Ce cred cititorii HotNews.ro despre statul social
Asa cum am promis la inceputul articolului“Statul social, momeala partidelor de stanga”revin cu o selectie din comentariile cititorilor articolului. Cred ca parerea lor este cel putin egala ca importanta cu cele afirmate in articol.
Cel mai bun comentariu:
„Ceea ce va scapa din vedere si n-ar trebui, este ca „oamenii care cer in ziua de azi un stat decent” s-ar putea trezi intr-o situatie foarte penibila.. ca cei 3 milioane de contribuabili ramasi au emigrat sau au decis sa renunte sa mai plateasca aceste contributii. Si atunci, cand vor cere un stat decent, se vor vedea nevoiti sa se uite in oglinda.. ca ‘statul’ de fapt vor fi chiar ei.. o tara de asistati. pe care nu mai are cine sa-i asiste…” ( pehash-utilizator)
Mai multe comentarii se refera la responsabilitatea fiecarui cetatean pentru soarta proprie, inainte de aceea a guvernului.
„din pacate, cancerul major al sistemului bugetar nu este nici supradimensionarea, nu este nici ineficienta: ci o complacere in ceea ce toti par sa creada ca este „normalitatea” la stat: fiecare are iluzia ca nu face nimic rau stand degeaba, ca „doar mananca si el o paine”. pe seama cui mananca acea paine, insa, nu isi mai pune problema.” (un bugetar-anonim)
„Domnul Vlaston spune foarte bine, ca noi ca natie suntem vinovati, atat cei care muncesc si tac, acceptand situatia actuala, cat si cei care freaca menta si cer drepturi. Mi se pare o ipocrizie sa spui ca nu muncesti pentru ca guvernul nu te trimite la munca, dar pe de alta parte sa votezi cu aia care iti promit ca vei trai decent fara sa muncesti. Cate milioane de romani au drept de vot in tara asta si cati platesc contributii la stat asa cum cere legea?” (pehash-utilizator)
„Sunt de acord cu aprecierea de ansamblu, dar nu si cu cea ca suntem „ca natie” vinovati si nici ca suntem ipocriti!
A fi ipocrit presupune o actiune macar in parte constienta! Din pacate cei care au votat ideea de „a trai decent fara munca” au facut-o pentru ca este mai simplu asa si oferta chiar a existat! Au ofertat-o toate partidele intr-o doza mai mare sau mai mica! Ipocrizia a fost mai mult a clasei politice, decat a alegatorilor!
A spune ca suntem vinovati „ca natie” suna ca un dead-end! Inseamna ca trebuie sa disparem ca tara si ca popor! Iar asta nu o cred!” (ov-anonim)
„Cu alte cuvinte, este posibil sa incepem sa facem o abordare a situatiei noastre si a Romaniei, dar de jos in sus si mai putin de sus in jos, asa cum s-a intamplat pana acum? As spera ca in acest fel oamenii ar incepe macar sa isi puna unele intrebari elementare despre ei insusi, a se „remettre en question” cum spun francezii, daca nu cumva si noi suntem vinovati pentru tot ce vedem si traim in Romania.” (Vincent-anonim)
„Ideea este ca undeva trebuie sa se rupa acest cerc vicios. Cum in momentul de fata din partea oamenilor politici este utopic sa gandim ca o vor face (daca am merge pe acest principiu comunismul sau orice alt regim neconvenabil ar mai fi continuat si astazi in Romania), deci nu s-ar „auto-sabota”, eu cred ca este nevoie ca de la noi cei de rand sa inceapa schimbarea. Asa cum s-a intamplat si in ’89. Binenteles nu trebuie sa se ajunga la o alta Revolutie, ci prin mijloace pasnice ce tin mai mult de responsabilitatea (caci despre asta vorbeati si dumneavoastra mai sus) si rigoarea fiecaruia dintre noi. Altminteri mi-e teama ca si peste 20 de ani ne vom gasi innotand in aceeasi apa murdara in care ne gasim in prezent.” (Vincent-anonim)
„Pentru ca noi romanii aveam o vorba: „ca sa pot dormi linistit! ” Mi-o repeta bunica si mi-a devenit motto de viata! Daca fiecare ne-am face datoria -macar de acum inainte, chiar daca numai pentru a dormi linistiti- oricat de greu ne-ar fi, sa nu ne putem reprosa nimic, am ajunge departe, si poate chiar si repede..Am avea bucuria traiului pe propriile picioare! Ne lipsesc din pacate modelele: in familie (parintii sunt departe…), la scoala, in societate, politica, biserica, etc. Ce vor deveni copiii nostri, au vreo perspectiva reala? Ori raman in locul nostru cel mai usor manipulabil potential electoral- pentru asta e bine sa ramana mereu in ceata….?” (I. Predescu-anonim)
„Parerea mea e ca la nivelul comunitatii ar trebui sa se rezolve problemele sociale. Sau in mod ideal la nivel individual. Ar trebui sa ne cerem inapoi dreptul de a-i ajuta pe cei din jurul nostru si sa nu lasam la mana politicienilor persoanele cele mai vulnerabile. Aceasta delegare a responsabiliatii distruge chiar valorile sociale pe care „statul social” spune ca le apara.” (Psycon-utilizator)
Iata si opinii despre vinovatia guvernului actual si a celor precedente.
„Guvernul actual nu face decat sa incerce sa carpeasca un buget pe care nu-l poate construi cu adevarat! Nu reuseste sa aiba solutii coerente, chiar daca a recurs la masuri aproape disperate prin care loveste in paturi intregi ale populatiei! Dincolo de aceasta disperare nu se gaseste nimic care sa aiba o perspectiva macar pe termen mediu! Mai rau, multe din aceste masuri disperate, cu impact pe termen f scurt, nu fac decat sa accentueze dezechilibrul la care s-a referit Dl Isarescu! Parca se face tot ce se poate ca cei ce au capacitate de munca sa plece din tara (si este evident ca o vor face in primul rand cei capabili sa lucreze si aici, in pregatirea carora statul a investit bani!)
De fapt nu exista nici macar o masura pentru a favoriza mentinerea raportului salariati/asistati la nivelul actual, sa nu scada si mai mult!” (ov-anonim)
“De regula, promovarea in functii bine remunerate se face pe pile si nicidecum pentru competenta. Subalternii, mai competenti decat sefii lor simt ca nu este in avantajul lor sa-si arate priceperea in fata acestor sefi incapabili si prefera sa-i linguseasca sau sa le ofere servicii pentru a avea avantaje.In felul acesta, din cauza avansarilor clientelare, nici macar angajatii capabili nu-si folosesc priceperea la serviciu. Va marturisesc, ca salariat cu vechime de 38 de ani, ca sistemul bugetar romanesc este putred si cred eu, fara speranta!” (Alegator [anonim] )
“Salariile de merit: da este adevarat ce spuneti! Si asta din cauza lipsei unei scale corecte a valorilor! Dar masura este pur romaneasca: sa moara capra vecinului, nu sa introducem criterii mai clare de evaluare! Decat sa diferentiem oamenii pe valoare si munca lor, hai sa intarim sistemul egalitar!” “Tragedia este ca politica guvernului actual (si mai degraba lipsa de viziune, ca de fapt nu se poate numi „politica” ceea ce face!) a compromis ideile de dreapta! Duceti-va pe strada si discutati cu oamenii: ei asta au inteles, ca masurile de dreapta sunt proaste si ca, de fapt, alternativa la stanga si la PSD nu exista! Pana si demonizarea PNL facuta pe acest site contribuie la aceasta idee!”(ov-anonim)
“si eu sunt de parere ca guvernul este oarecum depasit de situatie, atata ca este depasit in sens contrar: in loc sa ia mai repede si sa desavarseasca masurile pe care a inceput sa le ia, a inceput oarecum sa ezite si sa dea semne ca vrea sa se intoarca la statul social, de frica pierderii voturilor… mare pacat, de altfel. de dragul zilei de azi, vor plati copiii nostri maine. si ei vor trebui sa o ia de la capat intr-o europa care ii va privi tot ca proaspat coborati din copac. nu credeti? mergeti si comparati satele romanesti cu ulite prafuite si caini slobozi cu cele din germania, austria etc. sa nu mai vorbim de wc-uri” (un bugetar-anonim)
Opinii despre statul social
„Statul social este chiar mai rau decat cersetoria institutionalizata. Este de fapt furt institutionalizat si o pervertire a simtului responsabilitatii. Lumea inca nu intelege ca nu poti exprima in bani compasiunea…” (Psycon-utilizator)
“Statul social este acea organizare a societatii care distruge lent dar sigur bunastarea unei societati prin cresterea numarului membirlor care refuza sa mai munceasca, prin sustinerea financiara a acestor noi paraziti din munca celor care inca mai muncesc.
Astfel, resursele unei societati sunt folosite tot mai mult pentru sustinerea acestei parti parazitare din societate, iar cei care muncesc se bucura tot mai putin de rezultatul muncii lor. Se poate vorbi despre un soi de haiducie moderna si legala…. Luand in calcul cele de mai sus si printr-o aritmetica elementara, ajungem la concluzia corecta ca statul social – prin insasi esenta lui – distruge ireversibil orice gen de societate. Logica e extrem de simpla: prin „lenevirea” populatiei si prin schimbarea dramatica a compozitiei etnice a populatiei, un 20% din populatie care inca va ma munci nu va putea sustine financiar restul de 80% si atunci societatea intra intr-un colaps ireversibil. Saracia si violenta extrema devine regula si nu exceptie. Acesta este statul social.” (cet23 [anonim] )
„In statului social preconizat de partidele de stanga incetul cu incetul puterea politica este acaparata de partidele de extrema stanga. Cu cat saracia este mai mare si populatia este mai needucata politic, cu atat comunistii vin mai repede la putere (Venezuela). O alta varianta este tara sa devina atat de indatorata, o putere straina (Rusia, China) sa-i cumpere datoriile si sa o subjuge economic mentinand saracia“ (mucenic [anonim])
„D-le Vlaston, sunteti departe de adevar , articolul este propagandistic si nu puneti punctul pe problemele reale ale tarii.O tara distrusa din punct de vedere economic, fara o strategie in domeniu, cu o clasa politica corupta si incompetenta,cu o majoritate a populatiei, pauperizata si imbatranita, trebuie sa-si caute o cale. Incercarile din ultimul timp ale guvernului Boc sunt hilare si provoaca mai multa neincredere din partea populatiei. Iesirea din marasm trebuie sa aiba un inceput si statul social poate reda increderea populatiei in viitorul ei.” (Mihai V [anonim] )
“Aberati, aberati, aberatie . Romania este pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste cheltuielile cu pensiile si asistenta sociala raportata la PIB. Sunteti profesor dar nu economist asa ca lasati lectiile de economie pentru altii. pentru cei interesati va recomand sa va uitati pe statisticile Eurostat. Problema domnule Vlaston este ca avem un PIB mic. In Romania anului 2010 PIB-ul este asigurat in proportie covarsitoare de catre sectorul privat, sector acaparat de pseudo-patroni, fosti samanteri, ciobani etc. Patroni care fara sa apeleze la metode moderne de management administreaza firmele aidoma vechililor de pe mosii (Vasilica [anonim] )”
„Inevitabil statul social duce la coruptie si scaderea eficientei. E demonstrat in istorie. Eu il vad ca pe un concediu. Intai trebuie sa muncim, sa ne luptam pe o piata capitalista, corporatista si, cel mai important, globala. Dupa o perioada de munca in care acumulam anumite avantaje si anumite mentalitati ne-am permite sa merge in concediu. Cu putin noroc poate chiar un concediu de 20 de ani ca si Suedia. Dupa care e vremea sa muncim din nou. Din pacate am avut cam multi ani de concediu si acum ne-am cam ramolit.” ( mi [anonim] )
Opinii despre “ce este de facut”?
“Intrebarea de baza ramine ce si cum se poate imbunatati ceva, avind in vedere ca:
politicieni sunt cauza si solutia;
lipseste educatia civica in scoala;
intelectualitatea nu este prezenta in actul de cultura; altfel spus cultura este o diversiune politica.
Oare progresul nu poate veni inaite de a se epuiza toate posibilitatile de regres?” (anonim diaspora-anonim)
“De foarte mult timp incoace, traim sub imperiul dictonului „Dupa noi potopul”. Nimeni nu isi pune problema ce se va intampla mai incolo, cum si daca vom ajunge intr-o situatie „normala”. Va intreb daca vedeti o solutie care are sanse de a fi aplicata in Romania de azi? Personal, consider ca nici clasa politica si nici grosul populatiei nu vor solutia si lucrurile vor aluneca incet incet spre mai rau.” (mihai-anonim)
“Statul sa externalizeze serviciile de verificare a celor care iau bai degeaba de la stat. Ex zeci ,sute sau chiar mii de persoane cu grade diferite de handicap au carnet auto … institutiile s-au autosesizat. Si … cine-i verifica? nu tot cei care le-au dat certificate, odata ca erau bolnavi si odata ca erau sanatosi ? Solutia …. ?
Sunt si eu curios, noul venit in PSD cum va gestiona partidul si tara aceasta? Va renunta la capusele de partid?” (sony-anonim)
“Speranta mea este ca aceasta criza va forta ca intelectualitatea acestei tari sa vina in fata cu dezbateri, poate nu foarte line si nici dintr-o data, dar care sa duca atat la conturarea si, in final, la crearea de politici publice vat de cat viabile, cat si la schimbarea unei clase politice care se complace, in marea ei majoritate, intr-o pozitie de parazitare a statului!”(ov-anonim)
In final, o postarea concluzie:
“Fara o coagulare a optiunilor, ideilor, strategiilor serioase si pe termen lung, pragmatice si realiste, ROMANIA NU VA IESI DIN CRIZA NICIODATA! Si aici nu e vorba de stanga sau dreapta…Aici e vorba efectiv de competenta, bune intentii si consecventa! Incepand cu brutarul din Arad, continuand cu strungarul din Constanta, cu profesorul din Cluj-Napoca sau cu stomatologul din Oradea…
Dar asta presupune si constiinta lucrului bine facut! Asta lipseste cu desavarsire la romani…Pacat…” (Doru Barbu-anonim)
Iata, in oglinda, ce spune dl Adrian Nastase intr-o postare recenta pe blogul personal:
“Cei care afirma acum ca s-au saturat de statul social gresesc profund. Romania nu a avut cu adevarat un stat social. Constructia lui a inceput in perioada 2000-2004, dar ulterior a fost oprita de guvernarea de dreapta”
Adica 12 milioane de ajutoare pentru 6,7 milioane de cetateni, nu inseamna stat social, ci a fost stopat de guvernarea de dreapta? Atunci de la ce procent de asistati incepe statul social? Mare ti-e gradina…
In incheire multumesc cititorilor pentru aprecieri si comentarii, cei care doar citesc isi pot formula o parere din ciocnirile de idei, exprimate civilizat si decent. Se poate purta o discutie si in astfel de termeni, un exemplu pentru alte forumuri.
Selectia comentariilor este pur subiectiva si conditionata de spatiul disponibil. Multe alte comentarii ar fi meritat citate. Ele pot fi gasite insa in articolul initial.
Va astept pentru un schimb de opinii la viitoare articole.