Casa Albă: Complotul de răsturnare a guvernului moldovean este îngrijorător
John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean, relatează BBC.
Rapoartele sunt „profund îngrijorătoare”, dar „nu sunt în afara limitelor comportamentului rusesc”, a declarat John Kirby într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări din partea presei.
„Suntem categoric alături de guvernul moldovean şi de poporul moldovean”, a adaugat el.
Preşedinta Republicii Moldova a acuzat, luni, Rusia că plănuieşte să folosească sabotori străini pentru a crea diversiuni şi pentru a înlătura de la putere guvernul său prooccidental. Primul care a vorbit despre acest lucru a fost însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus săptămâna trecută liderilor din UE că serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan şi au anunţat Chişinăul. (News.ro)
Maia Sandu anunță un plan violent al Rusiei, cu atacuri și luări de ostatici
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.
Ea a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.
Care ar fi strategia Moscovei
Maia Sandu a spus că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou – tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, în toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.
- „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
- Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
- Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
- De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.
Declaraţiile preşedintei Maia Sandu privind destabilizarea situaţiei în Republica Moldova în mod cert au un suport temeinic şi real, consideră comentatorul politic Ion Tăbârţă într-o declaraţie pentru Radio Chişinău.
Expertul a subliniat că în contextul actual de securitate a avut loc şi schimbarea guvernului de la Chişinău. Aceasta nu a fost o surpriza pentru nimeni, ba chiar o necesitate, pentru că numirea în funcţia de premier a consilierului prezidenţial pe probleme de securitate Dorin Recean a intervenit pe fondul ameninţărilor din exterior la adresa Republicii Moldova, a afirmat Tăbârţă.
FSB ar fi direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, conform unei investigații publicate de The Washington Post în octombrie 2022.
Partidul prorus al controversatului Ilan Șor cheamă populația la noi manifestații
Partidul de opoziţie prorus al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, scrie presa de la Chișinău.
Potrivit Radio Chişinău, Partidul Şor a reacţionat astfel la declaraţiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată şi această formaţiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională.
„Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și sugerează că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația, conform Radio Chișinău.
- „Astăzi, Rusia nu are forțe suficiente, pentru că a ajunge în regiunea transnistreană, încercuind Ucraina din spate, … pentru că ăsta este planul – să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre regiunea transnistreană. Dar nu vedem ca Rusia sa aibă forțe ca sa facă asta.
- Ceea ce încearcă să facă este să descurajeze parcursul pro-vest al Republicii Moldova. Ei încearcă să lucreze cu „diviziunile” care există în acea țară, încearcă să submineze conducerea Maiei Sandu și încearcă să facă din Moldova o Ucraina, o Georgia sau Bosnia.
- Singurul lucru pe care vreau sa-l spun este că Rusia nu are capacitatea și nici intenția să pornească un război împotriva NATO. Ei au suficiente probleme în Ucraina”, a spus Geoană.
El a făcut aceste declarații luni, într-o conferință de presă susținută la Berlin, întrebat despre declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Republica Moldova este următoarea țară care riscă să repete soarta Ucrainei.
Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.
Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.