Sari direct la conținut

Casa Albă, mesaj dur pentru Vladimir Putin: Dacă nu-i place ce se întâmplă în Kursk, să se care naibii din Ucraina și s-o lase baltă

HotNews.ro
Casa Albă, mesaj dur pentru Vladimir Putin: Dacă nu-i place ce se întâmplă în Kursk, să se care naibii din Ucraina și s-o lase baltă
Președintele rus Vladimir Putin conduce o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, la reședința de stat din Novo-Ogaryovo, lângă Moscova, 9 august 2024. FOTO: Aleksey Babushkin / AP / Profimedia

Președintele Vladimir Putin ar trebui să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei dacă este îngrijorat de incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit The Kyiv Independent.

Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe data de 6 august, aducând forțele ucrainene regulate pentru prima dată pe teritoriul Rusiei.

„Singurii oameni aflați în război în Ucraina sunt rușii; ei sunt cei care au invadat Ucraina. Iar Ucraina se apără împotriva acestei agresiuni. Acesta este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pur și simplu. Întotdeauna a fost așa, încă de la început”, a spus Kirby, potrivit transcriptului publicat de Casa Albă.

Kirby: „Nu vă lăsați păcăliți”

„Nu am de gând să vorbesc despre operațiunile militare ucrainene, așa cum am spus mai devreme. Îi voi lăsa pe ei (pe ucraineni, n.r.) să vorbească despre ceea ce fac. Suntem în strânsă legătură cu ei, așa cum v-ați putea aștepta, și vom continua aceste discuții”, a precizat reprezentantul Casei Albe.

„Dar nu vă lăsați păcăliți: Acesta este războiul lui Putin împotriva Rusiei. Și dacă nu-i place, dacă îl face să se simtă puțin inconfortabil, atunci există o soluție ușoară: Poate pur și simplu să se care naibii din Ucraina și s-o lase baltă. Mă voi opri aici”, a adăugat Kirby.

Anterior, Washingtonul a afirmat că nu a fost informat în prealabil cu privire la incursiunea armată din Rusia, dar a precizat că Ucraina a luat măsuri „pentru a se proteja de atacuri” și a acționat „în cadrul politicii SUA privind locul în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacitățile noastre”.

Putin promite „o ripostă semnificativă”

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat inițial operațiunea Ucrainei ca fiind o „provocare pe scară largă”, dar luni a promis o „ripostă semnificativă” la incursiunea forțelor armate ucrainene.

Guvernatorul interimar al provinciei Kursk, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau atunci 28 de aşezări din această provincie după ce au pătruns 12 km în adâncime şi de-a lungul graniţei pe o lăţime de 40 de km. „Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de Putin, conform AFP și Agerpres.

De partea sa, Ucraina a susţinut că are controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate trupe ucrainene.

Autoritățile ruse au fost nevoite să anunțe măsuri extinse de evacuare a civililor într-o serie de districte de la granița cu Ucraina.

Zelenski: Incursiunea din Kursk, „o catastrofă” pentru Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris operațiunea din Kursk drept o „catastrofă” pentru Putin.

„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său video de luni seară adresat națiunii, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

„Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

„Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea”, a conchis liderul de la Kiev.

Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a mai afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

„Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace”, a spus Zelenski.

El a precizat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând de la 1 iunie.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro