Sari direct la conținut

Camera inferioară a Japoniei aprobă legea care permite custodia comună a copiilor după divorțul părinților / Codul civil permitea numai custodia exclusivă de către un părinte

HotNews.ro
mame cu copii in Tokyo, Foto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
mame cu copii in Tokyo, Foto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Camera Reprezentanților din Japonia a aprobat marți un proiect de lege pentru introducerea custodiei comune după divorț, scrie presa niponă.

Proiectul de lege va fi trimis Camerei Consilierilor, camera superioară a parlamentului, adoptarea legii urmând să aibă loc în timpul actualei sesiuni a Dietei (până în iunie). Dacă va fi adoptată, noua legislație va intra în vigoare în 2026 și va fi aplicată retroactiv celor care au divorțat deja.

Codul civil al Japoniei permitea numai custodia exclusivă de către un părinte. Proiectul de lege va permite părinților divorțați să aleagă fie custodia exclusivă, fie custodia comună.

Susținătorii sistemului de custodie comună spun că acesta permite ambilor părinți divorțați să participe la creșterea copiilor și că noile reguli ar aduce Japonia în conformitate cu cele din alte țări.

În cazurile în care se suspectează abuzul asupra copilului sau violența în familie de către unul dintre părinți, noua legislație va cere celuilalt părinte să aibă custodia exclusivă.

Numărul minorilor cu părinți divorțați a fost de aproximativ 180.000 în 2021, în creștere de la aproximativ 70.000 în 1960, potrivit datelor Ministerului Justiției.

Tokyo s-a confruntat cu critici cu privire la sistemul său de custodie unică, care pune probleme cetățenilor străini căsătoriți cu femei japoneze și care doresc să mențină relațiile cu copiii lor dacă partenerii lor divorțați se întorc în Japonia cu copiii.

În custodia comună, nu este necesar un consens între părinți pentru a lua decizii cu privire la problemele de zi cu zi: cu ce să-și hrănească copiii sau dacă să-i vaccineze.

Părinții trebuie să ajungă la un consens asupra unor chestiuni importante, precum educația și tratamentul medical pe termen lung, dar dacă nu pot face acest lucru la timp într-o situație de urgență, unul dintre părinți poate decide singur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro