Sari direct la conținut

Calea Victoriei este pietonala in acest weekend: animatori pe picioroange, muzicieni stradali, mimi si multi turisti straini

HotNews.ro
La pas pe Calea Victoriei, Foto: Agerpres
La pas pe Calea Victoriei, Foto: Agerpres

Mii de bucuresteni au luat cu asalt Calea Victoriei sambata, artera fiind pietonala in acest weekend, organizatorii dorind ca prin acest eveniment sa readuca atmosfera Bucurestiului interbelic, scrie Agerpres. Cea de-a treia editie a evenimentului „La pas pe Calea Victoriei”, organizat de Primaria Capitalei prin Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, se desfasoara pe 2 si 3 septembrie, pe una dintre cele mai importante strazi din centrul orasului.

Un baietel de nici trei ani topaie fericit langa un urias animator pe picioroange cu palarie si baston. „Pa, domn pe picioroange!”, ii spune baietelul fericit dupa ce mama sa ii face cateva fotografii alaturi de animatorul care l-a fascinat.

La doi pasi, cateva fetite au luat cu asalt o doamna pe picioroange, cu o rochie lunga in nuante de roz si umbrela din dantela. Este Bogdana Mirea, a terminat Facultatea de Limbi Straine si acum este studenta la master tot la Limbi Straine.

„Merg pe picioroange de la 15 ani, adica de aproape zece ani. La acest eveniment am ajuns prin intermediul unui prieten care m-a chemat, am mai lucrat cu el in trecut si ne-am reintalnit aici. (…) Nu este obositor, este chiar frumos. Lumea de sus se vede foarte bine, foarte mare si frumoasa, copiii sunt cei mai incantati. Sunt o doamna din perioada interbelica”, spune ea.

Intre timp, oamenii admira expozitia de fotografie „La pas pe Calea Victoriei”, dar si expozitia de masini de epoca, unii isi fac fotografii cu animatorii in costume de epoca, iar altii se delecteaza cu inghetata, clatite sau diverse sucuri.

Atmosfera este intretinuta de muzicieni stradali, iar doamnele se opresc din plimbare pentru a admira esarfele, margelele, cerceii sau palariile de pe tarabele aduse special pe Calea Victoriei. Cativa studenti la Teatru imbracati in costume de epoca au grija sa le imparta vizitatorilor programul festivalului, sa le raspunda la intrebari, sa-i binedispuna.

„Facem poze cu oamenii si animam atmosfera. Discutam cu ei, incercam sa le raspundem la orice intrebare. Sunt o tanara domnita, rochia este una de final de secol XIX”, spune Andreea Mera, studenta la Teatru.

„Eu am ales costumul acesta ca sa ma asortez cu pantofii, pentru ca ii aveam dinainte. E de la inceputul secolului XX”, spune colegul ei, Lotcu Stefan, starnind amuzamentul celorlalti.

Imbracata cu o rochie albastra cu dantela, lunga, Carla Mihai, studenta in anul doi la master la Teatru, incearca si ea sa-i introduca pe vizitatori in atmosfera interbelica.

„Eu cred ca pe mine m-a ales costumul, era cam singurul care-mi venea si, nu stiu, cred ca reprezint un tanar instarit din perioada respectiva, se poate integra si in 2017, dar e undeva de prin 1920-1930”, spune un alt tanar.

La orele pranzului, pe Calea Victoriei se plimbau bucuresteni, dar si multi turisti straini.

„Am vorbit mai mult in engleza decat in romana. Cei pe care i-am intalnit eu au fost din Germania, Franta si cativa americani. Cativa mi-au spus ca le pare rau ca programul festivalului nu este in engleza si le-am explicat una, alta (…) Ne-au intrebat ce personaje reprezentam, despre perioada respectiva. Voiau sa faca poze la noi. Spuneau ca ne asteapta la Hollywood, iar cineva a zis de Broadway”, povestesc animatorii.

Cativa vizitatori se pozau in costume de epoca la o cafenea care imita una din perioada interbelica. Doamnele aveau la alegere rochii frumoase, palarii, iar domnii costume. Apoi, costumati, puteau face fotografii, pe care le primeau intr-o jumatate de ora drept amintire, gratuit.

Valentina Andrei a fost profesoara de chimie si franceza, a predat intr-o scoala la tara, undeva in apropiere de Calarasi, iar acum ii poftea pe vizitatori sa cumpere diverse coronite cu lavanda si alte plante de vara, narcise, maci. Florile erau culese de pe camp, iar lavanda din cultura proprie.

Bucurestenii se vor putea bucura sambata si duminica de animatori pe picioroange, portretisti si caricaturisti, defilarea cu monocicluri, mimi, lustragii, muzicieni stradali, cinematograf in aer liber, ateliere de creatie, ateliere de caligrafie, teatru pentru copii, expozitie de fotografie, alaturi de produse si preparate culinare pe Calea Victoriei.

„Bataia cu flori”, unul dintre obiceiurile indragite in perioada interbelica, dar care dateaza inca din anul 1890, a fost reconstituita si anul acesta, sambata, de la ora 18.00.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro