Sari direct la conținut

Cazul Sf. Pantelimon. Federația Sanitas: „Invităm publicul să nu aibă nicio opinie și să lase deoparte abordările sanguinare, măcar în numele înțelepciunii”

HotNews.ro
Cazul Sf. Pantelimon. Federația Sanitas: „Invităm publicul să nu aibă nicio opinie și să lase deoparte abordările sanguinare, măcar în numele înțelepciunii”
Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sindicaliștii din domeniul sanitar reuniți în Federația Sanitas cer publicului să evite formarea unei opinii legate de scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon înainte ca un judecător să se pronunțe. Federația susține că acest caz arată probleme ale întregului sistem de sănătate care afectează calitatea actului medical întrucât medicii ATI ar fi puși să facă paliație în loc să salveze pacienți vindecabili.

Federația Sanitas susține că activitatea medicilor români este deseori afectată de factori externi care scad calitatea actului medical, precum gradul de încărcare profesională.

„Medicul este portretizarea monstruozității, dar nu monstrul”

„Sf. Pantelimon nu este un caz singular printre spitalele din Romania. El a ajuns să fie exact ca un veritabil spital de război, adică un spital de campanie supraaglomerat, în care secțiile ATI sunt încărcate nu doar de cazurile care necesită supraveghere și tratament ATI, dar și de cazurile fară șanse, cu tratament paliativ”, se spune într-un comunicat al Federației Sanitas.

Astfel resursele care sunt alocate pentru pacienții care pot fi salvați trebuie împărțite, din lipsă de clinici specializate, cu pacienți care nu mai au nicio șansă.

„Inevitabil trebuie să-ți pui problema calității deciziilor pe care le iau medicii, și mai ales dacă aceștia au timp să se ocupe și de birocrația necesară actului medical (completări de fișe medicale etc). Cinismul situației este relevat de faptul că, în aceste condiții, medicii trebuie să ia decizii de viață și de moarte, uneori fulgerătoare, și că, vrând-nevrând, ei trebuie să facă alegeri”, susțin sindicaliștii.

„Atunci când ai ,să spunem, x grame de medicament pentru 30 de pacienți, dar trebuie să îl administrezi la 60 de pacienți, medicul din finalul lanțului, care este pus în situația de a face – în aceste condiții – alegeri, nu este decât portretizarea monstruozității, dar nu monstrul”, arată sursa citată.

Astfel, în cazul Sf. Pantelimon există evaluări contrare – una a procurorilor și cealaltă a specialiștilor de la Societatea Română de ATI – iar contradicția ar putea fi soluționată doar prin decizie judecătorească.

„Până atunci, invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, și să lase de-o parte abordările sanguinare, dacă nu în numele principiului juridic al prezumției de nevinovăție, atunci măcar în numele înțelepciunii care în general ar trebui să ne dicteze că atunci când o situație nu este clară, a nu avea nicio opinie este cel mai înțelept și cel mai demn”, se mai spune în comuicatul Federației Sanitas.

Poziții contradictorii din sistemul sanitar

Într-un răspuns oferit vineri pentru HotNews, reprezentanții Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă sublinia că „menținerea tratamentului cu Noradrenalina în doze mari atunci când nu duce la corectarea tensiunii arteriale accentuează cercul vicios și aduce doar efecte secundare serioase ( tulburări de ritm cardiac, stop cardiac, necroze grave ale extremităților, etc.) ceea ce impune reducerea rapidă a dozelor”.

Societatea Română de ATI susțineau că în niciun caz nu se putea vorbi de crimă sau omor cu premeditare în cazul medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon și invocau necesitatea și a unor alte puncte de vedere decât cele ale medicilor legiști, „experți medicali judiciari de diferite specialități, care să completeze colegii de la IML în echipele care fac analiza medico-legală a cazurilor”, după cum se spunea în punctul de vedere asumat de medicii Dorel Săndesc și Șerban Bubenek.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România susține că anchetele de malpraxis ar trebui să conțină, în mod obligatoriu, nu opțional, opinia unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală.

„În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie. Medicii legişti nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale”, se spunea în comunicatul CMR.

În schimb, Asociaţia Alianţa Universitară G6 UMF, care reunește principalele șase universități de medicină și farmacie din România, a remis un comunicat în care afirmă că „susține cu tărie” actul de justiție și condamnă orice comportament care periclitează integritatea pacienților. Este printre cele mai dure reacții venite din mediul medical în ce privește decesele suspecte de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

„Rolul fundamental al Alianţei este de a promova interesele învăţământului superior medical, de a facilita un cadru comun de cooperare în domeniile educaţionale şi ştiinţifice, dar şi de a instrui studenţii în spirit etic şi deontologic. Alianţa Universitară G6 UMF condamnă cu fermitate orice acţiune sau comportament care poate pune în pericol integritatea şi sănătatea pacienţilor.

În acest sens, susţinem cu tărie actul de justiţie şi subliniem necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere şi sancţionate conform legii”, se arată într-un comunicat al Alianței, citat de Agerpres.

Referințe privind cazul de la Spitalul Pantelimon:

INTERVIURILE HotNews.ro