Sari direct la conținut

Business Report: RCA-ul ieftin se plateste scump; Patru ani de finantare masiva in agricultura, prin PNDR. Au luat banii, dar nu respecta standardele comunitare; Europa isi diversifica alimentarea cu gaze doar pe hartie

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

RCA-ul ieftin se plateste scump! Tarifele mici au propulsat ca lideri ai pietei RCA trei companii: Astra, Carpatica si Euroins. Toate au mari probleme financiare, dovedind ca actualul sistem de asigurari auto obligatorii este deficitar. Societatile de asigurari au mizat atat pe pretul mic, cat si pe obligatitivitatea politei, practicand tarife sub limita de suportabilitate. Si acest lucru a inceput sa se vada de cativa ani, culminand in 2015. Dupa socul testelor de stres din vara, a urmat cutremurul provocat de anuntul falimentului Astra Asigurari, companie care a detinut, multi ani, suprematia pe piata asigurarilor generale. Iar, mai nou, a fost deschisa procedura de redresare financiara la Euroins. Carpatica Asig se afla deja, din septembrie 2014, in aceasta procedura valabila pana la finalul anului in curs. Este de mentionat si faptul ca toate cele trei societati au picat testele de stres derulate de ASF in vara acestui an, fapt care demonstreaza problemele financiare cu care se confrunta, scrieCapital.ro.

Dupa patru ani de finantare masiva in agricultura, prin PNDR. Au luat banii, dar nu respecta standardele comunitare. In urma zecilor de mii de proiecte prin care Uniunea Europeana a pompat in agricultura peste 8,1 miliarde de euro in perioada 2007-2013, au ramas mii de afaceri care incep sa functioneze sau o duc mai bine. Cu toate acestea, rezultatele concrete sunt foarte departe de tintele propuse. Spre exemplu, doar o companie din 17 care a luat fonduri pentru a creste valoarea adaugata a produselor respecta standardele comunitare. Romania a reusit pana acum sa absoarba aproximativ 90% din fondurile de peste 8,1 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana pentru sprijinul agriculturii romanesti prin PNDR 2007-2013. Sunt bani care ar trebui sa se reintoarca in economie de pe sema celor peste 85.000 de fermieri, antreprenori si autoritati publice locale deveniti mai prosperi si pregatiti sa faca fata unei concurente europene. In realitatete insa, realizarile sunt departe de a fi la nivelul targeturilor stabilite, iar fermierii romani mai au mult pana sa respecte conditiile comunitare, anuntaEconomica.net.

Europa isi diversifica alimentarea cu gaze doar pe hartie. Conflictul ruso-ucrainean a reusit doar sa imbogateasca Uniunea Europeana (UE) cu gazoducte pe hartie, fara sa se intrevada vreun traseu cu sanse de reusita pe termen mediu, desi statele membre au imbratisat proiectul Uniunii Energetice, care presupune o foarte buna interconectare a retelelor de gaze si electricitate. Mai mult decat atat, Federatia Rusa a ingropat Nabucco, a renuntat la South Stream si a promovat alte doua trasee de alimentare cu gaze a Europei: Turkish Stream si Nord Stream 2. In piata, parerile analistilor sunt impartite. Unii spun ca cele mai mari sanse de realizare le are coridorul sudic, promovat de UE, ce aduce gaze din bazinul Marii Caspice, iar altii dau sanse reale doar Nord Stream 2, care dubleaza traseul Nord Stream 1 (conducta operationala), conectand direct influenta Germanie la gazul rusesc, fara intermediarul incomod Ucraina, care nu se stie cat timp va mai „hrani” Europa de Sud-Est. Cinci firme europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) au semnat recent acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream 2 si au agreat si schimburi de active, informeazaBursa.ro.

Daca revin contractele bilaterale de energie riscam sa trecem intr-o a doua etapa a afirmarii baietilor destepti? Orice este posibil. Oficialii Ministerului Energiei ne dau asigurari ca legislatia in acest domeniu va fi modificata foarte curand si ca, cel mai important, contractele bilaterale de energie electrica vor fi reintroduse in piata. Motivatia celor de la Energie tine exclusiv de viitoarele investitii majore din sistemul energetic (grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, Tarnita-Lapustesti, sau CE Oltenia), care implica o intelegere pe termen lung a producatorilor cu eventuali traderi, astfel incat respectivele investiti sa aiba o baza solida. Argumentele de acest gent sunt sustinute si de principalii furnizori de energie electrica de pe piata din Romania, care se simt in continuare ingraditi de restrictiile de a tranzactiona exclusiv pe platforma OPCOM, care ofera deja prea multe posibilitati de tranzactionare. De asemenea, regulamentul REMIT, la care deja am achesat, va face ca transparenta tranzactiilor cu energie sa fie asigurata, inclusiv in cazul contractelor bilaterale de energie electrica, scrieEnergy-Center.ro.

Strategia Nationala pentru Achizitii Publice: Noutati si prevederi riscante. Strategia Nationala pentru Achizitii Publice a fost aprobata de guvern, astfel ca executivul isi propune ca pana la sfarsitul lunii februarie 2016 sa finalizeze intregul pachet de reglementari care sa inlocuiasca cele 55 de acte normative existente in domeniu – legi, ordonante de urgenta, hotarari, decizii, ordine etc. Strategia contine un set de actiuni pentru intervalul 2015-2016, cu efecte pe intreaga perioada de programare bugetara 2014 – 2020, mentioneaza documentul, care are 200 de pagini, anuntaCursdeguvernare.ro.

Mazda confirma conceptul unui model sportiv cu motor rotativ. Mazda a confirmat ca viitorul concept pe care-l va expune la Salonuil Auto de la Tokio peste doua zile va avea o noua generatie de motor rotativ, care se va numi Skyactiv-R. Mazda a dat mai multe semnale in ultimul timp ca intentioneaza sa lanseze un succesor pentru RX-8. Chiar daca initial a negat, acum reprezentantii marcii au confirmat, intr-o discutie cu autocar.co.uk, ca se lucreaza la succesorul legendarelor modele RX. Mai mult, japonezii au in vedere readucerea in prim-plan a motorului rotativ Wamkel intr-o versiune moderna, sub emplema Skyactiv. Inginerii Mazda recunosc ca echipa de dezvoltare are inca multe obstacole de depasit pentru a moderniza motorul rotativ, dar ca situatia arata incurajator, iar viitorul Skyactiv-R va avea performante superioare motoarelor Skyactiv-G actuale, inclusiv in ceea ce priveste nivelul emisiilor, informeazaAuto-Bild.ro.

Profitul unei mari companii de medicamente din lume se prabuseste! Novartis AG a declarat marti ca profitul pe cel de-al treilea trimestru a scazut cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce gigantul farmaceutic elvetian a facut reduceri pentru a incuraja farmaciile specializate, scrie MarketWatch.com. Compania Novartis, cu sediul la Basel, in Elvetia a anuntat ca a fost de acord sa plateasca 390 milioane de dolari, ca parte a unei intelegeri cu Departamentul de Justitie din SUA, in care este acuzat ca a dat mita farmaciilor pentru cresterea vanzarilor anumitor medicamente comercializate cu prescriptie. Autoritatile americane au dorit initial sa penalizeze Novartis cu pana la 3,3 miliarde de dolari pentru practicile de comercilizare a unor medicamente. Potrivit acuzatiilor, pacientii erau trimisti la farmacii specializate, iar compania a platit mita sub forma de discount-uri pentru ca farmaciile sa recomande medicamentele pacientilor si sa le creasca astfel vanzarile, scrieCapital.ro.

Rusia mizeaza pe exporturile de armament pentru a diminua pierderile suferite de pe urma scaderii pretului petrolului. Rusia incearca cu ajutorul exporturilor de armament sa compenseze pierderile rezultate in urma scaderii pretului petrolului, in pofida dificultatilor de care se loveste complexul ei militar-industrial ca urmare a sanctiunilor internationale, anunta Agerpres. Caietul de comenzi al societatii Rosoboronexport – careia ii revin 85% din exporturile de tehnica militara ale Rusiei – este de circa 45 de miliarde de dolari, a anuntat marti directorul general al acestei companii, Anatoli Isaikin, citat de agentia EFE. El a precizat ca in ultimii 15 ani Rosoboronexport a exportat catre 116 state echipamente militare a caror valoare totala ajunge la 115 miliarde de dolari, iar in prezent obiectivul este de a mentine valoarea anuala de 12-13 miliarde de dolari inregistrata intre anii 2012 si 2014, anuntaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro