Sari direct la conținut

Capcanele detoxifierii cu pepene: de ce e bine să o urmezi o singură zi și cum poți ajunge să te trezești cu kilograme în plus

HotNews.ro
Detoxifiere cu pepene, Foto: Nitr / Dreamstime.com
Detoxifiere cu pepene, Foto: Nitr / Dreamstime.com

Este sezonul pepenilor, fructele-vedetă ale verii, iar iar multe persoane aleg, în această perioadă, să facă detoxifiere cu pepene roșu, consumând exclusiv sau aproape exclusiv pepene timp de o săptămână sau chiar mai mult. Chiar dacă e vară, e foarte cald, iar pepenele pare, la prima vedere, o hrană ușoară și sănătoasă, este cu adevărat „detoxifiere” cu pepene o alegere corectă pentru sănătatea ta?

Aflăm care sunt avantajele, dar și capcanele „detoxifierii” cu pepene roșu dintr-o discuție cu Lygia Alexandrescu – consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Pepenele conține foarte mult potasiu și elimină din lichidele de retenție hidrică

În special vara, există această formă de fasting – de a „posti” cu un anumit tip de fruct, în special cu pepene, explică Lygia Alexandrescu pentru HotNews.ro. „Se poartă foarte mult în această perioadă de vară, deoarece pepenele conține foarte mult potasiu și elimină din lichidele de retenție hidrică”, spune nutriționistul.

Așa se face că unele persoane obișnuiesc, vara, pe parcursul unei zile, să consume doar pepene. De asemenea, se face acest lucru și cu alte fructe, precum cireșe, căpșuni, caine, piersici etc.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: Agerpres

„Sigur că, dacă starea de sănătate permite – adică nu vorbim despre probleme cu rinchii sau diabet – lucrul acesta se poate face în mod uzual pentru o zi”, spune Lygia Alexandrescu.

În siguranță mai mare este însă cineva care vrea să consume mai multe fructe și le consumă în prima jumătate a zilei – „ne trezim și mâncăm pepene, pentru că pepenele consumat dimineața, pe stomacul gol, are beneficiul de a mobiliza reziduurile de peste noapte, de a menține sub control pofta de dulce și de a hidrata foarte bine”, explică nutriționistul.

Pepenele consumat întreaga zi poate însemna risc de deshidratare. Combinat cu alte alimente, poate aduce kilograme în plus pe cântar

Consumând însă pepene toată ziua, riscul este până la urmă de deshidratare, deoarece acel potasiu va elimina în permanență lichide, avertizează Lygia Alexandrescu. În plus, nu există proteine în pepene.

„Așadar, o zi nu se întâmplă absolut nimic, dar ideal este ca în prima jumătate a zilei – micul dejun, gustarea – să fie doar pepene sau alt fruct, iar după prânz ce vrem să mâncăm, normal, nemaimâncând pepene în a doua jumătate a zilei”, ne sfătuiește Lygia Alexandrescu.

Pepene / Foto: Victoria Shibut / Dreamstime.com

Nu în ultimul rând, pepenele are indice glicemic mare și se combină foarte ușor cu orice alt aliment pe care îl consumăm, și riscăm astfel să apară kilograme în plus pe cântar.

„În concluzie: o primă jumătate a zilei cu fructe este foarte recomandată, mai ales dacă facem și mișcare. Dacă vrem să ținem o zi întreagă, nu este nicio problemă. Dar nu putem continua pe termen lung, pericolul fiind deshidratarea și lipsa de hrănire corectă a organismului – lipsesc grupe de alimente. Acea disociere se poate face pentru o zi”, explică Lygia Alexandrescu.

Fructele nu ar trebui să fie consumate după ora 16:00

Pepenele și alte fructe nu ar trebui consumate niciodată după ora 16:00, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Fructele înseamnă glucoză, fructoză, zahăr, iar consumate după ora 16:00 – 17:00 înseamnă să ne îngrăsăm, deoarece organismul le preia ca pe glucide, așa cum sunt, și le transformă în alcool. Este ca și cum ai consuma alcool seara. Dacă le consumăm în prima parte a zilei, când facem și efort, ele hrănesc, hidratează, mențin pofta de dulce sub control.”

Fructe / Foto: Thomas Oswald / Dreamstime.com

Contează foarte mult nu atât cât mâncăm, ci și când mâncăm: „Fiecare organ are un ritm circadian, o socoteală – cum primește și cum procesează alimentele”, este concluzia nutriționistului.

Foto: Dreamstime.com, Agerpres.ș

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro