Sari direct la conținut

Cat castiga bancile din taxe si comisioane?

Am auzit nu de putine ori ca bancile din Romania practica taxe si comisioane mult mai mari decat cele din strainatate, asa ca m-am hotarat sa fac o analiza a veniturilor din taxe si comisioane inregistrate de bancile numarul unu, doi si patru din sistem, iar cifrele sa le compar cu cele inregistrate de filialele din alte tari ale bancilor mama, respectiv Erste, Societe Generale si Raiffeisen, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Am sa mentionez doar cifrele insotite de scurte comentarii, concluziile o sa le trageti voi singuri. Datele de mai jos sunt aferente rapoartelor pe 2008 publicate de cele trei banci.

BCR

Anul trecut, veniturile nete din taxe si comisioane au totalizat 236,3 milioane euro, iar veniturile din dobanzi au totalizat 741,6 milioane euro.

Daca raportam aceste cifre la totalul activelor ponderate la risc, obtinem o pondere a taxelor si comisioanelor de 2,5%, iar a veniturilor din dobanzi de 7,9%.

In cazul filialei Erste din Cehia, ponderile sunt de 3,7% respectiv 9,5%, in Slovenia cifrele sunt de 2,5% respectiv 7,9%, in Ungaria 2,5% si 6,3%, in Austria 1,7% respectiv 4,1%, iar la nivelul intregului grup Erste, ponderile sunt de 1,9%, respectiv 4,8%.

O prima impresie ar fi aceea ca, in Romania, Erste practica taxe si comisioane mai mici decat in Cehia sau Ungaria, dar mai mari decat in Austria.

Al doilea lucru care sare in ochi este acela ca atat veniturile din dobanzi, cat si cele din taxe si comisioane, sunt semnificativ mai mici in Austria decat in celelalte tari, insa aceasta situatie este oarecum explicabila prin diferentele in ceea ce priveste riscurile.

Fie ca ne place, fie ca nu, este mai riscant sa faci afaceri in Europa Centrala decat in Vest, iar riscul se reflecta in profitabilitate mai mare.

Si o ultima mentiune – daca pentru BCR vom lua in considerare activele totale neponderate la risc, ajungem la ponderi de 4,6% in cazul veniturilor din dobanzi, si de 1,5% in cazul veniturilor din taxe si comisioane.

Citeste analiza referitoare la BRD si Raiffeisen International si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro