Sari direct la conținut

CE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro. Opt tari in recesiune in 2013. Dupa 6 ani de recesiune, Grecia revine pe crestere economica din 2014

HotNews.ro

Comisia Europeana a inrautatit prognoza de crestere economica pentru zona euro de la -0,3% la -0,4% in acest an, pe fondul crizei datoriilor de stat si problemelor din sectorul bancar, dupa o contractie de 0,6% in 2012, informeaza AFP.

Totodata, somajul din zona euro va ramane la cote ridicate si va atinge in 2013 12,2%, arata previziunile economice de primavara ale Comisiei Europene, publicate vineri.

Cele 17 state ale uniunii monetare ar urma sa revina la crestere economica in 2014, cu un Produs Intern Brut in crestere cu 1,2%, o cifra care a fost revizuita in scadere usoara fata de previziunile realizate in luna februarie de Bruxelles.

Revenirea economica depinde aproape in exclusivitate de exporturi, pe fondul crizei datoriilor de stat si problemelor din sectorul bancar, se mai arata in raportul UE.

Daca cifrele se vor confirma, zona euro va inregistra pentru prima data doi ani consecutivi de declin al productiei economice.

„Economia europeana trebuie sa se stabilizeze in primul semestru din 2013. Revenirea la cresterea economica ar trebui sa se faca progresiv din al doilea semestru, inainte de a accelera in 2014”, arata Comisia in raport.

Intre timp, economia zonei euro se confrunta cu o cerere interna scazuta si cu o rata a somajului de 12% din populatia activa. Potrivit CE, rata somajului nu se va modifica prea mult in 2014, scazand de la 12,2% in acest an la 12,1% anul viitor.

„Trebuie sa facem tot ce putem pentru a lupta impotriva somajului in Europa”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

„In paralel, trebuie sa intensificam punerea in aplicare a reformelor structurale”, a avertizat comisarul Rehn in conditiile in care dezbaterea privind eficienta masurilor de austeritate este in plina desfasurare.

Raportul CE mai arata ca exista diferente semnificative intre tarile din zona euro, atat in ceea ce priveste somajul, cat si cu privire la crestere economica si deficite.

Potrivit Comisiei, opt tari din zona euro ar urma sa fie in recesiune in acest an. Printre acestea se numara si Franta, a carei economie ar urma sa se contracte cu 0,1% in 2013.

Sunt afectate, de asemenea, tarile din sud, cum ar fi Grecia (-4.2%), Portugalia (-2,3%), Spania (-1,5%), Italia (-1,3%), Olanda (-0,8%) si Slovenia (-2,0%), tara pe care multi o vad ca urmatorul candidat pentru un program de asistenta financiara din parte UE din cauza sanatatii fragile a sectorului bancar.

Cipru

Cipru se va confrunta cu o recesiune profunda pana in anul 2014, odata cu reducerea drastica a sectorului bancar impusa de creditorii sai si efortul fiscal de 13 miliarde de euro pe timp de 3 ani. PIB-ul tarii ar urma sa scada din nou la 12,6% in perioada 2013-2014, potrivit Comisiei.

Franta

Potrivit CE, Franta va fi in recesiune in 2013, cu o crestere negativa de 0,1%, mai pesimista decat cresterea prognozata de Guvernul francez. Comisia estimeaza un derapaj al deficitului public la 3,9% din PIB in 2013 si la 4,2% in 2014. Autoritatile franceze estimasera un deficit de 3,7% in 2013 si 2,9% in 2014.

In ceea ce priveste somajul in Franta, potrivit previziunile CE, rata somajului ar urma sa se stabilizeze in 2013 la 10,6% din forta de munca, insa va creste in 2014 la 10,9%. Crearea de locuri de munca a fost catalogata de presedintele francez Francois Hollande drept „mare cauza nationala”, iar guvernul a promis sa „inverseze curba somajului”.

Spania

Pentru Spania, CE previzioneaza un deficit public in 2014 de 7% din PIB, departe de obiectivul stabilit de autoritatile de la Madrid, si anume un deficit de 3% pana in 2016, transmite AFP.

Deficitul public al celei de a patra economii a zonei euro ar urma sa treaca de la 10,6% inregistrat in 2012, la 6,5% in 2013, dupa care sa reinceapa cresterea pana la 7% in 2014, indicand compromiterea obiectivelor de reducere bugetara si riscand sa se traduca intr-un derapaj al finantelor publice.

Italia

Comisia Europeana a promis vineri Italiei o iesire din procedura de deficit excesiv in cazul in care reuseste sa mentina un deficit sub 3% din PIB si sa puna in aplicare reformele structurale.

Conform previziunilor CE, deficitul public al Italiei va fi de 2,9% in 2013 si 2,5% in 2014.

Totodata, noul sef al Guvernului de la Roma, Enrico Letta, a anuntat o serie de masuri de stimulare economica, evaluate la circa 20 miliarde de euro.

„Acesta este motivul pentru care, inainte de a recomanda” o iesire din procedura de deficit excesiv, „trebuie sa evaluam in detaliu aceste masuri”, a declarat Olli Rehn, precizand ca CE va face acest lucru inainte de sfarsitul lunii mai cand va publica o serie de recomandari economice.

„Astept detalii concrete” furnizate de guvernul italian, a adaugat comisarul Rehn, subliniind ca Roma trebuie, de asemenea, sa isi „restabileasca competitivitatea”.

Grecia

Bruxelles-ul a confirmat, totodata, ca Grecia va reveni pe crestere economica in 2014, punand punct unui numar de 6 ani de recesiune. Potrivit CE, economia greaca ar urma sa inregistreze in 2014 un PIB in crestere de 0,6%. In 2013, PIB-ul Greciei ar urma sa fie de – 4,2% (fata de -6,4 %) inainte sa creasca in 2014.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei, rata somajului in Grecia va ramane ridicata, 27% in 2013 si 26% in 2014.

In ceea ce priveste datoria suverana, acesta ar trebui sa ramana, de asemenea, la niveluri nesustenabile, 175,2% in 2013 si 175% in 2014. Comisia nu a dat prognoze pentru anii urmatori.

La sfarsitul anului 2012, creditorii Grecia s-au pus de acord asupra modalitatilor de a reduce semnificativ datoria Greciei si au stabilit o ca tinta reducerea ei la 124% din PIB pana in 2020. Totodata, s-a optat pentru un pachet de masuri mai complexe, printre care o preluare a datoriei Greciei, o reducere semnificativa a dobanzilor la imprumuturile bilaterale, o prelungire de 15 ani a duratei de rambursare a creditelor si o amanare de 10 de ani pentru plata dobanzii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro