si Stiintele Politice. A ajuns in Austria, pentru a studia o zona „multilingva slovena-germana”. Acolo a auzit de Transilvania. „In 2001 am zis sa vin aici sa vad cum „ticaie” o minoritate. Am inchiriat o camera de opt metri patrati, aici, in Hosman”, relateaza Joachim, pe scurt. In 2002, sasii erau demult plecati, iar tinerii paraseau pe capete satul care murea incet. Dar Joachim s-a casatorit cu Gabi, asa ca a inceput „sa faca ceva”. „Unii spun ca suntem idealisti. Nu. Suntem egoisti, pentru ca vrem sa fie frumos pentru noi”. „Ceva frumos” a inceput cu banii de nunta. Apoi, pentru ca nevoia de fonduri era mare a luat legatura cu „Mihai Eminescu” Trust, de la care au mai primit bani pentru restaurarea imobilului in care a functionat moara satului, scrie EVZ.
Mugur Isarescu: „Daca nu atragem fonduri europene, sa nu mai vorbim despre crestere economica”. In cazul in care tara noastra nu reuseste sa creasca, in mod considerabil, fonduri europene, atunci nu ar trebui sa mai vorbim despre crestere economica, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Domnia sa a subliniat: „Cresterea economica a Romaniei depinde foarte mult de absorbtia fondurilor economice. Acest lucru va avea un impact in cursul de schimb, dar si in rambursarea fara probleme a imprumuturilor. Daca nu absorbim fonduri europene, sa nu mai vorbim de crestere economica. Golul de finantare externa l-am acoperit din fonduri bugetare”. Mugur Isarescu considera ingrijorator faptul ca programele de absorb-tie a fondurilor europene „trec din vorba in vorba”, din acuzatie in acuzatie. „Fondurile europene constituie coloana vertebrala a cresterii economice a Romaniei”, a afirmat guvernatorul BNR, anunta Bursa.ro.
Zoltan Toroczkai, de la fotbal la catedra de Fizică a Universităţii Notre Dame Profesor de fizică la nici 40 de ani, la University of Notre Dame, în top 25 universităţi americane. Numere recente ale „Nature Physics” şi „Nature Scientific Reports” îi ilustrează munca acestui strălucit savant, care a părăsit România în anii ’90. Vorbind cu şi despre Zoltan, te întrebi dacă nu cumva noi, cei de aici, nu am fi fost cu toţii mai departe având în jurul nostru personaje ca acesta. Profesor universitar în America, la nici 40 de ani, într-una dintre universităţile de prestigiu din această lume . Îl întreb pe Zoltan (insistă să îi spun astfel) dacă există momente-cheie care conturează pe parcurs un destin atât de frumos ca al lui, scrie Income Magazine
Planurile FIAT, pana in 2015. Grupul FIAT a dat dezvaluit planurile pentru urmatorii trei ani, in privinta modelelor care urmeaza sa se lanseze in productie. Cu precizarea ca aceste planuri vizeaza si marca americana Jeep, iata mai jos cum arata lista de noutati a italienilor, defalcata pe fiecare dintre urmatorii trei ani. Anul 2013: FIAT 500L (7 locuri), Alfa Romeo 4C, Maserati Quattroporte, Maserati Ghibli. Anul 2014: FIAT 500X (va inlocui modelul Sedici), Jeep SUV compact, Alfa Romeo 4C Spyder, „Grande” Alfa (va inlocui modelul 166), Maserati Levante (SUV derivat din Jeep Cherokee). Anul 2015: FIAT Freemont, FIAT Linea, Alfa Romeo Giulia (va inlocui modelul 159), Alfa Romeo SUV, Alfa Romeo roadster (model dezvoltat in cooperare cu Mazda), Maserati GranTurismo, un nou model Lancia, Jeep Compass si Patriot, Jeep Wagooner, informeaza 24auto.ro.