Sari direct la conținut

Care sunt cele 4 opțiuni pentru pensia ta, ca să nu ajungi să depinzi de stat la bătrânețe

HotNews.ro
Tanara plimbandu-se prin oras, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Tanara plimbandu-se prin oras, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Într-o țară cu multe probleme imediate și presante, pensia este poate printre ultimele lucruri la care ne-am gândi atunci când calculăm cum să ne cheltuim sau drămuim bugetul.

Dacă pensia e ceva care ți se pare că se va întâmpla într-un viitor extrem de îndepărtat, probabil așa au gândit și mii de francezi care acum se revoltă față de necesitatea creșterii vârstei de pensionare. „Aceste schimbări erau necesare pentru a garanta o pensie pentru toată lumea”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, în încercarea de a domoli furia populară cu privire la decizia de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Puțini sunt cei care visează să fie nevoiți să lucreze mai mult, însă datele economice fac această decizie una inevitabilă. Realitatea franceză nu e departe de cea românească. Diferența este că, în spațiul public autohton, a fost doar lansată ideea că ne-am putea pensiona voluntar la 70 de ani, după cum Panorama a mai scris. Speranța de viață e în creștere, natalitatea în scădere, sistemele permit, prin tot felul de excepții, pensionările anticipate, așa că, pe scurt, presiunea e pe generațiile care lucrează și susțin actualii pensionari.

Indiferent care va fi vârsta de pensionare peste 10, 20 sau 30 de ani, un lucru este cert: nu trebuie să visăm că o vom duce bine la pensie, dacă ne bazăm exclusiv pe stat.

Citește articolul pe Panorama.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro