Ce faci dacă vrei să slăbești, dar ți-e poftă de ceva dulce?
Mulți oameni vor să slăbească sau să-și modifice stilul de viață, însă nu știu cum să se descurce cu dependența de zahăr.
Giselle Nuțu, medic rezident gastroenterolog și nutriționistă, spune că important este „să ne limităm la doza care ne satisface nevoia”.
Într-o discuție la HotNews.ro, ea a dezvăluit că propune un exercițiu celor care îi cer ajutorul, precizând că „multă lume are dependențe alimentare”.
- „Mă întrebau: Ce să fac dacă am poftă de dulce? Ai pofta asta, înțeleg, e normal. Cu toții avem slăbiciuni. Cât de mult ai nevoie ca să te satisfacă? Cât mănânci de obicei? – Păi, o prăjitură, o amandină.
- Le dau următorul exemplu și îi provoc la o temă acasă: Hai să vedem. Data viitoare când ți-e poftă de amandină, te gândești foarte bine la pofta respectiv. De ce ți-e poftă de amandina respectivă? Cu ce te ajută dacă o mănânci și cu ce te incomodează. Te face să te simți prost după ce-ai mâncat-o. Te gândești la lucrurile astea înainte să mănânci.
- Avându-le în vedere, vine momentul cu pricina și cumperi amandina de la magazin. Mergi către casă, grăbit, cu gura apă, și te așezi la masă să o mănânci.
- E important, atunci când ne așezăm la masă să mâncăm, când mâncăm alimentele astea care ne produc plăcere, să ne limităm la doza care ne satisface nevoia, care ne oferă acea doză de, să-i spunem, hormon al fericirii, al stării de bine.
- O să observați că dacă, de exemplu, mâncăm ciocolată, după câteva pătrățele nu mai e așa de multă plăcere. Nu mai simți la fel de intens senzația asta de bine pe care ți-o oferă. Asta e recomandarea: să ne limităm la doza care e suficientă cât să ne satisfacă pofta respectivă.
- Ar fi greșit să-i zic să nu mai mănânce de acum încolo nimic dulce unui om care are o dependență reală. Le zic să mănânce atât cât e suficient pentru a satisface pofta”
Ascultă întreaga discuție cu Giselle Nuțu: .
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro