Sari direct la conținut

Cazul Sf. Pantelimon: Alianța universităților de medicină spune că susține actul de justiție și că e împotriva generalizărilor

HotNews.ro
UMF Carol Davila Bucuresti, Foto: Facebook - UMF Carol Davila Bucuresti FMAM
UMF Carol Davila Bucuresti, Foto: Facebook - UMF Carol Davila Bucuresti FMAM

Este primul comunicat public al mediului din Sănătate care nu atacă investigația procurorilor și amintește despre dreptul pacienților de a fi tratați.

Asociaţia Alianţa Universitară G6 UMF, care reunește principalele șase universități de medicină și farmacie din România, a remis un comunicat în care afirmă că „susține cu tărie” actul de justiție și condamnă orice comportament care periclitează integritatea pacienților. Este printre cele mai dure reacții venite din mediul medical în ce privește decesele suspecte de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

UMF-urile cer pedepsirea celor dovediți vinovați

„Rolul fundamental al Alianţei este de a promova interesele învăţământului superior medical, de a facilita un cadru comun de cooperare în domeniile educaţionale şi ştiinţifice, dar şi de a instrui studenţii în spirit etic şi deontologic. Alianţa Universitară G6 UMF condamnă cu fermitate orice acţiune sau comportament care poate pune în pericol integritatea şi sănătatea pacienţilor.

În acest sens, susţinem cu tărie actul de justiţie şi subliniem necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere şi sancţionate conform legii”, se arată într-un comunicat al Alianței, citat de Agerpres.

Totodată, aceasta atrage atenţia asupra impactului negativ pe care generalizările din mass-media le pot avea asupra imaginii profesiei de medic.

„Este vital să nu se cadă în capcana generalizărilor care sugerează că toţi medicii ar încălca Jurământul lui Hipocrate. Profesioniştii din domeniul medical sunt instruiţi şi educaţi să respecte cele mai înalte standarde etice şi profesionale, iar cazurile izolate nu trebuie să umbrească munca vastă şi dedicată a majorităţii. Alianţa Universitară G6 UMF doreşte să sublinieze, de asemenea, că astfel de generalizări nedrepte contribuie la scăderea atractivităţii profesiei de medic şi la descurajarea tinerilor care aspiră la o carieră în acest domeniu”, susțin universitățile de medicină.

Acestea afirmă că este obligația lor să intervină pentru a promova o imagine corectă a profesiei de medic, precum și pentru respectarea regulilor deontologice ale acesteia.

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm şi să promovăm imaginea corectă a profesiei medicale, pentru a asigura continuitatea şi calitatea serviciilor medicale oferite societăţii. Alianţa Universitară G6 UMF rămâne angajată în misiunea sa de a susţine şi promova excelenţa în educaţia medicală şi de a asigura respectarea principiilor fundamentale care ghidează profesia de medic”, mai precizează sursa citată.

În Alianţa Universitară G6 UMF se află universitățile de medicină și farmacie din București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Craiova și Timișoara.

Contestări ale anchetei venite din mediul sanitar

Anterior poziției universităților de medicină, din mediul sănătății au venit reacții care au contestat concluziile procurorilor.

Într-un răspuns oferit vineri pentru HotNews, reprezentanții Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă sublinia că „menținerea tratamentului cu Noradrenalina în doze mari atunci când nu duce la corectarea tensiunii arteriale accentuează cercul vicios și aduce doar efecte secundare serioase ( tulburări de ritm cardiac, stop cardiac, necroze grave ale extremităților, etc.) ceea ce impune reducerea rapidă a dozelor”.

Societatea Română de ATI susțineau că în niciun caz nu se putea vorbi de crimă sau omor cu premeditare în cazul medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon și invocau necesitatea și a unor alte puncte de vedere decât cele ale medicilor legiști, „experți medicali judiciari de diferite specialități, care să completeze colegii de la IML în echipele care fac analiza medico-legală a cazurilor”, după cum se spunea în punctul de vedere asumat de medicii Dorel Săndesc și Șerban Bubenek.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România susține că anchetele de malpraxis ar trebui să conțină, în mod obligatoriu, nu opțional, opinia unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală.

„În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie. Medicii legişti nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale”, se spunea în comunicatul CMR.

Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că „așa-zisele victime de la spitalul Sf. Pantelimon se aflau într-o stare ireversibilă“ și mureau.

„Asta înseamnă, în meta-limbaj medical, că ‘erau de lăsat’ , a adăugat el, făcând referire la expresia pe care unul dintre medicii de la Spitalul Pantelimon o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, potrivit procurorilor.

}n fine, Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că subiectul deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon a fost transformat în subiect de campanie electorală de către cei „cu carte – fără carte publicată”, trimitere la președintele PNL, Nicolae Ciucă. Totodată, Rogobete i-a catalogat drept „nimicuri” pe cei care cer demisia conducerii Ministerului Sănătății.

Referințe privind cazul de la Spitalul Pantelimon:

INTERVIURILE HotNews.ro