Sari direct la conținut

„Zelenski ia măsuri nebunești”. Tass preia o teorie nouă emisă de Serviciul rus de Informații Externe pentru incursiunea Ucrainei în Kursk

HotNews.ro
„Zelenski ia măsuri nebunești”. Tass preia o teorie nouă emisă de Serviciul rus de Informații Externe pentru incursiunea Ucrainei în Kursk
Un tanc ucrainean în regiunea Sumî, aproape de granița cu Rusia. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Vladimir Putin a spus luni că ofensiva ucraineană din Kursk are rolul de a deturna trupe rusești din estul Ucrainei și de a întări mâna Kievului la eventualele negocieri pentru încheierea războiului. Serviciul rus de Informații Externe, citat de agenția rusă de stat Tass, a venit marți cu o nouă explicație, susținând că Volodimir Zelenski vrea de fapt să își păstreze poziția de putere în relație cu SUA.

Nemulțumirea față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este în creștere în rândul elitelor americane, iar Washingtonul lucrează la opțiunile de înlocuire a acestuia cu o figură mai ușor de gestionat, a anunțat luni biroul de presă al Serviciului rus de Informații Externe (SVR).

Comunicatul serviciului de informații vine în contextul incursiunii ucrainene din regiunea Kursk, care a luat prin surprindere nu doar forțele locale subdimensionate, ci și pe oficialii de la Moscova, nevoiți să ofere diverse explicații pe această temă.

Potrivit informațiilor SVR, preluate de Tass, atât în Partidul Democrat, cât și în Partidul Republican, „vocile celor care își exprimă îndoielile cu privire la cheltuirea direcționată a miliardelor de dolari din ajutorul militar pe care Kievul îl primește devin tot mai puternice”.

Mai mult, SVR pune incursiunea din Kursk în contextul poziției în care s-ar afla Volodimir Zelenski, al cărui mandat prezidențial a fost prelungit, în contextul imposibilității de organizare a alegerilor. Rusia a făcut de mai multe ori referire la această situație.

„Zelenski ia măsuri nebunești care amenință să escaladeze mult dincolo de Ucraina. Șeful regimului de la Kiev a trecut la acțiuni febrile deoarece este preocupat în primul rând de păstrarea propriilor poziții de putere, care au fost zdruncinate de la expirarea mandatului său prezidențial la 20 mai”, a spus SVR.

„În situația actuală, Washingtonul lucrează la opțiunile de înlocuire a liderului ucrainean cu o figură mai ușor de gestionat și mai puțin coruptă, care ar conveni majorității aliaților occidentali”, mai arată comunicatul biroului de presă al Serviciului rus de informații externe.

Ucraina spune că controlează 1.000 de kilometri pătrați în Rusia

Explicația oferită de serviciul rus de informații vine la o zi după ce Vladimir Putin a atacat Occidentul pentru că a sprijinit incursiunea surpriză a Kievului pe teritoriul rus. Liderul de la Kremlin a susținut că Ucraina vrea să își întărească mâna la negocieri și să deturneze parte din trupele ruse implicate în propria ofensivă din estul Ucrainei.

Ucraina a lansat marți noi atacuri cu drone în Kursk, unde susține că a capturat 1.000 de kilometri pătrați. Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone deasupra regiunii.

Luni, comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski îi spusese lui Zelenski că trupele își continuă înaintarea în teritoriul rus.

„Continuăm să desfășurăm o operațiune ofensivă în regiunea Kursk. În prezent, controlăm aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse”, a declarat el, potrivit unui clip postat pe contul de Telegram al lui Zelenski.

Guvernatorul interimar din Kursk, Alexei Smirnov, a admis că Ucraina controla 28 de așezări din regiune.

În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, au declarat oficialii locali. În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11.000 de civili au fost, de asemenea, evacuați, a declarat guvernatorul regiunii.

INTERVIURILE HotNews.ro