Sari direct la conținut

Cazul Alb, secretizat

Gazeta de Oradea

Cazul agentului Florian Alb, revine din nou in atentia GAZETEI. Cu toate ca, conform primelor declaratii date de oficialii Directiei Politiei de Frontiera Oradea, ancheta comisiei disciplinare care a luat in atentie cazul Alb trebuia sa fie finalizata la inceputul saptamanii trecute, situatia a capatat o intorsatura neasteptata.

Ultimele declaratii din partea Directiei acrediteaza ideea ca ancheta se poate derula timp de inca un an de zile. “Asa scrie legea”, sustine subcomisarul Mircea Chiorean, purtatorul de cuvand al Directiei Politiei de Frontiera (DPF) Oradea. Care a furnizat GAZETEI primele “rezultate”.

Care nu spun nimic si, mai mult, induc ideea ca se incearca din rasputeri ca acest sensibil subiect din ograda frontieristilor sa fie tinut departe de ochii presei si ai opiniei publice.

Secretizarea informatiilor in ceea ce-l priveste pe Florian Alb, acuzat de depasirea flagranta a atributiunilor de serviciu, repetate abuzuri si incalcarea normelor de conduita profesionala este o practica uzitata de Politia de Frontiera, a carei comunicare cu mass-media este perfecta doar atunci cand au cu ce sa se laude.

Termen prelungit

17 iunie era termenul la care comisia de control din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea trebuia sa prezinte concluziile la incidentul din 15 mai, al caror protagonist a fost agentul Florian Alb. Concluzia anchetei interne efectuate de conducerea institutiei este ca acesta s-a facut vinovat de acuzele aduse de vamesi.

Prin urmare, potrivit subcomisarului Mircea Chiorean, conducerea DPF a dispus efectuarea cercetarii prealabile a acestuia, conform legii privind statutul politistului si regimul disciplinar al personalului din MAI.

Intr-un comunicat extrem de platonic remis redactiei GAZETEI, care sugereaza de altfel atitudinea institutiei fata de intregul caz, se mai spune ca cercetarea se efectueaza in timp de maximum un an de la producerea ori sesizarea faptelor incriminate

Tare pe pozitii

“Nu ma consider vinovat, eu nu mi-am facut decat datoria respectand litera legii”, afirma agentul Florian Alb. In opinia sa, originile problemelor lui sunt in alta parte. “Mi s-a reprosat faptul ca am iesit in presa cu acest caz si ca am facut valuri”, spune el, considerand ca daca ar fi fost complice cu functionarii corupti si ar fi luat bani nu i s-ar fi reprosat nimic.

Considerandu-se ca victima a propriei sale intransigente in interpretarea legii, Alb crede ca situatia sa financiara nu poate fi considerata a fi o vina.

“Atata vreme cat nimeni nu ma poate arata cu degetul ca as fi luat spaga, nu exista persoana care sa ma poata acuza ca as fi facut ceva ilegal”, afirma Alb, care sustine in continuare sus si tare ca cea mai mare parte a averii sale se datoreaza generozitatii socrilor sai.

In ceea ce priveste situatia sa profesionala, agentul declara ca isi va cauta dreptatea in continuare in justitie. Din acest punct de vedere el este foarte optimist si increzator in sansele sale. Desi spune ca a refuzat sa mai intre in contact cu presa, Florin Alb isi innoieste promisiunea de a face dezvaluiri interesante la finalul procesului.

Dar, ca si la primele afirmatii de acest gen facute GAZETEI, a evitat sa specifice despre ce fel de dezvaluiri este vorba si pe cine ar incrimina acestea. Deocamdata, sustinerile lui Alb sunt vorbe-n vant.

Vama lui Alb

Agentul Florian Alb a fost sef de tura la Detasamentul de Interventie al Directiei Politiei de Frontiera Oradea. In atributiunile sale de serviciu intra patrularea, pe masina de serviciu, pe relatia Vama Bors-Oradea si Vama Bors-Episcopia Bihor. In urma unei reclamatii semnate de un grup de 15 vamesi din Bors, acesta a fost mutat pe un alt post, fiind scos din misiuni operative.

Acuzatorii aratau in depesa remisa atat Directiei politiei de Frontiera Oradea, cat si Directiei Regionale Vamale Oradea, ca Alb sarea rau calul atunci cand era vorba sa isi faca meseria.

Vamesii sustineau ca, in timp ce era pe tura de serviciu, acesta oprea fara motiv masini “suspecte” care intrau in Romania prin Bors si ca le facea un control amanuntit la bagaje, ca si cum si-ar fi deschis un fel de vama proprie. Scandalul s-a declansat dupa amiaza zilei de 15 mai 2006.

In jurul orei 12.00, un microbuz cu cinci tineri care se intorceau din strainatate a fost oprit pe Soseaua Borsului de echipajul de interventie al Politiei de Frontiera condus de agentul Florian Alb. Masina avea atasata o remorca iar dupa controlul actelor soferului Alb a trecut la controlul remorcii.

Cand a gasit mai multe cadre si piese de motocicleta, politistul a intrs microbuzul in Vama Bors unde i-a luat la rost pe lucratorii de pe artera de intrare in tara reprosandu-le ca nu au controlat masina “cum trebuie”.

Dupa cum sustineau vamesii, care l-au amendat pe soferul mijlocului de transport cu 10 milioane de lei vechi pentru nedeclarare de bunuri, mijlocul de transport nu a fost controlat la sange pentru ca, asa cum cere legea, verificarea bagajelor se face prin sondaj iar la acea ora traficul pe intrare era ridicat. Insa Alb nu s-a multumit cu atat.

Trei ore mai tarziu cand, dupa cum declara mai multe surse din vama care au fost martori oculari la cele intamplate, agentul de frontiera s-a intors in Bors, intrand pe contrasens cu masina de serviciu, si l-a injurat in fata pe unul dintre lucratorii din punct. Aceasta a fost picatura care a umplut paharul.

Dupa ce s-au sfatuit intre ei, 15 lucratori vamali au semnat o plangere comuna in care sesizau sefimea Directiei Politiei de Frontiera Oradea de cpmportamentul lui Alb, reclamand punctual mai multe situatii in care acesta si-ar fi depasit atributiunile de serviciu.

Epoleti de miliarde

GAZETA a demonstrat ca agentul de politie Florian Alb a acumulat o avere impresionata, de cateva miliarde bune de lei vechi. Avere despre care singur recunoaste ca nu a strans-o din salariul de la stat.

Surse neoficiale chiar din randurile Politiei de Frontiera bihorene au acreditat ideea ca Alb nu doar ca-si depasea atributiunile de serviciu, ci nu era deloc strain de spaga, pe care o cerea sub o forma sau alta celor controlati de el dupa ce intrau in tara prin Vama Bors.

Agentul sustine, insa, ca toata averea acumulata se datoreaza socrilor sai din a doua casatorie, care i-au lasat mostenire mai multe imobile si o afacere prospera: Restaurantul Pietricica, situat pe serpentinele de la Piatra Craiului si care, conform propriilor afirmatii, ii aduce peste 100 de milioane de lei vechi in numai o saptamana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro