Sari direct la conținut

Cartile digitale devin tot mai cautate

Romania Libera

In principal, la cumpararea unor astfel de carti, utilizatorul trebuie sa stie ca cele mai importante aspecte de care trebuie sa fie interesat sunt formatul digital al lucrarii si eventualele limitari impuse de editura:

numarul maxim de pagini ce pot fi imprimate, modul in care cartea poate fi accesata – online, printr-un cont pe site-ul de unde a fost achizitionata, sau offline –

dupa ce a fost descarcata pe PC. In cazul universitatilor de exemplu, posibilitatea de descarcare a cartii pe un calculator este mai avantajoasa, deoarece aceasta poate fi integrata apoi intr-o biblioteca online ce poate fi accesata de catre toti studentii respectivei facultati.

In Romania, din pacate, editurile fac pasi foarte mici pentru digitalizarea cartilor publicate, desi piata pentru asemenea produse ar fi. De exemplu, in conditiile in care bibliotecile universitatilor din tara nu dispun de sume mari de bani pentru achizitionarea de titluri noi, atunci e-book-urile ar putea fi o solutie.

„Sunt studenti care, dupa ce isi aleg o tema de licenta, isi construiesc apoi o bibliografie cu ajutorul unor baze de date online. Insa, cand ajung la scoala afla ca titlurile de care au nevoie nu se regasesc in rafturile bibliotecii, spune Romina Surugiu, asistent universitar dr. la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti.

Am avut studenti care si-au facut card pentru plati online pentru a putea comanda carti de pe amazon.com. Dar, pentru unii preturile nu sunt tocmai accesibile si, de aceea, au renuntat, servindu-se de diferite pasaje gasite pe Internet.”

Exista totusi preocupare pentru acest segment. Programatorii romani s-au gandit la astfel de aplicatii inca din 1993, dar inexistenta cererii pe piata a condus la dezvoltarea acestora pentru pietele straine.

„Pe piata autohtona serviciile noastre nu sunt foarte prezente, necesitatile editurilor romanesti nefiind inca la nivelul cerintelor din pietele clasice, spune Mihai Paunescu, Product Manager INTUITEXT, Grupul Softwin.

Asa ca partenerii nostri traditionali sunt cele mai prestigioase edituri din Franta, precum si cele din Belgia, Olanda, Germania, UK si SUA.”

Un articol de Cristian Curus

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro