Sari direct la conținut

Capital: Evaluatorii contribuie la haosul preturilor din piata imobiliara

Bancile incep sa evite creditele garantate cu ipoteci pe locuinte foarte vechi. Desi continua sa fie evaluate la valori de piata ridicate, ele au valori tehnice tot mai mici, afectate de uzura, pe care evaluatorii par insa sa le ignore.

Daca in urma cu doi-trei ani evaluarile imobiliare erau, conform membrilor pietei, cu cel putin 10% inferioare valorii pretinse de proprietari, in prezent, evaluatorii folosesc ca principala metoda preturile de vanzare ale unor locuinte asemanatoare. Diferenta dintre valoarea tehnica reala a unui imobil si cea de vanzare s-a adancit astfel tot mai mult in timp, rapoartele evaluatorilor contribuind astfel la mentinerea unor preturi artificiale pe piata.

„Valoarea estimata de evaluator se bazeaza in principal pe preturile de tranzactionare consemnate pe piata pentru proprietati comparabile. Daca tranzactia se deruleaza in conditiile definitiei valorii de piata, nu ar trebui sa existe o diferenta prea mare intre pretul de tranzactionare si valoarea estimata de catre evaluator“, spune pentru Capital Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

Cu alte cuvinte, uzura produsa de vechime si de lipsa intretinerii a unor proprietati este anulata complet de faptul ca pe piata exista inca cerere.

Integral in Capital

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro