Cazul Suceava: 11 persoane implicate au fost duse la audieri / Ilegalitățile silvice, în creștere cu peste 60% față de anul trecut – Poliția Română
Poliția Română a anunțat vineri că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în cazul celor doi jurnaliști și activistului de mediu bătuți crunt în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de pădure. Conform sursei citate, ilegalitățile la regimul silvic au crescut în acest an cu 63% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a susținut, într-o declarație de presă, că victimele „au oferit informații vagi cu privire la agresori”.
- „Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției, în vederea audierii și stabiliri participației fiecăreia dintre acestea.
- De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, polițiștii s-au sesizat, din oficiu, și au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, relaționând în acest sens și cu unitatea de parchet competentă.
- Reamintesc că, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracțiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală.
- În acest sens, cu persoanele vătămate, s-a relaționat permanent și, având în vedere că au venit în București, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR- Direcția de Investigații Criminale, din Șoseaua Ștefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, așa cum am precizat anterior, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale”, a anunțat reprezentantul Poliției.
El a precizat că cele 3 victime s-au prezentat la sediul Direcției de Investigații Criminale astăzi, în jurul orei 14.00, și dau declarații.
Ilegalitățile silvice, în creștere cu peste 60% față de anul trecut
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a prezentat un bilanț pentru primele 8 luni ale acestui an, spunând că la nivel național au fost făcute peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule.
- Au fost date peste 5.500 de amenzi în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei și au fost constatate aproape 6.500 de infracțiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut.
- Poliția a confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).
Conform sursei citate, un ajutor important am avut din partea cetățenilor, Poliția primind, prin 112, 914 apeluri de urgență, cu 189% mai multe față de anul trecut, 147 dintre acestea fiind confirmate ca fiind ilegale.
Bilanțul pentru județul Suceava:
- 1.215 controale vizând ilegalitățile din domeniul silvic, în primele 8 luni ale anului.
- Au fost verificate 2.843 de obiective – 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalații de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, 8 târguri, piețe, oboare, 2 ocoale silvice, precum și 54 de alte obiective.
- Au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru infracțiuni silvice.
- Au fost date 278 de amenzi în valoare totală de 635.900 de lei, au fost confiscați 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.
Reamintim că regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din zona Dornelor, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.
Mărturiile victimelor
Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, care a fost atacat într-o pădure din zona Dornelor unde se afla împreună cu doi jurnaliști care filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure spune că a fost lovit în cap, dezbrăcat în pielea goală și amenințat că va fi răsturnat în râpă cu tot cu mașină. „Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”, a declarat activistul de mediu pentru News Bucovina.
El spune că grupul de agresori – format din aproximativ 20 de oameni – era înarmat cu topoare și răngi, iar șansa lor a fost că unul dintre jurnaliștii loviți a căzut într-o râpă și a reușit să sune de acolo la 112.
Tiberiu Boșutar a povestit că a fost alături de jurnaliști chemat de un localnic și că au decis să nu intre în pădure fără proprietar și silvicultor.
„Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E un silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a spus Boșutar, care a menționat că aceștia au spart toate echipamentele.
Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat, spunând că se teme pentru viața familiei sale: „Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”.
- „M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi. (…)
- Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul (…)
- Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap (…)
- Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus activistul de mediu pentru News Bucovina.
Alături de Tiberiu Boșutar au fost bătuți și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu.
- ”Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi.
- Dar dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, cei de sus – Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent.
- Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a povestit jurnalistul, joi seară, la Digi 24.