Sari direct la conținut

Caz șocant în Congo: Două gemene de un an au fost transformate în bombe umane

HotNews.ro
Caz șocant în Congo: Două gemene de un an au fost transformate în bombe umane
Congo se confruntă cu o insurgență sângeroasă și cu o criză umanitară cumplită, Foto: Guerchom Ndebo / AFP / Profimedia

Rebelii din Republica Democrată Congo au legat centuri explozive în jurul unor fetițe gemene pentru a întinde o capcană pentru forțele de securitate, acesta fiind doar unul dintre incidentele din cadrul unei creșteri a violențelor împotriva copiilor din această țară, a spus ONU, potrivit Reuters.

Cele două fetițe, în vârstă de un an, au fost găsite într-un sat din nordul Kivu, o regiune în care un grup militant cunoscut sub numele de Forțele Democratice Aliate (ADF) a intensificat atacurile cu bombă, a declarat agenția pentru copii UNICEF.

Centurile au fost scoase de experții în deminare fără să explodeze.

„Intenția era ca odată cu sosirea poliției sau a militarilor congolezi să se declanșeze o explozie împotriva forțelor de securitate”, a declarat Grant Leaity, reprezentantul UNICEF în Congo, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Surorile gemene, ale căror nume nu au fost date publicității, se recuperează acum din malnutriție într-un centru al ONU, și apoi vor fi încredințate unei familii adoptive.

Părinții lor au fost uciși într-un atac despre care se crede că a fost comis de către ADF.

Deși se recuperează bine din malnutriție, rănile psihice le-ar putea marca pe viață, a declarat Leaity. „Nu v-ați putea imagina prin ce au trecut”, a adăugat el.

Folosirea tot mai frecventă a dispozitivelor explozive improvizate este doar una dintre mai multe „tendințe abjecte”, în condițiile în care violența împotriva copiilor atinge niveluri fără precedent în partea de est a Congo, a declarat acesta.

„Zilnic, sunt violați și uciși copii. Ei sunt răpiți, recrutați și folosiți de grupurile armate – și știm că informațiile pe care le avem sunt doar vârful icebergului”, a spus Leaity.

Violențele din Congo au provocat una dintre cele mai grave și mai îndelungate crize umanitare din lume, peste 27 de milioane de persoane confruntându-se cu lipsa de alimente și aproape 5,5 milioane fiind forțate să își părăsească locuințele, potrivit ONU. Peste 2,8 milioane de copii sunt afectați cumplit de această criză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro