Sari direct la conținut

Business report: S-a dat startul celor mai complexe lucrari de infrastructura feroviara din Romania; Date UE: Romania va avea deficit bugetar excesiv in 2018; Convergenta reala – puterea de cumparare a salariilor: Cateva comparatii cu fostele state comuniste

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

S-a dat startul celor mai complexe lucrari de infrastructura feroviara din Romania.Ministerul Transporturilor, prin compania CFR SA, a finalizat primele exproprieri si a predat amplasamente pentru lucrarile de modernizare a circa 78 km de cale ferata, intre Simeria si Arad, proiect in valoare de circa 770 milioane euro, fara TVA. Finantarea lucrarilor este asigurata din bani europeni, exercitiul financiar european 2014-2020. Au inceput primele lucrari de modernizare a circa 10 km de cale ferata intre Simeria si Arad, pentru circulatia trenurilor de calatori cu viteza maxima de 160 km/h, cel mai complex proiect gestionat de oficialii CFR SA. Cei 10 km de cale ferata sunt parte din cele doua contracte de modernizare a caii ferate, sectiunile Km 614 – Barzava si Barzava – Ilteu, in lungime totala de aproximativ 78 km. Dupa obtinerea avizelor si autorizatiilor, constructorii au inceput lucrarile intre trei statii de cale ferata. Mai mult, cele doua organizari de santier sunt aproape finalizate, scrieCapital.

Date UE: Romania va avea deficit bugetar excesiv in 2018.Romania va avea in 2018 un deficit bugetar care va depasi limita de 3% arata datele centralizate de Comisia Europeana. Romania este creditata cu un deficit de 3,9% anul viitor, conform bazei de date a Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene. Pentru anul acesta este estimat un deficit de 3%. Normele UE stipuleaza ca tarile membre trebuie sa limiteze deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut. Un membru care depaseste acest prag, intra, cu avizul Consiliul mininstrilor de Finante din UE, in procedura de deficit excesiv. Sub aceasta, Comisia Europeana face recomandari precise pentru aducerea deficitului sub pragul de 3% din PIB prevazut in Pactul European de Stabilitate. In cazul in care recomandarile nu sunt bagate in seama de autoritatile statului respectiv, Comisia poate sa propuna eventuale amenzi si sa taie accesul la fondurile europene, noteazaEconomica.

Peste 380 de firme care au actiuni la purtator functioneaza in Romania. Majoritatea conectate la bani publici.Un numar de 384 de societati care au actiuni la purtator functioneaza, in prezent, in Romania, cele mai multe fiind conectate la bani publici, atrag atentia reprezentantii RoAction, organizatie care a initiat o campanie de strangere de semnaturi pentru interzicerea totala pe teritoriul national a acestei practici. Initiativa legislativa care vizeaza strangerea de semnaturi de la cetatenii romani pentru interzicerea folosirii actiunilor la purtator a fost lansata recent la Bucuresti in prezenta Anei Gomes, vicepresedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Ulterior, dezbateri pe acest subiect au fost organizate la Cluj impreuna cu studentii Facultatii de Stiinte Economice. Conform datelor oficiale, la ora actuala, actiunile la purtator sunt deja interzise in state, precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) si Portugalia (2017), informeazaCapital.

Convergenta reala – puterea de cumparare a salariilor: Cateva comparatii cu fostele state comuniste.BNR a facut o analiza aprofundata a stadiului in care se gaseste Romania din punct de vedere al convergentei reale cu economiile occidentale. Conditie prealabila pentru adoptarea euro, in conformitate cu tratatul semnat cu oczaia aderararii la Uniunea Europeana. Iata care sunt principalele concluzii referitoare la evolutia puterii de cumparare a salariatilor. In ultimii 17 ani, in Romania, convergenta in termenii PIB pe locuitor (PPS, adica la paritatea locala a puterii de cumparare standard, care tine cont de nivelul preturilor pentru a asigura comparabilitatea corecta intre tari) a cumulat 33 puncte procentuale (de la 26% din media UE in anul 2000 la 59% din media UE in anul 2016), a doua cea mai ridicata dintre fostele state socialiste dupa Lituania, potrivitCurs de Guvernare.

Romgaz vrea sa investeasca peste 136 milione euro in depozitul de gaze de la Sarmasel. Alte 87 milioane euro vor fi investite in depozitul Depomures. Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze, vrea sa investeasca 136,15 milione euro in depozitul de gaze de la Sarmasel, pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, arata Planul de Actiuni Preventive privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei. Sarmasel are o capacitate de inmagazinare de 900 milioane mc. In document se arata totodata ca alte 87 milioane euro urmeaza sa fie investite in dezvoltarea depozitului privat de inmagazinare gaze naturale Depomures, detinut de Engie si Romgaz, care in prezent care o capacitate de 300 milioane mc, anuntaProfit.

Radulescu: Daca vor fi limite noi privind indatorarea, bancile vor avea voie sa acorde 15% din credite in ce conditii vor.Directia de stabilitate a pregatit mai multe forme de reglementare care sa impuna anumite limite gradului de indatorare al persoanelor fizice. Totusi, daca aceste norme vor intra in vigoare, bancile vor avea voie sa acorde in ce conditii vor ele pentru 15% din nivelul total al creditului pe fiecare banca, dupa cum a explicat, in nume propriu, Eugen Radulescu, directorul directiei stabilitate din BNR. Una din cele trei provocari ale stabilitatii financiare este creditarea persoanelor fizice, care a inceput sa creasca cu un ritm foarte alert in ultimul an. Astfel, potrivit analizei prezentate de Eugen Radulescu, din iunie 2016 pana in iunie 2017, volumul creditelor nou acordate catre populatie a fost de 10 miliarde de lei credite ipotecare si ceva mai mult credite de consum. „Creste foarte repede volumul de credite nou acordate, si se acorda din ce in ce mai multe credite cu buletinul”, a declarat Eugen Radulescu, citat deEconomica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro