Sari direct la conținut

Cainii cu stapan trebuie microcipati si declarati la medicii veterinari pana pe 1 ianuarie 2015

HotNews.ro
Caine urland, Foto: Captura YouTube
Caine urland, Foto: Captura YouTube

Detinatorii de caini trebuie sa isi microcipeze patrupedele si sa le inregistreze in Registrul Evidentei Cainilor cu Stapan (RECS) pana pe 1 ianuarie 2015, potrivit Normelor privind inregistrarea cainilor cu stapan adoptate de Guvern si publicate miercuri in Monitorul Oficial. Microciparea cainilor si inregistrarea lor se face la cabinetele veterinare care folosesc RECS in momentul in care se elibereaza carnetul de sanatate al animalului. Dupa 1 ianuarie 2015, detinerea de caini fara microcip si neinregistrati este interzisa.Cetatenii care nu isi inresgistreaza cainii risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei.

In cazul cainilor nou-nascuti cu proprietar, inregistrarea si microciparea se face in termen de 90 de zile de la fatare. In ceea ce priveste cainii aflati in adaposturile publice, aceasta operatiune se face dupa adoptie, in momentul in care animalul paraseste adapostul.

Circulatia cainilor pe teritoriul Romaniei este permisa doar daca animalele sunt inregistrate si microcipate si sunt insotite de carnetul de sanatate, potrivit actului normativ. Cainii neidentificati si neinregistrati prezenti pe spatiile publice sunt considerati caini fara stapan.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial :

  • cainii cu stapan sunt identificati si inregistrati in RECS;
  • datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea si sterilizarea sunt inregistrate si actualizate;
  • pentru fiecare caine identificat si inregistrat se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic;
  • in cazul pierderii, deteriorarii se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic, asigurand trasabilitatea cu originalul;

Pentru acordarea dreptului de acces si utilizare a RECS, medicii veterinari de libera practica, titulari ai unitatiilor medicale veterinare depun in scris sau electronic la Colegiul Mediciilor Veterinari, solicitarea de inregistrare ca utilizator al RECS, conform procedurilor Colegiul Mediciilor Veterinari.

RECS este gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari.

In cazul deplasarilor in strainatate, proprietarii sunt obligati sa detina asupra lor si pasaportul animalului.

Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicul veterinar, utilizator al RECS, in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal : vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte. In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita mediciilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate.

In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat modul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia de sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarilor si noua adresa.

Proprietarii cainiilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor de identificarea si inregistrarea in RECS a serviciilor prestate de catre unitatiile medical-veterinare.

La gasirea unui caine pierdut, persoanele au obligatia de anunta, dupa caz si/proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciu specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ teritoriale pe a carui raza a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

Colegiul Mediciilor Veterinari va permite accesul tuturor proprietari de caini la RECS, in vederea verificarii documentelor si datelor de identificare, pentru animalele detinute de acestia.

Adaposturile private de caini au obligatia de identifica si inregistra cainii pe care ii detin in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentelor norme. Cainii introdusi in adaposturile private vor fi identificati si inregistrati in termen de 5 zile de la data intrarii in adapost.

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, niciun microcip implantat unui caine nu se poate elimina/refolosi decat cu acordul ANSVSA.

Dupa data de 31.12.2014 este interzisa detinerea de caini neidentificati si neinregistrati.

Prevederile prezentei norme intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Detinatorii de caini din Bucuresti ar fi trebuit sa isi inregistreze patrupedele in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA institutie in subordinea Primariei Capitalei) pana pe 1 ianuarie 2014, altfel riscand amenzi de pana la 3.000 lei, potrivit unei Hotarari de Consiliu General aprobata in vara anului 2013. Dupa publicarea Legii privind gestionarea cainilor fara stapan, ASPA si-a pierdut aceasta competenta, iar din luna decembrie a anului trecut nu mai presteaza acest serviciu.

Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a normelor publicate miercuri in Monitorul Oficial, cu un microcip cu cod unic de identificare, corespunzator standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi inregistrati in baza de date si se vor emite carnete de sanatate noi, conform prezentelor norme.

Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a normelor publicate miercuri in Monitorul Oficial, cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati, si se vor emite carnete de sanatate noi, conform prezentelor norme.

Citeste si:

Termenul pana la care trebuie inregistrati cainii cu stapan ar putea fi amanat pana la inceputul anului 2015. In momentul de fata Primaria Capitalei nu mai inregistreaza caini

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro