Ce explicatii da conducerea Postei Romane despre informatiile contradictorii privind concedierile si organizarea unor concursuri de angajare
Posta Romana si-a redus in acest an personalul administrativ cu 70 de angajati, iar in prezent are loc restructurarea a 1.400 de posturi, si nu de salariati, desi estimarile noastre de la inceputul anului aduceau in prim-plan posibilitatea disponibilizarii a 2000 de angajati, au transmis joi pentru HotNews.ro oficialii serviciului de relatii publice din Posta Romana. Potrivit acestora se cauta solutii pentru cat mai putine concedieri, iar pentru ocuparea locurilor ramase vacante se urmareste in primul rand redistribuirea si, unde e posibil, relocarea personalului, iar daca nu se poate astfel se regurge la concursuri de angajare.
Posta Romana a transmis joi, 4 august, raspunsul la doua solicitari transmise de HotNews.ro pe 2 august si respectiv 3 august referitoare pe de o parte la informatii contradictorii legate de numarul de angajati care ar urma sa fie concediati prin procesul de restructurare inceput in acest an, iar pe de alta parte cu privire la anuntul organizarii pe 4 august a unui concurs de angajare, publicat in Anuntul Telefonic.
Marti 2 august, peste 1000 de postasi au protestat in Bucuresti acuzand reducerea salariilor cu 15%, erorile continue de management si politizarea acestuia dar si minciunile conducerii companiei si ale ministerului comunicatiilor legate de disponibilizarile anuntate sau de anumite contracte paguboase suspendate.
Matei Bratianu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC), acuza conducerea Postei de minciuna, in privinta informatiilor privind numarul angajatilor care ar urma sa fie afectati de restructurarea companiei:
- „In bugetul de venituri si cheltuieli pe 2011 al Postei Romane au prins suma necesara pentru salariile compensatorii pentru 2380 de salariati. In nota de fundamentare pentru bugetul de venituri si cheltuieli pe 2011 se mentioneaza disponibilizarea unui numar de 1000 de salariati incepand cu septembrie 2011 si a unui numar de 1380 de salariati incepand cu decembrie 2011, nota semnata de Dumitru Neagoe. Este un mincinos”, a spus Bratianu.
Inainte de acest protest, ministrul Comunicatiilor declara in luna iunie ca procesul de restructurare din Posta va duce la disponibilizarea a circa 2000 de angajati. O luna mai tarziu, ministrul era contrazis chiar de directorul general al Postei, Daniel Neagoe, care a negat ca in Posta ar urma disponibilizarea a 2000 de angajati, precizand ca este vorba de restructurarea a 1400 de posturi, fara a insemna ca personalul va fi concediat. Acesta ar urma sa fie redistribuit in alte unitati existente sau in liniile de afaceri ce se vor infiinta precum societatea de asigurari sau banca, spunea acesta.
In replica, intr-un raspuns transmis abia joi de catre Posta Romana, directorul general al companiei, Daniel Neagoe afirma:
- „Nu stiu daca e rea-vointa sau pura manipulare, atata vreme cat stiu ca domnul Bratianu are informatiile corecte si le foloseste incorect…Cand o companie se pregateste sa faca restructurari e nevoie sa ia in calcul toate mijloacele legale si de management eficiente pentru a duce la bun sfarsit acest proces. Salariile compensatorii pentru 2380 de angajati au fost prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2011, cu caracter estimativ, in ideea in care urma sa se recurga la disponibilizari bazate in primul rand pe plecari voluntare. Aceasta solutie care lua in calcul plecarile voluntare nu a putut fi pusa in practica, insa, tocmai pentru ca, in iarna, am negociat cu reprezentantii sindicali si am stopat acest demers. Am respectat negocierile cu sindicatul, in ciuda faptului ca am primit semnale clare ca exista oameni interesati de salariile compensatorii. O alta informatie la fel de importanta: nota de fundamentare pentru BVC 2011 justifica aceasta decizie de bugetare, dar nu o impune. Denaturarea informatiilor ori ruperea lor din context nu face decat rau celor peste 30.000 de angajati. De aceea fac un apel, pe aceasta cale, la responsabilitate in declaratii”, a spus Neagoe.
In acelasi raspuns, serviciul de comunicare al Postei precizeaza ca „restructurarea retelei postale are la baza doua etape principale in care sunt prevazute reducerea numarului de subunitati postale si a numarului de posturi, inclusiv a posturilor de conducere”.
- „Etapa intai a fost incheiata la finele lunii mai, ducand la reducerea numarului total al subunitatilor postale cu 900, reducerea personalului administrativ cu 70 de angajati si reorganizarea institutiei, conform tintelor convenite de MCSI si conducerea Postei Romane cu FMI si Comisia Europeana. In momentul de fata, ne aflam la inceputul celei de-a doua etape, in stadiul de analiza, fiind propuse spre comasare 402 unitati postale. Totodata, am luat in calcul restructurarea in total a 1400 de posturi (nu de salariati). Avem in vedere in primul rand redistribuirea si relocarea personalului, facem analize interne pentru a gasi solutii care sa reduca cat mai mult numarul angajatilor care vor fi disponibilizati”, mai arata oficialii serviciului de relatii publice al Postei.
In ceea ce priveste anuntul de organizare a unui concurs de angajare, oficialii Postei Romane au precizat ca vor recurge inclusiv la aceasta modalitate pentru ocuparea locurilor ramase libere:
- „Pentru ocuparea posturilor vacante in cadrul companiei, conform procedurii interne, urmarim in primul rand redistribuirea si, unde e posibil, relocarea personalului. In conditiile in care nu reusim ocuparea acestor posturi, recurgem la organizarea de concursuri pentru a nu priva oamenii, atat din mediul urban cat si din mediul rural, de serviciile oferite de Posta Romana (distributie corespondenta, pensii, ajutoare sociale, presa etc.) (…) in ceea ce priveste angajatii companiei, urmarim, in primul rand, redistribuirea personalului astfel incat numarul celor disponibilizati sa fie cat mai mic. Mentionam faptul ca, dupa redistribuirea personalului, eventualele disponibilizari vor viza in principal personalul administrativ”, se arata in cel de-al doilea raspuns al Postei Romane.
Conform datelor de la Ministerul de Finante, in 2009 Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei. Compania are in prezent circa 35.000 de angajati, iar sindicalistii sustin ca circa 14.000 de angajati sunt factori sau agenti postali care au venituri lunare de circa 1000 lei.
Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor – MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).