Ce faci cand totul merge prost: ai probleme la job, credite de plata si cheltuieli neprevazute
Cand ai ajuns la fundul sacului, rudele nu iti mai pot imprumuta bani, banca nu vrea sa iti acorde un nou credit, iar restantele cresc de la luna la luna, este important sa reactionezi imediat. Iata un plan de redresare cu cateva masuri de urgenta care pe timpuri bune ti-ar fi putut parea de prisos.
1. Ai datorii?
Reesaloneaza-le ca sa ai o rata mai mica de platit, fa o cerere catre banca pentru a obtine o perioada de gratie sau incearca sa vezi in ce masura este mai avantajos si poti lua un credit de refinantare prin care sa le achiti integral pe cele luate deja cu o dobanda doboratoare.
2. Ai bani de incasat sau depozite facute in vremurile bune?
Ar putea fi momentul potrivit sa ceri banii inapoi sau sa folosesti banii economisiti pentru plata datoriilor. Dobanda de la depozite va fi anulata oricum de dobanda la credite si penalitatile aferente intarzierilor. Fa tot ce poti ca sa tii in frau restantele.
3. Bunurile imobile
Daca toate dau gres, fa o lista cu toate proprietatile pe care le ai si vezi la ce poti renunta sau cum poti obtine venituri suplimentare folosindu-le. Ai o garsoniera pe care o poti inchiria cuiva? Un teren pe care il poti vinde? Antichitati sau obiecte de arta ramase mostenire de care nu te leaga amintiri placute?
4. Arunca-ti un ochi pe lista lunara de cheltuieli
Cu precadere la cele recurente: luna de luna, an de an, vei plati lumina, abonamentul la internet, telefonul si alte cateva facturi, care adunate ajung de multe ori la sume importante. Daca bugetului tau familial i-ar prinde bine ceva economii, poate ar fi bine sa reanalizezi fiecare contract in parte. Cat de des te uiti la televizor si la ce programe – chiar ai nevoie de abonamentul cu toate programele, care este si cel mai scump? Fa la fel cu internetul, telefonia fixa sau mobila, abonamentul la sala etc.
Si nu uita sa tii o evidenta stricta a cheltuielilor: de multe ori, mai ales daca platesti cu cardul, ai o intelegere cu banca pentru serviciul direct debit sau ai pe cineva care face platile in locul tau nici macar nu stii cat te costa fiecare si ce penalitati sau comisioane ti se percep.
5. Limiteaza-ti costurile zilnice
De unde? Poate cheltui prea mult pe iesiri in oras, chirie sau mancare. Ia-ti sandvisuri la lucru in loc sa iti tot comanzi mancare la firme de catering. Incearca sa vezi ce si cat se arunca in fiecare saptamana din frigider si optimizeaza costurile cu mancarea. Ia tramvaiul sau mergi pe jos in loc de taxi sau de masina proprie. Nu spune nimeni sa tii masina in garaj cateva luni, dar sunt calatorii scurte care pot fi facute si altfel.
6. Fa-ti un buget lunar
De care sa te tii. Daca apar cheltuieli neprevazute intr-o luna, fa-ti un buget trimestrial in care sa echilibrezi lunile una cu celalalta si sa recuperezi ce ai pierdut in trecut. Bugetul te ajuta in primul rand sa ai o imagine clara a lucrurilor pe care dai banii in fiecare zi si care de multe ori nu merita efortul financiar. Unde poti face economii? Unde cheltui prea putin si ar trebui sa aloci mai multi bani?
7. Munceste si evolueaza
Fii un angajat responsabil. Nu veni la lucru cu o ora intarziere si nu amana proiectele pe care le ai de finalizat pentru ca vei deveni repede dispensabil. Apropo, stii ce vei face daca maine esti anuntat ca postul tau se desfiinteaza? Cand ti-ai actualizat CV-ul ultima data si, mai mult, cand ai fost ultima oara la un interviu de angajare doar ca sa stii care e valoarea ta in piata si care sunt alternativele daca ramai fara job?
8. Incearca sa economisesti pe viitor
In fiecare luna ar trebui sa poti pune deoparte peste 5% din castigurile tale. Daca procentul tau de economisire e sub acest nivel sau, mai rau, te imprumuti luna de luna, esti pe marginea prapastiei. Chiar si 5% este prea putin pentru ca o urgenta medicala, un accident de masina sau orice fel de eveniment neprevazut te va ingropa in datorii. Tinteste la cel putin 10% din venitul tau brut. Asta ar trebui sa-ti asigure o pensie mai confortabila sau cel putin niste fonduri pe care sa te poti baza in cazuri de urgenta.
9. Schimba-ti modul de a gandi
Statul nu este dator sa te ajute sa iesi din datorii. Rudele nu sunt responsabile pentru tine, nici angajatorul care poate decide sa isi micsoreze numarul de angajati de maine. Nu te inhama la credite la limita suportabilului si nu consuma tot ce castigi pentru ca vor fi momente limita cand vei avea nevoie de niste bani extra. In loc de “Ce mai conteaza 50 RON in plus?,” spune: “Voi cheltui cu 50 RON mai mult cand voi castiga cu 50 RON mai mult.”