Sari direct la conținut

Business report: Prima Casa 2018: noi criterii de evaluare de la banci; Analiza pietei IT din Romania: Bucurestiul produce 60%, Clujul creste cu start-up-uri; Aeroportul Henri Coanda, in top 5 cele mai mari cresteri de trafic din Europa

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Analiza pietei IT din Romania: Bucurestiul produce 60%, Clujul creste cu start-up-uri.Clujul este cel mai efervescent oras pentru industria IT din Romania, dar 80% dintre firmele de profil nu au angajati sau au doar un singur angajat, reiese dintr-un studiu realizat de Asociatia Romana pentru Industria de Electronica si Software (ARIES Transilvania) si data publicitatii vineri, 8 decembrie 2017. Una dintre concluziile analizei este ca Clujul atrage ca un magnet toate genurile de initiativa antreprenoriala, dar ca mirajul unei slujbe bine platite face ca numarul profesionistilor sa ramana scazut. Si asta pentru ca absolventii de liceu care stiu programare prefera sa se angajeze in loc sa urmeze o facultate, iar studentii abandoneaza pentru a avea mai repede un salariu sigur. La nivel national, outsourcing-ul genereaza 90% din cifra de afaceri a companiilor de IT, scriePressOne.

Aeroportul Henri Coanda, in top 5 cele mai mari cresteri de trafic din Europa. Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti a fost clasat pe locul cinci in topul european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare crestere a traficului aerian in primele zece luni din 2017, clasament realizat de Airports Council International – Europe. La categoria aeroporturilor cu 10-25 de milioane de pasageri pe an, Henri Coanda a avut o crestere de 16,7% a traficului aerian. „Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti s-a inscris pe un trend de crestere consistenta, surclasand aeroporturi precum: Lisabona, Berlin, Bruxelles, Atena, Milano, Praga sau Budapesta”, a precizat directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Bogdan Mindrescu. Conducerea companiei a dispus, in acest an, o serie de masuri care au redus timpul de asteptare al pasagerilor la controlul documentelor. In acest an, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a realizat lucrari de intretinere si reparatii la structura rutiera a pistei cu numarul 1 a aeroportului Henri Coanda si la caile de rulare a aeronavelor, relateazaNew Money.

Metroul de Drumul Taberei: in februarie ar putea fi lansata licitatia pentru trenurile noi, care vor avea aer conditionat. Cum arata statiile. „Licitatia pentru trenuri este in pregatire si ar putea fi lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice in februarie”, spun reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura care au vizitat vineri santierul Magistralei 5, tronsonul Eroilor – Raul Doamnei. Potrivit cerintelor de la licitatia ce urmeaza sa fie lansata, noile trenuri vor avea aer conditionat. Pana vor fi aduse insa trenurile noi, pe magistrala de metrou din Drumul Taberei vor fi folosite trenuri Bombardier de pe alte magistrale. Metrorex a demarat in iunie 2014 o licitatie pentru achizitie a pana la 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, contract estimat la 1,5 miliarde de lei. Procedura a fost suspendata insa ca urmare a unei anchete DNA, inainte de fi semnat contractul cu firma spaniola CAF, desemnata castigatoare, anuntaEconomica.net.

Prima Casa 2018: noi criterii de evaluare de la banci. Incepand cu 1 ianuarie 2018 vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului „Prima casa”. Procedura a fost aprobata prin Ordin al ministrului Finantelor Publice. Stabilirea criteriilor in baza carora se realizeaza evaluarea anuala a finantatorilor participanti in cadrul programului, reprezinta unul dintre obiectivele strategiei programului „Prima casa” 2017-2021. Astfel, pe langa ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior si conditiile de acordare a creditelor, in cadrul programului s-a avut in vedere introducerea unor criterii noi care sa stimuleze acordarea de catre institutiile finantatoare a produselor de creditare standard fara implicarea garantiilor de stat precum si adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul institutiilor finantatoare care sa limiteze riscul de neplata dar si o mai buna gestionare a procesului de acordare a creditelor in cadrul programului, noteazaEconomica.net.

Proiect: Cota de gaze care ar putea fi tranzactionata pe bursa a fost diminuata de la 70%, la 30%. Ministerul Energiei a elaborat un proiect prin care reduce cota pe care producatorii si furnizorii de gaze naturale vor fi obligati sa o tranzactioneze pe pietele centralizate, de la 70% cat propusese deputatul Iulian Iancu, la minimum 30%. In octombrie, intentia de vanzarea a 70% din gaze prin OPCOM a fost aspru criticata de Comisia Europeana. Un proiect de Hotarare de Guvern, elaborat de Linisterul Energiei si pus vineri pe site-ul sau spre dezbatere, prevede ca producatorii si furnizorii vor fi obligati sa vanda pe bursele centralizate minimum 30% din cantitatea de gaze naturale scoasa pe piata. Proiectul stabileste, pentru anul 2018, cotele procentuale minime aferente obligatiilor producatorilor si furnizorilor de gaze naturale de a incheia contracte pe pietele centralizate de gaze naturale, respectiv: 30% – cota procentuala aferenta obligatiei producatorilor; 20% – cota procentuala aferenta furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, in calitate de cumparatori; 30% – cota procentuala aferenta furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, in calitate de vanzatori, in relatia cu clientii angro, anuntaAdevarul.

Record pentru Mercedes-Benz: vanzarile au depasit pragul de doua milioane de vehicule.Mercedes-Benz, divizia de lux a grupului auto german Daimler, a raportat un avans record al livrarilor, de 10,7%, in primele 11 luni din 2017, depasind pentru prima data pragul de doua milioane de vehicule, pe fondul majorarii cererii in toate regiunile. Mercedes a vandut pe plan global 2,09 milioane de vehicule in perioada ianuarie-noiembrie 2017, un nivel record, datorita unui avans de 27,3% in China si de 7,3% in Europa, in timp ce in SUA livrarile au scazut cu 2%. „Mercedes a depasit pentru prima data pragul de doua milioane de vehicule in primele 11 luni din 2017, peste livrarile din intregul an 2016. Acordam clientilor nu doar cele mai bune produse, ci si cele mai bune servicii. 2017 este anul cu cel mai mare succes al vanzarilor din istoria noastra”, a afirmat Britta Seeger, membru al conducerii Daimler AG, potrivitAuto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro