Sari direct la conținut

Business Report: Windows 8 va putea fi controlat cu ochii; Leul este cea mai performanta moneda din regiune; BNR a redus dobanda cheie la 5,75%; Ce se va intampla cand Romania ramane fara rezerve de petrol; Decizia unui gigant financiar poate lasa 10.000 de bancheri fara loc de munca

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

BNR a redus dobanda cheie la 5,75%. Consiliul de administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,75% de la 6% pe an, incepand cu 6 ianuarie, se arata intr-un comunicat al institutiei. CA al BNR a mai hotarat reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,75% de la 2%, precum si a ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 9,75% de la 10%, incepand de astazi. Totodata, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Cresterea anuala a creditarii sectorului privat ramane relativ modesta, in special in privinta imprumuturilor in lei, cauzata si de accentuarea perceptiilor de risc legate de evolutia sectorului bancar european, se arata in comunicatul BNR. Consiliul de administratie al Bancii Centrale a reiterat ca ajustarea graduala a conditiilor monetare este de natura sa contribuie nu numai la reluarea unei cresteri economice sanatoase, dar si la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru sprijinirea sustenabilitati deficitului extern si a reduce dependenta de finantarile externe, potrivit documentului, scrie Bursa.ro.

Windows 8 va putea fi controlat cu ochii. Tobii, o companie suedeza de tehnologie a creat o interfata care va permite utilizatorilor sistemului de operare Windows 8 sa mute cursorul pe ecranul calculatorului si nu numai cu ajutorul ochilor. Interfata creata de sudezi se numeste Gaze si va fi prezentata in premiera la cel mai mare targ de tehnologie din lume, Consumer Electronic Show 2012 (10-13 ianuarie). Microsoft a prezentat Windows 8 in luna septembrie a anului trecut, iar utilizatori au descoperit ca noul sistem de operare va rula fara nicio problema, atat pe desktopuri, laptopuri, cat si pe tablete de Internet. Cei de la Tobii au creat interfata Gaze pentru Windows 8 dupa ce au testat sistemul de operare pe toate platformele de mai sus. Acestia au laudat modul in care Windows 8 se comporta pe tablete, insa au vrut sa ofere utilizatorilor posibilitatea sa se bucure de o exeprienta similara si pe laptopuri/desktopuri. Nu este confortabil sa folosesti degetele pe un ecran de laptop sau pe un monitor, mai ales ca mana ta va obstructiona obiectul pe care vrei sa dai click sau sa il deschizi, conform celor de la Tobii. Asa ca au venit cu ideea de a putea controla cu ochii cursorul si de a efectua comenzi precum select, zoom, scroll, etc. anunta Capital.ro.

Leul este cea mai performanta moneda din regiune. Moneda nationala a Romaniei a fost cea mai stabila din regiune in 2011. Euro s-a apreciat cu doar 0,57% fata de leu, in timp ce celelalte monede au avut evolutii mult mai proaste. Cotatiile de inchidere a pietei interbancare arata ca euro s-a apreciat cu aproximativ 2% fata de monede precum coroana ceha sau kuna croata in intervalul 31 decembrie 2010 – 30 decembrie 2011. Euro a castigat 11,23% fata de zlotul polonez, care a fost moneda cu cea mai proasta evolutie fata de moneda unica europeana, urmata de forintul maghiar, fata de care euro s-a apreciat cu 11,16%, informeaza Money.ro.

Managerii privati, ultima sansa pentru firmele de stat. Anul 2012 este crucial pentru cele 15 companii de stat care urmeaza sa fie conduse de manageri profesionisti privati. Unele dintre acestea au ajuns in pragul falimentului. Ministerul Economiei va deschide primele oferte pentru selectarea managerilor privati pe 20 ianuarie. Companiile de stat incluse in prima etapa a procedurii sunt societatile Oltchim, Electrica, Hidroelectrica si Romarm. Pentru Electrica Furnizare si Oltchim, pentru care va fi inceput procesul de privatizare, scopul este de a le pregati pentru aceasta etapa, in vederea obtinerii unui pret cat mai bun din vanzarea pachetelor relevante de actiuni. Intre Electrica si Oltchim sunt diferente notabile. Ultima se afla in prezent pe marginea prapastiei, dupa o serie de decizii dezastruoase luate, timp de 20 de ani, de catre Constantin Roibu. El a fost, pana in vara anului 2011, director general si presedinte al consiliului de administratie. Inlaturarea sa din functia de presedinte al Oltchim nu a produs nicio schimbare in managementul de la combinatul din Valcea, scrie EVZ.

Decizia unui gigant financiar poate lasa 10.000 de bancheri fara loc de munca. Aproape 10.000 de bancheri de la grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), controlat de stat, si-ar putea pierde locurile de munca in urma pregatirilor RBS pentru renuntarea la unele activitati de investment banking, potrivit Financial Times (FT). RBS are in prezent 19.000 de angajati la divizia de investment banking, din totalul de aproximativ 150.000 la nivel de grup. Reducerile de personal si costuri de restructurare de 1-2 miliarde de lire sterline reprezinta cel mai pesimist scenariu in planurile analizate de directorul general al RBS, Stephen Hester. Seful grupului a acceptat in noiembrie ca operatiunile de investment banking nu mai sunt utile pentru RBS. Divizia nu a reusit sa devina o forta credibila pe mai multe segmente, precum cel al investitiilor pe pietele de capital, iar impactul combinat al problemelor din Europa si reglementarilor mai dure privind capitalul va ingreuna situatia, anunta Gandul.

Ce se va intampla cand Romania ramane fara rezerve de petrol. Potrivit autoritatilor, actualele rezerve sigure de petrol mai pot fi exploatate maximum 15 ani. Cu toate acestea, nu exista elaborata nici o strategie oficiala care sa indice cum s-ar putea procedea intr-o astfel de situatie si care vor fi urmarile. Ce se va intampla cand rezervele estimate de hidrocarburi se vor epuiza si care este posibilul scenariu intr-o astfel de conjunctura? Opiniile specialistilor difera dar liniile directoare ale unui posibil scenariu sunt asemanatoare. Cert este ca in perioada urmatoare este necesara diversificarea surselor energetice utilizate, energia trebuie sa fie „mai curata” si accentul se va pune pe utilizarea eficienta, cu randament cat mai mare a resurselor de energie disponibile. Cat priveste un scenariu al autoritatilor intr-o asemenea situatie, de ani de zile nu exista niciun document sau studiu oficial, informeaza Romania Libera.

Lipsa fortei de munca si finantarea – doua dintre problemele exportatorilor. Exportatorii manifesta un optimist moderat in acest an, ne-a spus Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Potrivit domniei sale, firmele din tara noastra care fac comert exterior se confrunta cu trei mari probleme. Prima dintre acestea este reprezentata de sectoarele vitale, precum metalurgia si ingrasamintele chimice, „unde marii nostri producatori nu au reusit sa-si faca aprovizionarea pentru 2012 la niste preturi comparative cu cele ale concurentei”. Mihai Ionescu ne-a spus ca presedintele Traian Basescu a promis ca se va implica in rezolvarea acestei probleme si a recomandat Guvernului sa gaseasca solutii pentru ca acesti producatori sa nu dispara de pe piata mondiala, scrie Bursa.ro.

Dacia Lodgy – primele informatii oficiale. Dacia a anuntat extinderea gamei in 2012, iar acum furnizeaza primele informatii si imagini oficiale cu Lodgy, un vehicul de familie disponibil in variante cu 5 si 7 locuri. Astfel, dupa ce a aliniat noul model la startul curselor pe gheata din Trofeul Andros, Dacia dezvaluie primele detalii despre versiunea de serie, care urmeaza sa fie produsa in Maroc. Dacia spune despre Lodgy ca este un model foarte spatios, cu prestatii inedite, adaptate asteptarilor clientilor. Familiile aflate in cautarea unui vehicul polivalent la un pret accesibil isi vor putea cumpara noul model cu o garantie de 3 ani. Ramanand fidela atributelor marcii, Lodgy ofera un plus de confort si functionalitate prin noile echipamente care vor fi disponibile in premiera pentru Dacia. Designul sau sugereaza un spatiu interior remarcabil pana la al treilea rand de scaune. Cu o lungime de 4,5 metri, Dacia Lodgy ofera un volum considerabil al portbagajului, inclusiv in varianta cu 7 locuri, anunta 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro