Sari direct la conținut

Cazul China 75 – Povestea singurului mare cutremur ce a fost prevăzut cu succes

HotNews.ro
Cladire afectata de cutremur, Foto: Hupeng | Dreamstime.com
Cladire afectata de cutremur, Foto: Hupeng | Dreamstime.com

​Nu putem prevedea cu exactitate când și unde se va produce un cutremur, dar în istorie există un exemplu în care o evacuare făcută la timp a salvat mii de oameni. Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter a afectat un oraș chinez de un milion de locuitori, acum 48 de ani. Ce s-a întâmplat atunci? De ce a fost o mega-excepție?

Prestigiosul US Geological Survey (USGS) spune cât se poate de clar că NU putem prezice cutremurele și că niciun cutremur nu a putut fi până acum detectat precis (loc, oră, magnitudine), cu excepția unui caz cu totul special din China.

Pe 4 februarie 1975, orașul Haicheng din nord-estul Chinei (provincia Liaoning) a fost lovit de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Au murit 2.000 de oameni și 27.000 au fost răniți, dar estimările oficiale indică faptul că ar fi putut fi 150.000 de morți și răniți, dacă orașul nu ar fi fost evacuat. USGS scrie aici despre cazul China 75.

Cutremurul s-a produs la ora 19.36, iar autoritățile au decis în dimineața acelei zile să evacueze orașul, pentru că au considerat că există o probabilitate ridicată să se producă un seism de proporții.

Ce i-au făcut pe oficialii chinezi să decidă că o evacuare este necesară? În săptămânile dinaintea cutremurului au fost observate diverse lucruri bizare, atât de către specialiști, cât și de către oameni obișnuiți, fără pregătire tehnică.

Solul s-a ridicat în anumite zone, au fost schimbări ale nivelului apelor freatice și au venit multe informații despre un comportament ciudat al animalelor.

În decembrie 1974 oamenii din zonă au observat că șobolanii și șerpii păreau „înghețați” pe șosele, iar spre final de ianuarie și început de februarie s-au înmulțit relatările despre vaci și cai ce au devenit foarte agitați și despre găini care refuzau să intre în cotețe și gâște care încercau mereu să zboare.

Predicția s-a bazat însă pe nivelul ridicat de seismicitate înregistrat în zonă în acele săptămâni: au fost multe seisme mici ce s-a dovedit că au precedat un cutremur mai mare într-un interval scurt de timp (la câteva zile sau săptămâni).

De ce cutremurul din Haicheng a fost o excepție? Fiindcă foarte multe dintre cutremurele care au făcut multe victime nu au fost precedate de cutremure mai mici sau de comportament ciudat al animalelor detectat cu mai bine de o lună înainte de marele eveniment.

China nu a fost foarte transparentă în legătură cu deciziile luate atunci, iar evacuarea nu a fost completă în toate zonele. A fost însă un caz cu totul ieșit din comun.

Cutremurul din februarie 1975 a produs pagube mici și în Seul (Coreea de Sud) și a fost simțit în regiunea Kyushu (Japonia) și Primorski Krai (URSS).

După acel episod a fost mult optimism în lumea seismologilor: iată!, au spus ei, se pot face predicții cu succes și pot fi salvate vieți. Dezamăgirea s-a instalat un an mai târziu, când un cutremur produs tot în China, în Tangshan, a făcut peste 250.000 de morți, fiind unul dintre cele mai grave din istoria omenirii.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro