Sari direct la conținut

Business report: Romania pe locul al doilea in UE dupa evolutia firmelor care cresc rapid – Eurostat; Inflatia vine si de unde te astepti mai putin: Atentie la preturile productiei industriale!; Coruptia sistemului a blocat transplantul din Romania: Doar 8 donatori anul acesta

HotNews.ro

Romania pe locul al doilea in UE dupa evolutia firmelor care cresc rapid – Eurostat Numarul de firme cu crestere rapida din Uniunea Europeana (UE) a inregistrat un avans de 14% in 2016, comparativ cu anul 2015, pana la 180.000 astfel de entitati, statele cu cele mai puternic ritm de crestere fiind Cipru (104%) si Romania (34%), arata datele publicate, joi, de Eurostat. Pe de alta parte, patru state membre au avut o scadere a numarului de companii cu crestere rapida, respectiv: Letonia (-38%), Estonia (-30%), Malta (-18%) si Finlanda (-4%), precizeaza Economica.

Inflatia vine si de unde te astepti mai putin: Atentie la preturile productiei industriale! Disputa referitoare la cauzele cresterii preturilor a scapat din vedere inca un fenomen care alimenteaza inflatia. De unde parea sa nu vina nici un pericol, productia industriala care a contribuit cu 24,2% la formarea PIB si cu 1,9% din cele 7% avans economic pe 2017, se vadeste un ritm alarmant de crestere a preturilor. Datele prezentate de INS arata o crestere de 3,88% a indicelui preturilor productiei industriale (IPPI) in februarie 2018 fata de februarie 2017, scrie Curs de Guvernare.

Reduceri de personal: Nokia anunta ca va concedia peste 350 de persoane Compania finlandeza de telecom Nokia, a anuntat ca va concedia 353 de persoane in Finlanda dupa ce finalizeaza consultarile cu sindicatele, potrivit unui comunicat de presa din partea companiei. Nokia isi va reduce forta de munca cu 353 de persoane. Dintre acestea, 283 sunt legate de diviza de retea, in timp ce 70 de locuri de munca vor fi afectate in cadrul Nokia Technologies. Toti cei care vor fi concediati se vor incadra in programul de suport „Bridge” al companiei, care incearca sa ajute angajatii in cadrul tranzitiei, relateaza Ziarul Financiar.

Coruptia sistemului a blocat transplantul din Romania: Doar 8 donatori anul acesta, fata de 138 in 2014 Doar 12 transplanturi (fara cel medular) s-au facut anul acesta in Romania – cinci de ficat, sapte de rinichi, doua de piele si doua de cornee. Pentru a intelege catastrofa din domeniu, cifrele trebuie puse alaturi de cele din anii trecuti: de exemplu, in 2014, in Romania au avut loc 310 transplanturi de rinichi si 122 de ficat. Singurul transplant cu o evolutie buna a numarului acestor interventii complexe a fost cel de inima – de la un singur transplant in 2013, s-a ajuns la 4 in 2014 si 2015, respectiv 11 si 12, in 2016 si 2017. Anul acesta nu a avut loc insa niciunul, scrie Curs de Guvernare.

BAT a scumpit tigarile cu 50 de bani. Cat costa pachetele de Kent, Pall Mall, Dunhill, Rothmans, Lucky Strike si Viceroy Scumpirile la tigari vor continua pana in 2022, in medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciza si actualizarea cu rata inflatiei. Este un calendar asumat de Romania in fata UE, care, in cele din urma, va face ca pachetul de tigari sa coste circa 5 euro, in orizontul de timp 2022. Cu un pret mediu al tigarilor de 3,5 euro pe pachet, Romania este printre cele mai ieftine tari din UE. Cele mai scumpe sunt cele din Marea Britanie, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda si Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Tari mai ieftine decat Romania sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, si tarile baltice. In Romania, 80% din pretul unui pachet de tigari reprezinta taxe ce revin statului, potrivit Economica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro