Sari direct la conținut

Carrefour demarează o anchetă după ce angajați s-au plâns că sunt obligați să lucreze și 60 de ore pe săptămână în Arabia Saudită

HotNews.ro
Carrefour demarează o anchetă după ce angajați s-au plâns că sunt obligați să lucreze și 60 de ore pe săptămână în Arabia Saudită
Un magazin Carrefour înainte de deschidere, FOTO: Yves Logghe / AP / Profimedia Images

Retailerul francez Carrefour a anunțat luni că revizuiește modul în care angajații sunt tratați în Arabia Saudită de către franciza sa locală Majid Al Futtaim, după ce Amnesty International a tras un semnal de alarmă cu privire la practicile de muncă ale companiei, relatează Reuters.

Anunțul Carrefour a venit după ce Amnesty International a publicat luni dimineața un raport care afirmă că unii dintre angajații magazinelor Carrefour/Majid Al Futtaim din Arabia Saudită sunt subplătiți și sunt obligați să muncească ore suplimentare.

Raportul a atras atenția că angajații în cauză sunt în mod deosebit de vulnerabili din cauza statutului lor de muncitori imigranți.

„Pentru a ne asigura că nu există nicio încălcare a drepturilor omului în legătură cu activitățile de afaceri directe sau indirecte ale partenerului nostru de franciză, am decis să desfășurăm o investigație amplă, care să acopere toate aspectele legate de drepturile omului”, a răspuns Carrefour într-un comunicat.

„Am numit un expert independent care să realizeze asta”, a mai transmis retailerul francez.

Condițiile semnalate de angajați ai Carrefour/Majid Al Futtaim din Arabia Saudită

Angajați intervievați de Amnesty International au povestit că au fost forțați să lucreze 60 de ore pe săptămână și că în unele situații orele suplimentare nu au fost plătite. Dacă se confirmă, situația ar reprezenta o încălcare clară a legislației muncii din regatul saudit, care limitează la maxim 48 numărul de ore de muncă săptămânale.

Unii angajați s-au plâns de asemenea că au fost forțați să lucreze zile la rând fără odihnă, o altă încălcare a prevederilor legale.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a dat deocamdată curs solicitărilor de a comenta raportul Amnesty sau anunțul făcut de Carrefour.

Agenția Reuters și alte organizații de presă au relatat anterior despre modul în care angajații unor alte companii din Arabia Saudită nu sunt plătiți cu lunile și sunt găzduiți în condiții insalubre în tabere construite în deșert.

În 2020 sute de muncitori indieni au dat în judecată o firmă saudită de construcții din cauza salariilor neplătite, ei apelând la această soluție după ce au fost concediați în timpul pandemiei de COVID-19.

INTERVIURILE HotNews.ro