Sari direct la conținut

Cateva cuvinte despre evolutia cursului valutar

Businessday.ro

BNR a stabilit luni un curs oficial de 4,2150 lei pentru un euro, insa in a doua parte a zilei s-au realizat tranzactii si la 4,2, acesta fiind cel mai mic curs de la inceputul lunii iunie 2010. In acest context cred ca ar fi utila o scurta analiza a factorilor care pot influenta evolutia cursului valutar in ultimele 10 luni din 2011, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Detalii in grafic.

1. Inflatia

In ultimii ani, BNR a ratat constant tinta de inflatie, iar 2011 nu a inceput foarte bine: tinta pentru acest an a fost stabilita la maximum 4% (3%, +/-1%), insa in ianuarie preturile au crescut deja cu 0,77%.

Este foarte probabil ca in 2011 cursul valutar sa fie folosit pe post de ancora dezinflationista, ceea ce inseamna ca BNR va permite leului sa se intareasca in lunile urmatoare, scaderea sub pragul de 4,1 neputand fi scoasa din discutie.

2. Evolutia cursului si problemele exportatorilor

L-am auzit luni pe Mihai Ionescu (ANEIR) declarand la The Money Channel ca exportatorii nu au nicio problema atat timp cat cursul nu coboara sub 4,1, culoarul de variatie acceptabil fiind 4,1-4,3. Pe parcursul crizei, companiile din industrie s-au restructurat masiv si au crescut productivitatea angajatilor, iar acum sunt mult mai bine pregatite sa absoarba eventualele socuri.

Prin urmare, daca ANEIR considera 4,1 drept un curs acceptabil, inseamna ca BNR poate lasa leul sa se aprecieze cu inca 2-3% fata de valoarea actuala, fara sa creeze probleme exportatorilor.

3. Deficitul de cont curent, investitiile straine si transferurile din strainatate

Deficitul de cont curent a crescut in 2010 cu doar 5%, desi valoarea comertului exterior (import+export, comertul exterior fiind principalul generator de deficit) a crescut cu 23%, aceasta situatie fiind posibila datorita cresterii mai accelerate a exporturilor decat a importurilor.

In ce priveste investitiile straine – dupa o scadere de la 9,5 miliarde euro in 2008, la doar 2,6 miliarde in 2010, revenirea economiei in acest an ar trebui sa inverseze trendul descendent, insa cresterea nu va fi semnificativa.

Tot anul trecut, cateva sute de mii de romani au plecat la munca in strainatate, situatie care va genera efecte pozitive asupra contului curent. In 2010, romanii care muncesc in alte tari au trimis in tara peste 5 miliarde euro, iar in 2011 suma va fi probabil similara, daca nu mai mare.

Alti factori

– in acest an, Ministerul de Finante va iesi pe pietele internationale pentru a atrage finantare, iar asta inseamna ca BNR va trebui sa schimbe euro in lei. Sa nu uitam ca discutam despre cateva miliarde de euro.

– anul trecut, sumele atrase efectiv de la UE au totalizat echivalentul a 1,1 miliarde euro, iar in 2011 suma ar trebui sa fie cel putin dubla fata de 2010. Asta inseamna mai mult de 1 miliard de euro in plus.

– BNR se pregateste sa scada dobanda de referinta la leu, iar BCE se pregateste sa creasca dobanda de referinta la euro. Vom vedea ce efecte vor produce aceste decizii (daca vor avea loc), insa in principiu, scadrea dobanzii la lei si cresterea celei la euro va face moneda nationala mai putin atractiva pentru cei care vor sa speculeze diferentialul de dobanda.

– restantele la creditele in valuta au ajuns la 6,76% din totalul soldului de credite, procentul fiind aproape dublu fata de ianuarie 2010. Daca leul se va aprecia, si ritmul de crestere al restantelor se va reduce.

La final

In ultimii doi ani, cu mici exceptii, leul a variat intre 4,1 si 4,3, iar in 2011 nu sunt sanse ca acest culoar de variatie sa fie in mod semnificativ spart. Daca evolutia economiei va depasi insa asteptarile, BNR va ajunge din nou in pozitia de a cumpara euro pentru a impiedica o apreciere prea mare a leului.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro